Anasayfa /  Foto Galeri

Sıcak hava koşullarında nasıl doğru beslenmeli?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi, aşırı sıcakların sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, sıcak havalarda doğru beslenme konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Sıcak hava koşullarında nasıl doğru beslenmeli? - Sayfa 1

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi, sıcak hava koşullarının vücut ısısını yükselttiğini ve metabolizmanın bu değişikliğe uyum sağlamakta güçlük çektiğini ifade etti. Sıcak havada terleme sonucu mineral ve sıvı kaybının yaşandığını belirten Tayşi, sıvı tüketiminin hayati önem taşıdığını ve suyun gün boyunca düzenli olarak içilmesi gerektiğini vurguladı

Sıcak hava koşullarında nasıl doğru beslenmeli? - Sayfa 2

Tayşi, "Artan sıcaklıkla birlikte terleme ve mineral kaybı yaşanır, bu da baş dönmesi, bulantı ve bayılma gibi semptomlara yol açabilir. Bu nedenle sıvı ve mineral alımı büyük önem taşır. Günde alınan sıvı miktarı arttırılmalı ve mineral takviyeleri düşünülmelidir. Ancak su içerken fazla hızlı içmek yerine suyun yavaşça içilmesi daha faydalı olur. Unutulmamalıdır ki, sadece su içmek yeterli değildir; suyun yavaşça ve düzenli bir şekilde içilmesi gerekmektedir. Güne yayılan su tüketimi en etkilisidir" dedi.

Sıcak hava koşullarında nasıl doğru beslenmeli? - Sayfa 3

Tayşi, sıcak havalarda gece geç saatlerde yemek yemenin sağlık açısından riskli olduğuna dikkat çekti. Özellikle glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin diyabet hastaları için kan şekerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Yaz aylarında bebeklerde ve çocuklarda ishal riskinin arttığını belirten Tayşi, besin hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve çabuk bozulan gıdaların uzun süre açıkta bırakılmaması gerektiğini vurguladı

Sıcak hava koşullarında nasıl doğru beslenmeli? - Sayfa 4

Güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmanın ve sıcak hava koşullarında sporun daha serin saatlere bırakılmasının önemine değinen Tayşi, yaz mevsiminde sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının dikkate alınması gerektiğini belirtti.