Anasayfa /  Ekonomi

2019 Asgari ücret için rakam bugün belli olacak mı? Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün üçüncü kez toplandı. Peki Asgari ücret bugün belli olacak mı? İşte 2019 asgari ücret detayları...

Abone ol
Abone ol 20 Aralık 2018 14:28

2019 Asgari ücret için meraklı bekleyiş devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmaları için Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün üçüncü kez Türk-İş'in ev sahipliğinde toplandı. Toplantı saat 14:00 itibarıyla başladı. Peki toplantı sonunda 2019 Asgari ücret rakamı açıklanacak mı? İşte asgari ücret toplantısının detayları...

Türk-İş'in ev sahipliğinde bugün üçüncü kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaşılması bekleniyor. TÜİK'in paylaşacağı bu rakam, gerek işçi gerekse de işveren tarafının tekliflerinin somutlaşması ve pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici olacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşurken toplantıda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil ediyor. Öte yandan komisyonda bu yıl ilk kez üye statüsüyle bir asgari ücretli işçi de katıldı.

"GEÇİM ŞARTLARI DİKKATE ALINSIN"

Türk-İş, 2019 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret tutarının belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, toplantıda işçileri temsil eden Türk-İş, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını ve bu rakamın enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor.Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını da savunan Türk-İş, net ücrette 2 bin liranın altındaki her teklife kapılarını kapatıyor.

İşvereni temsil eden TİSK, ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 6 Aralık'ta Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.İkinci toplantı 13 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı.


Yorumlar