Anasayfa /  Ekonomi /  Enerji

Kendini Isıtan Solar Giysiler Yolda

Kendini Isıtan Solar Giysiler Yolda

Abone ol
Abone ol 17 Ocak 2016 21:52

Şu soğuk kış günlerinde süveterinizin ısısı kendiliğinden artıp sizi ısıtsın istemez misiniz? Ya da sabah hava sıcak diye üzerinize bir şey almadan çıktığınız bir bahar akşamı bastıran serin havada, gömleğinizin “ısıtma” özelliği de olmasını?

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) çalışan bilim adamları işte tam da bunu başarmışlar ! İcat ettikleri bir polimer sayesinde güneş ışınlarından gelen ısıyı kimyasal bir reaksiyon olarak “depoluyor” ve bu depolanan enerji yine kimyasal bir reaksiyonla dışarı çıkıyor.

Aslında bu aşina olduğumuz bir teknoloji, zira güneş enerjisinden sıcak su elde etme (solar termal) teknolojisi de benzer bir prensiple, yani güneşin ısısını depolayarak, çalışmakta; ancak fark şu ki solar termal de bu ısı suya depolanırken, MIT’in geliştirdiği teknolojide ince bir polimer film üzerinde depolanıyor. Bu film o kadar ince ki, iki cam arasına yerleştirilebiliyor ya da kumaş gibi dokunabiliyor. Böylelikle giysi olup üzerimizde taşıyabilir ya da arabaların ön camlarında kullanılıp, buzlanmayı önleyebiliriz. Bu polimerin kullanıldığı yüzeyin sıcaklığını 10 derece arttırması, sıfırın altına düşen sıcaklıklarda arabaların ön camlarının donmasına engel olacağı gibi, elektrikli araçlar için de önemli bir enerji tasarrufu sağlayacağına inanılıyor. Zira elektrikli araçlar kış aylarında enerjilerinin neredeyse %30 kadarını ısıtma ve buzlanmayı çözme için harcıyorlar.

Henüz geliştirmeye ihtiyaç duyulan bu polimerin ticari olarak piyasaya sürülmesi ve uygulanabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Zira henüz transparan değil. Ancak MIT yetkilileri bu sorunun da kısa zamanda aşılacağına inanıyorlar ve eş zamanlı olarak sıcaklığı 20 dereceye kadar arttırabilmek üzerinde de çalışıyorlar.

Yorumlar