Anasayfa /  Güncel

2016 Taşeron işçi kadrolarında son durumu ne?

2016 Taşeron işçi kadrolarında son durumu ne?

Abone ol
Abone ol 06 Ağustos 2016 13:29

Kamu çalışanlarına kadro Son Dakika - Taşeron iptal mi ? Taşeron işçi kadroları (2016) - Son durum, Taşeron işçi kadroya geçiş ne zaman? Taşeron işçilerin kadro beklentisi için kötü haber mi geliyor.Taşerona kadro ne zaman netleşecek? Taşerona kadro müjdesi ne zaman gelecek milyonların gözü kulağı bu haberde...

Taşeron işçi kadroları için son durum gelişmeleri yaşanıyor. Kamuda ve belediyede çalışan taşeronların kadroya alınması ile ile ilgili bekelyiş sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamada, kamu kurumlarındaki FETÖ unsurlarının temizlenmesinin ardından taşeron şirketlerin ele alınacağını ve sonrasında taşerona kadro konusunun gündeme geleceğini söyledi. Peki, taşeron kadroları ne zaman verilecek? Sorusunun cevabı Cumhurbaşkanı tarafından verilmiş oldu. Taşeron kadroları ile ilgli bekleyiş süreken ilk Taşeron Kadroya alınma Karayollarında gerçekleşti. Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçi törenle kadroya alındı. Törene Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Taşeron işçilere kadro haberleri gündemi uzun bir süredir meşgül etmekle birlikte yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren Taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandığı edinilen bilgiler arasında. Taşeron kadroları son durum haberleri Kamuda ve belediyede kadro bekleyen taşeronler için en çok ilgi çeken konular arasında yer alıyor. Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. Taşerona kadro ne zaman? Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek? sorusunu cevabı ve Taşeron işçi kadroda son durum haberleri ve gelişmeleri ve detayları ajanshaber.com dan öğrenebilirsiniz.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI SON DURUM GELİŞMELERİ YAŞANIYOR,

Taşeron işçilerin kadroya geçişleri ile ilgili olarak son durum gelişmesi yaşanıyor. 15 Temmuz darbe girişimined sonra devşletin çeşitli kadrolarında çalışan personelin açığa alma görevden uzaklaştırma işlemleri devam ediyor. Devlet kadrolarında açığa alma işlemleri devam ederken binlerce taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadro haberileri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan taşeron işçilerin kadroya alımına ilişkin flaş açıklamalar yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALIMI İÇİN AÇIKLAMA YAPTI!

Taşeron işçi kadroları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kritik açıklamalarda bulundu. Binlerce taşeron işçinin merakla beklediği kadro haberi için Cumhurbaşkanı Erdoğan neler söyledi? İşte taşeron işçilerin kadroya alınması ile alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları. Taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili her geçen gün yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili konuştu. Taşeron işçilerin kadroya alımına ilişkin kritik açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını derledik. İşte taşeron işçilerin heyecanla beklediği kadro için Erdoğan'ın açıklamaları...

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI FETÖ USURLARININ TEMİZLENMESİNDEN SONRA

Taşeron işçi kadroları ile ilgili beklenen açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Kamuya geçmeyi bekleyen yaklaşık 720 bin taşeron işçi, 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası kadro sürecinin bu durumdan nasıl etkileneceği konusunda yetkililerden açıklama bekliyordu. Konuyla ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı, kamu kurumlarındaki FETÖ unsurlarının temizlenmesinin ardından taşeron şirketlerin ele alınacağını ve sonrasında taşerona kadro konusunun gündeme geleceğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım hain darbe girişiminden birkaç gün önce taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsünde kamuda istihdamına ilişkin sürecin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacağını açıklamıştı. Darbe girişimi sonrasında başlatılan kamuda açığa alınan personel sayısı 70 bine yaklaşmış durumda. 667 sayılı KHK ile kamuda FETÖ/PDY, PKK gibi örgütlerle bağlantısı tespit edilen memur ve diğer kamu görevlilerinin tamamı atılacak. İşten atılan kamu personeli sayısı kadar da yeni memur alınacak.

KARAYOLLARINDA 3 BİN 500 TAŞERON İŞÇİ KADROYA ALINDI

Taşeron İşçi Kadrolarında ilk kadroya geçiş gerçekleşti. Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçi törenle kadroya alındı. Törene Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan 3 bin 500 taşeron işçinin kadroya alım töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar’ın katılımıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti. 740 bin taşeron işçiye yönelik kadro çalışmaları sürüyor. İşçilere 'memurluk' formülü de masada.

