Anasayfa /  Foto Galeri

Yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, sağlık durumunu iyileştirmek için atılabilecek adımlar

Geriatrik tıp, yaşlı sağlığı ve hastalıkları olarak tanımlanabilir. Bireylerin yaş almaya bağlı ortaya çıkan sorunları; dahili, fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal problemlerini bütüncül bir bakışla ele alır ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesi ile ilgilenir. Yaşlıda ortaya çıkan hastalıkların tanı, tedavi ve takibini tek elden yürütür. Peki sadece yaşlıya özel olan bir branşa neden ihtiyaç duyulur? Hangi belirtiler ya da sebeplerle geriatri doktoruna gitmek gerekir?

Yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, sağlık durumunu iyileştirmek için atılabilecek adımlar - Sayfa 1

Yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, sağlık durumunu iyileştirmek için atılabilecek adımlar

Geriatrik tıp, yaşlı sağlığı ve hastalıkları olarak tanımlanabilir. Bireylerin yaş almaya bağlı ortaya çıkan sorunları; dahili, fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal problemlerini bütüncül bir bakışla ele alır ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesi ile ilgilenir. Yaşlıda ortaya çıkan hastalıkların tanı, tedavi ve takibini tek elden yürütür. Peki sadece yaşlıya özel olan bir branşa neden ihtiyaç duyulur? Hangi belirtiler ya da sebeplerle geriatri doktoruna gitmek gerekir? Liv Hospital İç Hastalıkları ve Geriatri uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan yanıtladı.

Yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, sağlık durumunu iyileştirmek için atılabilecek adımlar - Sayfa 2

Geriatrik yaş tanımı kaçtır?

Geriatrik yaş; 65 ve üzeri yaş olarak tanımlanır. Öte yandan yaşlanma tanımının sadece kronolojik yaşa göre yapılması doğru olmayıp bireyin biyolojik, psikolojik, sosyal durumu yaşlanma için önem arz eder.

Yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, sağlık durumunu iyileştirmek için atılabilecek adımlar - Sayfa 3

Sadece yaşlıya özel olan bir branşa neden ihtiyaç duyuluyor?

Yaşlanma ile birlikte kronik hastalık sayısı ve dolayısıyla kullanılan ilaç sayısı da artış gösteriyor. Örneğin kişide hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet gibi dahili hastalıklara demans, depresyon, denge ve yürüme problemleri de eklendiğinde kişinin ayrı ayrı branşlara gitmesindense sorunlarının tek bir branşta yani geriatride tedavisi ve takibi yapılır. Ayrıca vücutta olan değişiklikler yaşlıları bazı durumlara karşı daha yatkın hale getirir. Genç ve orta yaşlı yetişkinlerde sık rastlanmayan, rastlansa dahi günlük hayatı etkilemeyen bu durumlar yaşlının hayat kalitesini ve genel sağlığını çok olumsuz yönde etkiler. Bunlar düşmeler, idrar kaçırma, unutkanlık, iştahsızlık, beslenme yetersizliği, uyku problemleri gibi “geriatrik sendrom” dediğimiz yaşlılık hastalıklarıdır. Geriatrist bu yaşlılık hastalıklarının ve yaşlının karşılaşabileceği bütün olumsuz durumların bilincinde olduğundan yaşlı hastayı bu sorunlarını da kapsayacak şekilde bütüncül bir bakışla değerlendirir ve takip ve tedavisini üstlenir.

Yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, sağlık durumunu iyileştirmek için atılabilecek adımlar - Sayfa 4

Hangi belirtiler ya da sebeplerle geriatri doktoruna gitmek gerekir?

Yaşa özel gelişen bazı hastalıklara yani “geriatrik sendromlara” sahip bireyler, çok sayıda kronik hastalığı ve fazla sayıda ilaç kullanımı olan yaşlılar tek branş tarafından değerlendirme ve takip için geriatriste başvurabilirler. Yine yaşamın son döneminde, yatağa bağımlı hastalar da geriatrist tarafından takip edilebilmektedir. Yaşamın sonuna hastayı ve bakım verenlerini konfor içerisinde ulaştırmak çok önemlidir.