Anasayfa /  Tarihte bugün

11 eylül saldırısı ne zaman oldu? Kim yaptı? 11 eylül saldırısı nedir?

11 Eylül saldırılarından sonra neler değişti? Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne yol açan dünyanın en büyük terör eylemlerinden 11 Eylül saldırılarının üzerinden tam 18 yıl geçti. 11 Eylül saldırıları başta ABD olmak üzere dünyada bir çok önemli değişikliğe yol açtı. 11 Eylül olayları nedir? 11 Eylül saldırılarında ne oldu? Bu saldırıyı kim yaptı? 11 saldırısı hangi yılda oldu? Saat kaçta oldu? Saldırı görüntüleri var mı? Usame Bin Ladin kimdir? soruları bu terör saldırısının ardından arama motorlarında araştırılmaya başlandı. İşte tüm merak edilenler...

Abone ol
Abone ol 11 Eylül 2019 14:22

11 Eylül saldırılarından sonra neler değişti?  Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne yol açan dünyanın en büyük terör eylemlerinden 11 Eylül saldırılarının üzerinden tam 18 yıl geçti. 11 Eylül saldırıları başta ABD olmak üzere dünyada bir çok önemli değişikliğe yol açtı. 11 Eylül olayları nedir? 11 Eylül saldırılarında ne oldu? Bu saldırıyı kim yaptı? 11 saldırısı hangi yılda oldu? Saat kaçta oldu? Saldırı görüntüleri var mı? Usame Bin Ladin kimdir? soruları bu terör saldırısının ardından arama motorlarında araştırılmaya başlandı. İşte tüm merak edilenler...



11 eylül saldırısı ne zaman oldu? Kim yaptı? 11 eylül saldırısı nedir?

11 eylül saldırısı ne zaman oldu? Kim yaptı? 11 eylül saldırısı nedir?

Amerika'daki en büyük terör saldırıları olarak tarihe geçen 11 Eylül saldırıları 18. yılında internette araştırılmaya başladı. Peki 11 Eylül olayları nedir? 11 Eylül saldırılarında ne oldu? Bu saldırıyı kim yaptı? 11 saldırısı hangi yılda oldu? Saat kaçta oldu? Saldırı görüntüleri var mı? Usame Bin Ladin kimdir? Tüm merak edilenler haberimizde...

11 EYLÜL 2001'DE NE OLDU?

Amerikan finans sisteminin kalbi New York, 11 Eylül sabahı İkiz Kuleler'e yönelik terör saldırılarına uyandı.

Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasının ardından Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait kaçırılan yolcu uçağı, yerel saatle 08.46'da İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarptı.

Kuzey kulesi alevler içinde yanarken, United Airlines'a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan tam 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarptı.

İkiz kuleler hem ABD hem de tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından milyonların gözü önünde dakikalar içinde yerle bir oldu ve Manhattan Adası toz bulutlarına büründü.

İkiz Kuleler'e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.

Kaçırılan son uçak ise Pennsylvania eyaleti kırsalında F-16'lar tarafından düşürüldü.

11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırgan hariç, New York, Washington and Pennsylvania'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.





Saldırılarıysa El-Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin üstlendi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne yol açan dünyanın en büyük terör eylemlerinden 11 Eylül saldırılarının üzerinden tam 18 yıl geçti. 11 Eylül saldırıları başta ABD olmak üzere dünyada bir çok önemli değişikliğe yol açtı. İşte 11 Eylül 2001’den sonra dünyada değişen 5 önemli şey:

1- Afganistan’da askeri varlığın sürekli hale gelmesi

11 Eylül saldırılarının en önemli sonuçlarından biri Afganistan’a açılan savaşın hala devam ediyor olması. Saldırılardan hemen sonra dönemin ABD Başkanı George W. Bush Afganistan’ı bombalama kararı aldı. Sebep ise Taliban yönetimindeki hükümetin saldırıların arkasında olduğu belirtilen El Kaide lideri Usame bin Ladin’i teslim etmemesiydi. ABD’nin başlattığı saldırılara bir çok ülke daha destek verdi. Müttefikler başkent Kabil ve birçok şehrin kontrolünü almasına rağmen ülkede hiçbir zaman emniyet ve istikrar sağlanamadı. Her yıl binlerce kişi ülkede meydana gelen saldırılarda hayatını kaybediyor. Bunların önemli bir kısmı da müttefik askerlerinin saldırılarında gerçekleşiyor.