TAŞERON İŞÇİ OLAYI, GEÇMİŞTEN BERİ SÜREGELEN AYRI BİR OLUŞUM

Taşeron işçi kadroya geçiş töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım’dan bayrağı devralmış olmanın kendisi için bir gurur ve büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Bakan Arslan, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Binali Yıldırım Bakanlığında en büyük hasreti, kamuoyuna mal olmuş en büyük özelliği ekip ruhuyla hareket etmekti. Sendika önemli, sadece işçinin hakkını koparmak adına değil, sendika işçiyle beraber var olma sebebini unutmadan işe asılmak, devletini, milletini kalkındırmak için önemli. Taşeron işçi olayı AK Parti’nin ortaya koyduğu bir mesele değil, geçmişten beri süregelen ayrı bir oluşum. Bunun sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını gören AK Parti Hükümetleri o günkü Başbakanımız, bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız himayeleriyle karayolcuları kadroya almak, karayolcuları tali unsur olmaktan çıkarıp asli unsur yapmak konusunda ciddi bir mesafe aldılar" diye konuştu.

TAŞERON KADRO GEÇİŞİNDE "SİZ İLK ÖRNEKLERSİNİZ"

Bakan Arslan, "Siz taşeron işçisi olup kadroya geçenler için örneksiniz, örnek olmak ayrı bir sorumluluk getiriyor. Kamu işçisi ağır çalışır, yavaş çalışır, işine az sahip çıkar dolayısıyla taşeron işçisi olursa işten çıkarılma korkusuyla, sözleşmesinin bitirilme korkusuyla daha çok çalışır mantalitesiyle bu taşeronluk sistemi ortaya çıktı. Bugün biz diyoruz ki, hayır bu görüş yanlış, bundan dönmemiz lazım. Siz başlayacak olan 3 bin 500 arkadaşımız siz ilk örneklersiniz, sizin tam tersine kamuoyundaki bu algıyı yıkmanız lazım" ifadelerini kullandı.

KARAYOLLARI ORDUSUNA BİN 280 KİŞİLİK TEKNİK PERSONEL DE EKLEYECEĞİZ

Taşeron işçi kadroları ile ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakanı "Yarın işe girişler başlıyor, 15 Temmuz itibariyle Karayollarının kadrolu işçisi olarak bugüne kadar verdiğiniz gibi bundan sonra da emek vereceksiniz" diyen Arslan şöyle devam etti: "Karayollarına özellikle makine değerleme programı çerçevesinde bu sene yaklaşık 170 milyonluk iş makinesi alacağız. Çünkü biz biliyoruz ki, siz gayretinizi sonuna kadar ortaya koyacaksınız aynı zamanda alet ve edavatınız da olmak durumunda işte onun için maki ne alıyoruz, önümüzdeki yıllarda da buna devam edeceğiz. İşçi bizim için önemli, onlarla birlikte süreçleri yürütecek teknik kadro ihtiyacımız da var. Süreci başlattık bin 280 kişilik Karayolları ordusuna teknik personel de ekleyeceğiz. Sizin işe girmeniz, kadroya alınmanız sizin için olduğu kadar aileniz için de önemli. Aileye hoşgeldiniz, hepinize hayırlı olsun." Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ise, işçilerin 15 Temmuz’da Karayolları Genel Müdürlüğü’nde işbaşı yapacağını kaydetti.

TAŞERON İŞÇİLER "NE ZAMANDIR BUGÜNÜ BEKLİYORDUK"

Taşeron işçisi olup kadroya alınan işçiler de, uzun zamandır bu anı beklediklerini ve çok heyecanlı olduklarını söyledi. Söylenecek çok şey olduğunu ama heyecanlı olduklarını dile getiren işçiler, mutluluklarını ifade etti.

TAŞERON KADROLARINDA YAŞI GELENLER EMEKLİ EDİLECEK

Taşeron kadroları ile ilgili sona yaklaşılırken Maliye Bakanlığı'nın çalışmaları devam ediyor. 700 binin üzerinde taşeron işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmanın detayları netleşiyor. 1 Kasım'dan önce çalışan ve askere gitmesi nedeniyle yerine bir başka personel alınanlara kadro yolu açılırken, emekliliği gelenlerin sisteme alınması planlanmıyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre 700-720 bin taşeron işçiyi ilgilendiren çalışmada yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruyor. Emekli olanlar kamuya tekrar alınmazken, yaşı gelenlerde emekliye ayrılacak. Maliye'nin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı'nın koordineli yürüttüğü çalışmada yeni bir sistem kurulmuş olacak.

