Anasayfa /  Foto Galeri

Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan faktörler

Yaz aylarının gelmesiyle havuzlara, tatil merkezlerine talebin yanı sıra klima kullanımında da artış yaşanıyor. Kış aylarında olduğu gibi yaz aylarında da üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı uyaran Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muammer Doğan, hijyen tedbirlerinin elden bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan faktörler - Sayfa 1

TATİL KEYFİNİZ ZEHİR OLMASIN! UZMAN İSİM UYARDI: CİDDİ KOMPLİKASYONLARA SEBEP OLABİLİR

Yaz aylarının gelmesiyle havuzlara, tatil merkezlerine talebin yanı sıra klima kullanımında da artış yaşanıyor. Kış aylarında olduğu gibi yaz aylarında da üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı uyaran Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muammer Doğan, hijyen tedbirlerinin elden bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bazı faktörleri Op. Dr. Doğan, “Semptomlar şiddetli hale gelirse, uzun süre devam ederse veya komplikasyon belirtileri ortaya çıkarsa vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulmalıdır.” diyerek hastalığın tedavi edilmemesi durumunda hayati tehlike doğuracak ciddi komplikasyonlara bile sebep olabileceğini söyledi.

Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan faktörler - Sayfa 2

Hava sıcaklıklarının hızla artmasıyla birlikte serinleme ihtiyacı insanların havuzlara, sahil bölgelerine akın etmesine ve kontrolsüz klima kullanımına yönelmesine sebep oldu. Bu durumun özellikle mevsim geçişlerinde karşılaştığımız üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı zafiyet yarattığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muammer Doğan, hastalığın tedavi edilmediğinde ya da uygun önlemler alınmadığında ciddi komplikasyonlara sebep olabileceği konusunda uyardı.

Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan faktörler - Sayfa 3

Hava sıcaklıklarında yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki artış sonrası hava değişimlerinden dolayı üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarıyla sıklıkla karşılaşılabildiğini söyleyen Op. Dr. Muammer Doğan, “Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi hastalıkları içerir. Bu enfeksiyonlar genellikle viral veya bakteriyel kaynaklı olabilir. Dolayısıyla özellikle yaz döneminde bağışıklığı korumaya yönelik düzenli beslenmenin yanı sıra hijyen önlemlerini de göz ardı etmemek gerekir.” dedi.

Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan faktörler - Sayfa 4

“KLOR KULLANIMI HAVUZLARDAKİ RİSKİ AZALTABİLİR AMA ORTADAN KALDIRMAZ”

Yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bazı faktörleri de sıralayan Op. Dr. Doğan, “Havuz veya deniz suyunda bulunan bakteriler veya virüsler, solunum yollarına temas ederek enfeksiyona yol açabilir. Özellikle yüzme havuzlarında klor kullanımı enfeksiyon riskini azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Yaz aylarında seyahat etme gibi aktiviteler farklı bölgelerdeki insanlarla temas etme ve yeni mikroorganizmalarla karşılaşma olasılığını artırabilir. Kontrolsüz klima kullanımı kaynaklı ve mevsimsel hava sıcaklıklarındaki dalgalanmalar bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırabilir.” açıklamasında bulundu.