Anasayfa /  Kültür sanat

Vecihi Hürkuş'un hayatı film oluyor!

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk uçak üreten kişisi olan Vecihi Hürkuş'un hayatı film oluyor. Filmde yakından tanıdığımız isimler rol alacak...

Abone ol
Abone ol 07 Eylül 2017 13:49

Kudret Sabancı'nın yönetmenliğinde geçtiğimiz günlerde çekimleri başlayan filmde, Survivor'dan tanıdığımız Hilmicem İntepe, Gizem Karaca ve Miray Daner rol alıyor...

Screen_Shot_2017-09-07_at_13.37.33

Screen_Shot_2017-09-07_at_13.37.59

VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR?

Türk havacılık tarihinin en önemli kişilerinden biri, pilot ve aynı zamanda da mühendis olan Vecihi Hürkuş 1896 yılında doğmuştu.

Edirneye yanlış inen bir uçağı kontrol etmekle görevlendirilmiştir. Bu hizmeti karşılığında, o uçağa “VECİHİ” adı verilince, uçak tasarlama ve yapma düşüncelerine yoğunlaşmıştır.

İzmir Seydiköy Hava Okulu’nda (bugün yerinde Gaziemir Hava Teknik Okullar Komutanlığı bulunan askeri tesis), uçak yapımı projesine devam etmiştir. Kendi ürettiği ilk uçağında, 1923 yılında Yunanlılar’dan savaş ganimeti olarak elde edilen motoru ve bazı parçaları kullanmıştır.

Screen_Shot_2017-09-07_at_13.37.48

Aynı zamanda bu uçak, imal edilen ilk Türk uçağıdır. 28 Ocak 1925 tarihinde, “VECİHİ K-VI” adını verdiği uçağını uçurmuştur. Ancak, bugün gururla anlatılan bu olay, izinsiz uçuş yaptığı için, İsmet İnönü tarafından Vecihi Hürkuş’a ceza getirmiştir. Uçuş için istediği izin nedeniyle bir heyet toplanmış, ancak havacılıktan pek de anlamayan kimselerce izin işi geciktiği için, çeşitli telkinlerle uçuş kararı alan Vecihi Hürkuş’a, İsmet İnönü'nün görevlendirdiği heyet tarafından ceza verilmiştir.

Bu ceza, havacılık tarihi açısından, kötü bir dönüm noktasıdır.


Yorumlar