Anasayfa /  Güncel

Kapalı Maraş neresi? Kapalı Maraş ne zaman açılacak?

Kapalı Maraş nerede, hangi ülke sınırları içerisinde ve neden kapalı olduğuna dair sorular araştırma konusu olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen KKTC Başkanı Ersin Tatar, toplantının ardından Kapalı Maraş hakkında açıklamalarda bulundu. Peki Kapalı Maraş neresi? Kapalı Maraş ne zaman açılacak?

Abone ol
Abone ol 06 Ekim 2020 23:09

Kapalı Maraş'ın 46 yıl aradan sonra yeniden açılacağı KKTC Başkanı Tatar tarafından duyuruldu. Tatar tarafından yapılan açıklamada Perşembe gününden itibaren yeniden Kapalı Maraş'tab yararlanmaya başlanılacağı açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından vatandaşlar Kapalı Maraş nerede, neden kapalıydı sorularına yanıt aramaya başladı. İşte 46 yıldır kapalı olan Maraş hakkında merak edilenler...

KAPALI MARAŞ NEREDE, NE ZAMAN AÇILACAK?

Maraş veya Varoşa Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

 
 
 

Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir.

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesindedir. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi'ne alınmamaktadır.

Annan Planı'na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk'lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafında reddedilince, bu gerçekleşmedi.

2019 yılı gelişmeleri

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın yaptıkları ortak açıklamalar doğrultusunda Maraş'ta öncelikle bir envanter çalışması yürütüleceği ve ardından şehrin tekrar turizme açılacağı bildirilmiştir. Envanter çalışmalarında Kıbrıslı ekiplere Türkiye'den gelen uzmanların da yardım etmesi ve ortak yürütülecek bir çalışma sonucunda Maraş'taki taşınır ve taşınmaz mülklerin kayıtlarının tutanak altına alınması kararlaştırılmıştır. Maraş'ın altyapısının yenilenip, çevre düzenlemesi yapılarak yeniden inşa edilip turizme açılmasının maliyeti 10.000.000.000 dolar olarak öngörülmektedir.

 
 
 

KKTC BAŞKANI ERSİN TATAR AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabule, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ın perşembe günü açılacağını söyledi. Tatar, 'Somut adım atıyoruz, fiilen çalışmasını başlatıyoruz. Perşembe günü sabah saatlerinde başlatacağız. Halkımız sahilden istifade edecek' dedi.

  

Sizin İçin Seçtiklerimiz
 
1000TL'ye Aylık 200TL'ye varan kazanma fırsatı.Ava PremiumAva Premium Online Kazanç
 
 
 
 
En rahat çalışma sandalyeleriVivense
 
 
 
 
HUAWEI P40 Lite 128GB Akıllı Telefon Siyah3.499 TL - Media Markt
 
 
Yorumlar