TAŞERONLARIN KADROYA GEÇİŞLERİ KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ OLACAK

Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerinde kamuya alınabileceği bir yapı oluşturulacak. Kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacak. Star'ın haberine göre, taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Eğer bizim üzerinde çalıştığımız sistem olursa 1 Kasım veya 5 Kasım olmayacak. İlk önce 1 Kasım öncesindekiler kadroya alınacak. Sonrasında diğerleri. Bunun için kamu kuruluşlarının talepte bulunması gerekiyor. Örneğin Sağlık Bakanlığı 10 bin ilave personel talep ettiğinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanlar içerisinden bu kadar kişiye daha vize verilerek kadroya geçirilecek” dedi.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE AYAĞI DEVAM EDİYOR

Belediye de Taşeron işçi olarak çalışama yüz binlerce çalışanı ilgilendiren taşeron düzenlemesinde belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistem henüz netlik kazanmış değil. Belediye ayağının tamamlanmadığına dikkat çeken bir bakanlık yetkilisi çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında herhangi bir şekilde hak kaybı olmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

TORBA YASA'DAN SONRA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPAN İLK BELEDİYE

Bir yandan şehri dizayn ederken bir yandan da insanların gönlüne giren ve insan odaklı çalışan Başkan Çolakbayrakdar, Kayseri’de yeni yasa düzenlemesinin ardından toplu iş sözleşmesini imzalayan ilk belediye olduklarını vurguladı. Başkan Çolakbayrakdar, “Hükümetimizin çıkarmış olduğu 6552 sayılı torba yasa ile birlikte kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgili toplu iş sözleşmesi hakkı verildi. Böyle bir hakkın verilmesiyle birlikte, belediyede çalışan taşeron işçilerimizin bu haktan hızlı bir şekilde yararlanabilmesi için gerekli talimatları arkadaşlarımıza verdim. Onlarda çalışmalarını yürüttüler. bugün gelmiş olduğumuz noktada park ve bahçeler bünyemizde çalışan 350 taşeron işçimiz bu hakkı elde etmiş oldu. Park ve bahçelerimizde çalışan taşeron işçilerimiz bugün itibariyle kendilerine ödenmesi gereken yaklaşık 1 milyon 500 bin Türk Lirası tutarındaki haklarını aldılar. Hesaplarına yattı. Bayram öncesi mübarek Ramazan ayında inşallah bunu en güzel şekilde değerlendireceklerdir. ”dedi.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN ASKERLİK DURUMU AÇIKLAMASI

Taşeron İşçilerin, 1 Kasım'dan önce çalışan ve askere gitmesi nedeniyle yerine bir başka personel alınan varsa her ikisi de kadroya geçebilecek. İş akdi feshedildikten sonra dava açıp kazananların durumu da çözüme kavuşturuldu. İş davasını kazananların 1 Kasım öncesinde çalışıyor olmaları halinde işe iadesi yapılacak. Edinilen bilgilere göre 2 konu hakkında henüz karar verilemedi. memur ve işçi emeklilerinin yeniden kadroya alınması için yasal düzenleme gerekiyor. Ekonomi yönetimi konuya sıcak bakmıyor.

TAŞERON İŞÇİLERE SÖZLEŞME VE SINAV HAKKI

Taşeron işçilerden kamuda istihdam edilecek 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda üçer yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

KIDEM TAZMİNATINDA HAK KAYBI OLMAYACAK

Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerin de kamuya alınabileceği ifade ediliyor. Çalışmanın genişlemesiyle kamuya alınacak toplam taşeron sayısı 900 bini bulacak. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının son şeklini vermedikleri çalışmaya yönelik aynı işi yapanların farklı ücret almaları nedeniyle maaş adaletsizliğine yol açabileceğine yönelik eleştiri yapılıyor. star'ın haberine göre, taslağın son halinde veya Meclis sürecinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanların da düzenlemeye dahil edilmemesi halinde kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında hak kaybı olmayacak. Kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak. Kapsama giren personelin, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunması gerekiyor. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra güvenlik araştırmaları yapılacak.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI:

Taşeron işçilerin, kamuda istihdam edilecek 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda üçer yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

TAŞERON KADROLARI 1 AY İÇERİSİNDE MECLİSE GELECEK

Taşeron kadroları ile ilgili süreçte sona yaklaşılırken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye genelinde süren hastane inşaatları ile ilgili bilgi verirken, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili tasarının bir ay içerisinde Meclis'e geleceğini söyledi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu taşeron işçilerin kadroya alıması ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamasında "Şu anda biliyorsunuz, AK Parti olarak bir süreç var. Ayın 22'sinde bir kongremiz var. Genel kuruldan sonra muhtemelen yeni bir kurulma çalışması olacak. Bakanlar kurulumuzda, hizmet alımındaki kardeşlerimizle ilgili, sayın başbakanımızın grupta kamuoyuna deklare ettiği sürecin yasalaşmasıyla alakalı bütün çalışmaları tamamladık. Ama meclise gelişi muhtemelen ayın 22'sinden sonraki döneme gelir. Bu bir ay içerisinde inanıyorum ki meclise gelir ve biter" ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde 273 hastane ile 40 bini aşkın yatak kapasitesine sahip hastane inşaatlarının sürdüğünü söyledi.

