Anasayfa /  Foto Galeri

Yeşilırmak zehir akıyor! Siyanobakteri istilası

Türkiye'nin en önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak'ın su seviyesi ciddi oranda düştü. Bununla birlikte nehirdeki kirlilik de arttı. Uzmanlar, siyanobakteri adı verilen mavi-yeşil alglerdeki artışın zehir etkisi yaptığını belirtiyor.

Yeşilırmak zehir akıyor! Siyanobakteri istilası - Sayfa 1

Sivas'ta doğan ve Samsun Çarşamba'dan denize döklülen Yeşilırmak'ta aşırı kirlilik ve su seviyesindeki ciddi düşüşle mavi-yeşil alglerde (siyanobakteriler) ciddi artış yaşandı.

Yeşilırmak zehir akıyor! Siyanobakteri istilası - Sayfa 2

Uzmanlar siyanobakteriler suda zehir etkisi yaptığını belirtti.

Yeşilırmak zehir akıyor! Siyanobakteri istilası - Sayfa 3

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) 519 kilometre uzunluğa sahip ırmağın Amasya kısmındaki incelemelerde bulundu. İncelemele sonuçlarına ilişkin açıklama yapan bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, mavi-yeşil alglerin yoğunluğuna dikkat çekti.

Yeşilırmak zehir akıyor! Siyanobakteri istilası - Sayfa 4

Bir zamanlar toprak rengi akan Yeşilırmak'ın, şimdi ise adı gibi yeşil aktığını belirten Dr. Kesici, bu yemyeşil görüntünün çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Dr. Kesici, Yeşilırmak'ın havzadaki tarımsal sulama için aşırı su alımları ve her türlü atığın yıllarca hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan nehre verilmesi sonucu yok olma tehlikesi altında olduğunu kaydetti.