Anasayfa /  Politika

İşte Davutoğlu’nun Mehmet Dişli hakkında söylediği MİT yazısı

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Ahmet Davutoğlu’nun Mehmet Dişli hakkında söylediği MİT yazısına ulaştı. İşte o yazı...

Abone ol
Abone ol 29 Mayıs 2020 14:35

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Ahmet Davutoğlu’nun Mehmet Dişli hakkında söylediği MİT yazısına ulaştı. İşte o yazı...

"15 Temmuz darbe girişimi"nin kritik ismi Mehmet Dişli'nin emekliliğiyle ilgili Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının yankıları devam ediyor.

AK Parti’den ayrılarak Gelecek Partisi’ni kuran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 15 Temmuz 2016 gecesi, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı derdest eden ekibin başındaki Mehmet Dişli hakkındaki, "Kesinlikle emekliye sevk edilmesi konusunda ben de MİT Müsteşarı da çok ısrarcı olduk… Son geceye kadar da Dişli'nin emekliye sevki söz konusuydu. Son gece kanaat değişti" sözleriyle başlayan tartışma devam ediyor. 

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Ahmet Davutoğlu’nun Mehmet Dişli hakkında söylediği MİT yazısına ulaştı. Bugünkü köşesinde söz konusu yazıya yer veren Öztürk, MİT yazısının Genelkurmay Başkanlığı Çatı İddianamesi'nin eklerinde yer aldığını belirtti.

Buna göre Davutoğlu’nun bahsettiği  ve 23 Haziran 2015 tarihli olduğu belirtilen yazı, MİT Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildi. Yazıda,582 askerin durumu hakkında bilgi isteniyordu.

Cevap yazısında 148 kişiye ait “Bilgi notları” yer aldı. Öztürk, “PDY” içinde yer aldıkları öne sürülen listede Mehmet Dişli’nin de yer aldığına dikkat çekti. Öztürk, “MİT'in yazısı ve ekindeki bilgiler, darbe girişiminin önemli isimlerinden Mehmet Partigöç'ün odasında bulunmuştu” bilgisini paylaştı.

Öztürk, şunları aktardı:

"Eski Tümgeneral Mehmet Dişli hakkında da MİT'in yazısında, ‘Paralel Devlet Yapılanması  (PDY-PÖ) mensubu olduğuna dair iddiaların bulunduğu yönünde bilgi mevcuttur’ deniliyordu. Aynı listede yer alan başka komutanlarla ilgili MİT'in yazısında da benzer cümleler yayımlanıyordu.

Örneğin bir generalle ilgili yazıda, ‘PYD-PÖ mensubu olduğu iddia edilen şahıs/şahıslarla mahiyeti bilinmeyen iltisakının bulunduğu’, başka bir generalle ilgili yazıda, aynı sözcüklerden sonra, kardeşinin ‘Sakıncalı Askeri Personel’ kategorisinden Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilişiğinin kesildiği kaydediliyordu. Dişli'nin Kara Harp Okulu'nda tabur komutanı olduğu dönemde de Fetullahçı olduğuna ilişkin rapor düzenlenmişti.

Açıkçası, bu kişinin Fetullahçı olduğu askeri çevreler tarafından bilinen bir durumdu. Milletvekili olan ağabeyi partide sevilen bir isimdi. Kardeşinin Fetullahçı olduğunu asla kabul etmiyor, ‘iftira’ olduğunu söylüyordu. Zaten görevde kalmasında ağabeyinin bu sözlerinin etkili olduğu da söyleniyordu.

MİT'in hazırladığı listede, PDY içinde yer aldığı belirtilen isimleri incelediğimizde çarpıcı bir sonuca ulaşıyoruz. Bu belgede yine Çatı İddianamesi'nin ekinde yer alıyordu. 2015 yılında 46 albay tuğgeneral/tuğamiralliğe yükseltildi. Bunların terfilerinden önce de MİT, Genelkurmay'a bilgi vermiş. İlginçtir, terfi eden 46 tuğgeneralden, 29'u 15 Temmuz 2016 darbe girişimine katılmış. En büyük katılım ise Mehmet Dişli'nin de mensubu olduğu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda (KKK) yaşanmış."

 

 

 

 

Yorumlar