Anasayfa /  Ekonomi

Vergisiz telefonda koşullar neler? Uzman açıkladı

Kabine toplantısında birçok konu ele alınacak. Bu konulardan biri de gençlere yönelik vergisiz telefon hakkı. Gençlere sunulacak olan bu fırsatın şartları neler olacak? Konuyla ilgili ayrıntılar SGK Uzmanı Emin Yılmaz tarafından açıklandı.

Abone ol
Abone ol 21 Ağustos 2023 12:05

İşte SGK Uzmanı Emin Yılmaz'ın görüşleri:

Üniversiteli gençlerin vergi ödememesi konusu, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan önemli vaatlardan biriydi. Bu vaat kapsamında, gençlere cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi ürünlerin vergisiz verilmesi hedefleniyor.

Ancak bu ürünler için normalde yüzde 20 KDV, ürün modeline göre yüzde 25, 40 veya 50 ÖTV, yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı ve yüzde 12 TRT bandrol ücreti gibi vergiler kesiliyor. Bunun yanı sıra aylık 10 GB kadar ücretsiz internet sunumu da söz konusu.

Telefon fiyatlarının vergiler düşüldükten sonra yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Örneğin, vergilerle 10 bin lira olan bir telefonun fiyatı, vergiler düşüldükten sonra 5 bin 982 liraya inmiş olacak. Benzer şekilde, 41 bin liralık bir telefonun fiyatı vergiler çıkarıldığında 22 bin 465 liraya, 73 bin liralık bir telefonun fiyatı ise vergiler düşüldükten sonra 37 bin 949 liraya inecek.

Ancak bu vergi muafiyeti, üniversite öğrencilerini ön lisans ve lisans programlarında kapsayacak.

Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu muafiyetten yararlanamayacaklar. Bu detay da dikkate alınması gereken bir nokta olarak öne çıkıyor.

 

Yorumlar