TAŞERON iŞÇİLER İÇİN SÜREÇ BAŞLIYOR!

Taşeron kadroları ile ilgili süreç başlıyor. Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçiyle ilgili gerçekleştirilecek yasal düzenleme için çalışmanın tamamlandığı, şu anda son rötuşlarının yapıldığı belirtiliyor. Bu süreçte, taşeron işçiye kadro için hazırlanan yasa tasarısı, kısa süre içerisinde de Meclis'e sevk edileceği belirtiliyor. Yasanın çıkması ile birlikte taşeron işçilerin kamu çalışanı olması için süreç başlayacak.

TAŞERON İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATINDAN FAYDALANABİLECEKLER Mİ?

Taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması düzenlemelerinde sürece dâhil olmadıkları iddiasında bulunan sendikalar, kıdem tazminatıyla ilgili olası bir düzenlemeden önce görüşlerinin alınmasını istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI DEVLET GÜVENCESİNDE OLACAK

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair yapmış olduğu açıklamdan sonra hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerde son rötuşları yaptı. Bakanlar kurulundan 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçilerin merakla beklediği düzeneleme ile ilgili Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıkması sonrasında Meclis'te ele alınacak olan düzenlemelerle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Kadroya geçecek olan Taşeron çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' kanunuba tabi olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarında devlet güvencesinde çalışacaklar.

TAŞERON İŞÇİLERİN KIDEMLERİ VE ÜCRETLERİ NE OLACAK?

Taşören kadrolarında gelişmeler yaşarken bütün kamu kurumlarını kapsayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek. Örneğin, temizlik işlerinde her bir saatte yerler ıslak olarak silinecek vb. hizmet kalitesini önceleyen kriterler son derece önemlidir. Her bir kamu kurumunda mevcut hizmet alım sözleşmelerinde bulunan kadro sayılarına benzer norm işçi kadroları ihdas edilerek, kamuda istihdam yığılmalarının önüne geçilecektir. Bu önerilerin Hükümetin elini güçlendirecek altın kurallar olarak görülmesi gerekir.

KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA SON DURUM NE?

Yaklaşık 12 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda tartışmalar sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde gündeme getirilen, 64. hükümetin eylem planında yer alan, 24 Aralık 2015'teki 11. Çalışma Meclisi'nde ve 6 Ocak 2016'daki Üçlü Danışma Kurulu'nda tartışılan kıdem tazminatının fona devredilmesi konusu, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Milyonlarca çalışan kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme olup olmayacağını merak ederken, sendikalar hükümetten, düzenleme yapılması halinde görüşlerinin alınmasını talep ediyor.

KARAYOLLARINDA 3 BİN 500 KİŞİ KADROYA ALINDI

Soylu, iktidara geldikleri günden itibaren çalışanların hayat standartlarını yükseltmek ve daha iyi çalışabilmelerini teşvik edebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalıştıklarını bildirdi. Soylu, "Karayollarında şu ana kadar en son 3 bin 500 kişiyi kadroya aldık ve 9 bin 915 işçi Karayollarında kadroya alınmıştır. Bugün eğer yine alt işverenlerde çalışanlar varsa onlar da yeni özel statüde çalışanlar olarak nitelendirilecektir ve onlar da kamuda istihdam edileceklerdir." dedi. Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kürsüye "Kiralık değil güvenceli işçi" yazılı dövizle çıkarak konuşma yaptı.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KAMUDA İSTİHDAM SÜRECİ NASIL OLACAK?

Taşeron kadrolarında kamuda hem asıl işler ve hem de yardımcı işlerde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Buna göre, TBMM’de görüşülen yasa çalışmalarının tamamlanması halinde alt işveren (taşeron) işçileri özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Ayrıca bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önemli olacak. Buna ilişkin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvurulması, Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi, Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesinin yapılması, Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutulmaları, Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanması gerekmektedir. İleride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapmaksızın, personel ihtiyacını kendi bünyesinde özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılayacak. Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statü için belirlenen koşullara uygunsa orada çalışabilecek.

Yorumlar