Ülkede barış ve istikrarın sağlanması için uluslararası çabalar gösterilse de ciddi bir mesafe alınamadı. ABD iki hafta öncesine kadar Taliban ile müzakere masasındaydı.

Türkiye ise “dost ve kardeş ülke” olarak gördüğü Afganistan’ın yeniden tesisi için bu ülkeye muharip olmayan güç yolladı. Türk askeri daha çok Afgan ordusunun eğitilmesinde görev aldı.

2- Müslümanlara karşı önyargı, nefret ve ırkçılık hızla arttı

11 Eylül’ün toplumsal anlamda en önemli sonuçlarından birisi ABD’de Müslümanlara karşı artan önyargı, nefret ve ırkçılık oldu. Saldırıları gerçekleştirenin El Kaide olması ve bunun “cihad” için yapıldığının söylenmesi ABD’de yaşayan Müslümanların hayatını oldukça zora soktu. Toplumda Müslümanlara karşı bir güvensizlik baş gösterdi. Pew’in yaptığı araştırmaya göre ABD’deki Müslümanların yüzde 75’i ülkede Müslümanlara karşı ayrımcılığın ciddi oranda arttığını söylüyor. Müslümanlara karşı olumsuz bakışın artması sadece ABD ile sınırlı değil. Batı ülkelerindeki Müslümanların çoğu bu durumdan etkilendi.

3- Uçak ve havaalanlarında güvenlik sıkılaştırıldı

Saldırıların kaçırılan yolcu uçaklarıyla gerçekleştirilmesi havacılık sektöründe güvenlik tebdirlerini derinden etkiledi. Dünyanın neredeyse tamamında havaalanlarında güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. Güvenlik aramaları daha detaylı yapılırken bunun için giderek artan teknolojik imkanlardan yararlanılıyor. Yetkililer şüpheli durumlarda ileri tedbirler almaktan geri durmuyor. Birkaç sene önce bazı uçuşlarda yolcuların beraberinde dizüstü bilgisayar almalarına bile izin verilmediği dönemler oldu.

Ayrıca uçaklardaki güvenlik önlemleri de artırıldı. Pilotların güvenliği için kabin kapıları daha sıkı korunurken uçaklardaki gözleme süreçleri de sıkılaştırıldı. Havaalanı dışındaki önlemler de arttırıldı. Bir çok havaalanında binaların dışına bariyerler ve ilave güvenlik önlemleri getirildi.

Reuters

4- ABD’de İç Güvenlik Bakanlığı kuruldu

ABD’de saldırılardan sadece 11 gün sonra İç Güvenlik Bakanlığı kuruldu. Ana amaç ülkeyi ulusal ve uluslararası muhtemel benzer saldırılardan korumak. Bakanlık özellikle bilgi ve istihbarat toplanması ve bunların analiz edilmesi üzerine yoğunlaştı. Giderek genişleyen kurum bugün ülkedeki en büyük üçüncü bakanlık haline geldi. İç Güvenlik Bakanlığı terörizm ve güvenlik konularında ülke çapında önemli rol ve etkiye sahip. Kurumun çalışmaları zaman zaman aşırıya kaçtığı gerekçesiyle eleştirilere de yol açtı.

5- Sınırdışı edilenlerin sayısı çoğaldı; izleme ve gözetlemeler arttı

Güvenlik önlemlerinin artmasıyla Amerikan yönetimi vize rejimini sıkılaştırdı; bazı ülke vatandaşlarına vizeler kaldırıldı. Vizesi olmasına rağmen ABD’ye sokulmayan kişilerin sayısı da arttı. Güvenliğin sıkılaştırıldığı en önemli alanlardan birisi ise izleme ve gözetlemelerin artması oldu. Benzer saldırıların önüne geçmek isteyen Amerikan yetkililer istihbarat amacıyla izleme ve gözetleme faaliyetlerine hız verdi.

11 Eylül saldırıları El Kaide'nin 4 uçak kaçırarak ABD'nin önemli yapılarını hedef aldığı ve yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne sebep olduğu 4 saldırıdan oluşuyor. 11 Eylül 2001 günü sabah saatlerinde El Kaide örgütünün kaçırdığı 4 uçaktan ikisi New York kentindeki Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleler olarak bilinen güney ve kuzey kulelerine çarparak intihar saldırısı düzenledi. Uçaklardan üçüncüsü ABD Savunma Bakanlığı karargahı Pentagon'a çarptı ve Pensilvanya'nın Pittsburgh ketindeki Yahudi Sinagogu'nu hedef alan diğer uçak ise F-16’lar tarafından Pensilvanya kırsalında düşürüldü.


Yorumlar