Anasayfa /  Foto Galeri

Yangından etkilenen bölgelere hangi ağaçlar dikilecek?

Orman yangınları 5 ilde 14 noktada devam ediyor. Söndürme çalışmaları tüm hızıyla sürerken bir taraftan da kül ormanlarla ilgili tartışma başladı. Bir kesim yanan bölgelere kızılçam ağaçları yerine yangınlara dayanıklı ağaçlandırma yapılmasını öneriyor. Uzmanlar ise ekosistemin bozulmaması için bu bölgelerin kendi haline bırakılması 'bilinçsiz ağaçlandırma yapılmaması' gerektiğini savunuyor.

Yangından etkilenen bölgelere hangi ağaçlar dikilecek? - Sayfa 1

Uzmanlar, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki orman yangınlarında yanan kızılçam ağaçlarının yerine başka tür ağaçların dikilmesi yönündeki görüşlerin bilimsel olmadığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Avcı, kızılçamın Türkiye'ye sonradan getirilen bir ağaç türü olmadığını, Akdeniz havzasında binlerce yıldır varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Yangından etkilenen bölgelere hangi ağaçlar dikilecek? - Sayfa 2

Kızılçamın Akdeniz'de Toroslarda kurak olan alçak kesimlerde bazen tek başına bazen de karışık ormanlar kurduğunu anlatan Prof. Dr. Avcı, şöyle konuştu:

"Çoğunlukla dağlarda, 1000 metrelerden itibaren de yerini Toros göknarı ve sedir gibi kozalaklı ağaçlara bırakır. Ülkemizin Akdeniz ormanları burada belirtilen ağaç türleri dışında yüzlerce endemik bitkinin yaşam alanıdır. Bu doğal ekosistemlerin, kendilerini doğal yollarla yenilemesine izin verilmelidir. Bu, ormanlarımızın geri kazanımı bakımından önemlidir, sabır aynı zamanda saygıyı gerektirir. Özellikle yabancı türlerle ağaçlandırma, doğru bir yaklaşım değildir. Ne kadar iyi niyetli olursa olsun ağaçlandırma konusunda yapılacak hatalar gelecekte önemli sorunlara yol açabilecektir."

Yangından etkilenen bölgelere hangi ağaçlar dikilecek? - Sayfa 3

Avcı, Akdeniz ekosisteminin asli ağacı olan kızılçamın en geniş yayılış alanının Türkiye olduğunu dile getirerek, "Bu ağacın ülkemize sonradan getirildiği, çabuk yandığı için yerine 'zeytin veya meyve ağaçları dikilsin' gibi bilimsel olmayan düşüncelere katılmak mümkün değildir" dedi.

Yangından etkilenen bölgelere hangi ağaçlar dikilecek? - Sayfa 4

Akdeniz ekosistemlerinde yangının binlerce yıldır var olduğunu, bugünün iklim koşulları ve insan etkisinin bu yangınların sayısını ve sıklığını arttırdığını kaydeden Avcı, Akdeniz ekosisteminde yer alan bir ülke olunduğunu unutmadan, en kötü senaryoların dikkate alınarak orman teşkilatının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.