Anasayfa /  Spor

Veliefendi'de büyük gün! Muhteşem atlar Cumhuriyet’in 100. yılında Gazi'nin huzurunda!

Türkiye’nin en önemli at yarışlarından biri olan Gazi Koşusu 1927 yılından bugüne aralıksız devam ediyor.

Abone ol
Abone ol 25 Haziran 2023 15:09

Bu yıl Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olması nedeniyle önemi bir kat daha artan büyük kupayı çim pistte 2 bin 400 metrelik mücadelenin sonunda kazanmak için 3 yaşlı 22 safkan İngiliz atı piste çıkacak. Safkanların yarış yaşamları boyunca sadece 1 kez koşabilecekleri bu büyük yarışı kazanma at sahibi, antrenör, seyis ve jokeylerin hayallerini süslüyor.

Uzun Kurban Bayramı tatilinin başlamasına rağmen yaklaşık 35-40 bin yarışseverin Veliefendi Hipodromunu doldurmasının beklendiği koşuda birinci olan at ve jokeyi 2023 yılının en başarılı ismi olarak ilan edilirken at sahibi, jokey ve safkan adını tarihe yazdırarak unutulmazlar arasına girecek.

Yarış hakkında önemli detaylar

- Büyük yarışı 14 tv kanalı, 3 internet üzerindin canlı yayın yapan portal, 4 radyo kanalı canlı verecek.

-Gazi Koşus’nu 9 kez kazanan 88 yaşındaki eski jokey Mümin Çılgın rekoru elinde bulunduruyor. Faal jokeyler içinde ise Ahme Çelik 7 kez üst üste kupayı kazanarak büyük bir rekora imza atarken Halis Karataş da 6 kez kazanan bir başka önemli isim.

-Gazi Koşusu'nu ünlü yarış spikeri Yüksel Saymaz 4. kez anlatacak.

- At sahipleri arasında kupayı en fazla kazanma rekoru 13 birincilikle Eliyeşil ekürisine ait. Son yıllarda atak yapan Kurtel ekürisi ve Kahraman ekürileri de ikişer kez bu onuru yaşadı.

-Türk yarış atçılığının efsanesi, hayatı filmlere konu olan merhum Özdemir Atman’a ait Bold Pilot’un 1996 yılında 2.26.22 ile kırdığı Gazi rekoru zirvedeki yerini koruyor.

-Selim Kaya’nın sahibi olduğu 16 numaralı Urfa Aslanı isimli ata, babası Mehmet Kaya binecek

-Son yirmi yılda atların yarışa başladığı start numaralarının uğuru en çok konuşulan konu. 20 yılda beş kez birinci çıkartan 6 numaralı starttan bugün Raks Star isimli at üç kez birinci çıkartan beş numaralı starttan ise Qualizto yarışa başlayacak.

-Bugün 21 yaşındaki Muhammet Mir Bilgin, Erhan Aktug, Nizamettin Demir ilk kez Gazi'de at binme heyecanını yaşarken 21 yaşındaki Mehmet Salih Çelik ikinci, 22 yayındaki Mertcan Çelik üçüncü, 20 yaşındaki Vedat Abiş ve 20 yaşındaki Görkem Özçelik ikinci kez bu onuru yaşayacaklar.

 

 

Yorumlar