Anasayfa /  Foto Galeri

Vegan beslenme nedir, vegan beslenme çeşitleri nelerdir? Veganlık hakkında doğru bilinen yanlışlar

1 Kasım Dünya Vegan Günü nedir? Vegan ne demek? sorularının yanıtı arama motorlarında yoğun olarak araştırılıyor. Bugün 1 Kasım Dünya Vegan Günü (World Vegan Day) olarak kutlanıyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü 1994 yılından bu yana kutlanıyor. Peki Vegan ne demek? Nedir? Vegan ve vejeteryan farkı nedir? soruları arama motorlarında sıkça araştırılan konulardan birisidir. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte bu konuda tüm merak edilenler.

Vegan beslenme nedir, vegan beslenme çeşitleri nelerdir? Veganlık hakkında doğru bilinen yanlışlar - Sayfa 1

"İnsanların, hayvanların ve çevrenin yararına hayvan kullanımını içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini destekleyen felsefe ve yaşam biçimi olan Veganlık, her yıl Kasım ayının ilk günü “Dünya Vegan Günü” olarak kutlanıyor. "

Vegan beslenme nedir, vegan beslenme çeşitleri nelerdir? Veganlık hakkında doğru bilinen yanlışlar - Sayfa 2

VEGAN NE DEMEK?
Veganlık, her türlü hayvan sömürüsüne karşı canlı eşitliği ve canlı yaşamına saygıyı savunan bir hayat görüşüdür. Bu nedenle, bir vegan diyeti sadece hayvan etini değil, hayvan kaynaklı tüm ürünleri dışlar. Bunlara süt ve süt ürünleri, jelatin, bal, karmin, pepsin, albümin, peynir altı suyu, kazein ve bazı D3 vitaminleri de dahildir. İpek, yün, deri, kürk veya süet içeren giyim eşyalarını satın almaktan kaçınırlar. Ayrıca sirkler, hayvanat bahçeleri, rodeo, at yarışları, horoz dövüşleri, boğa ve deve güreşleri ve eğlence için hayvanların kullanımını içeren diğer etkinliklerden uzak durmaya çalışırlar.

Vegan beslenme nedir, vegan beslenme çeşitleri nelerdir? Veganlık hakkında doğru bilinen yanlışlar - Sayfa 3


VEGANLIK İLK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Vegan kelimesi 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür."

Vegan kelimesi daha sonra 1979 yılında The Vegan Society tarafından şu şekilde tanımlandı:

Vegan beslenme nedir, vegan beslenme çeşitleri nelerdir? Veganlık hakkında doğru bilinen yanlışlar - Sayfa 4

Veganlık hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden -uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.”