Anasayfa /  Yaşam

Uzun yaşamak isteyenlere müjde! İşte o sır...

Ortalama yaşam süresinin 75-80 yıl olduğu dönemlerde, uzun yaşamın sırrı bir çok kişi tarafından ilgi çekici bir konu durumunda. Peki gerçekten yaşam ömrünü uzun tutmak mümkün mü? Eğer Bolivya'nın Amazon ormanlarında yaşıyorsanız cevap evet. İşte en sağlıklı damar yapısına sahip olan Amazon Tsimane yerlileri...

Abone ol
Abone ol 28 Kasım 2018 16:28

Tsimane yerlilerinin sağlık durumları ileri denilicek seviyede iyi durumda!

Bolivya’nın Amazon ormanlarında yaşayan Tsimane yerlileri, bulunan en sağlıklı damar yapısına sahip.

Aktif bir yaşam ve sağlıklı beslenme, hastalıklara karşı en iyi korunma yolu. The Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırma, bu iddiayı doğrular nitelikte. Meksika Üniversitesi bünyesindeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, Bolivya sınırları içerisinde kalan Amazon bölgesinde yaşayan, Tsimane yerlilerini konu aldı. Bu yerliler, şimdiye kadar araştırılanlar arasında kalp damar sağlığı en iyi topluluk.

85 Tsimani köyünü ziyaret eden araştırmacılar, 40-94 yaşları arasında 700’den fazla yerlinin CT taramasını alarak kalp hastalığı riskini değerlendirdi. Araştırma sonuçlarına göre her 10 yerliden 9’unun damarları tamamıyla temiz ve kalp hastalığı riskinden uzak çıktı. Diğer bir sonuca göre 75 yaşın üzerindeki deneklerin yaklaşık üçte ikisi neredeyse hiç risk taşımazken, sadece %8’i orta ya da yüksek düzeyde risk taşıyor.

Kendisi 80, damarları 50 yaşında

Araştırmada özellikle yerlilerden 80 yaşında olan birinin 50 yaşlarında Amerikan vatandaşlarına benzer bir damar yapısına sahip olduğu gözlendi. Ayrıca yerlilerin nabzı, kolesterol, tansiyon ve kan şekeri değerleri de düşük.

Beklenmeyen bir sonuç ise incelenen Tsimane yerlilerinin yarısının kanında yüksek enflamasyon bulgularına rastlanmış olması. Elimizdeki bilgiler enflamasyonun kalp hastalıkları riskini artıran bir etken olduğunu ortaya koysa da Tsimane yerlilerinde durumun böyle olmadığı görüldü. Bu sonuç, enflamasyon bulgularının enfeksiyonlarla ilgili olabileceğini düşündürdü.

Karşılaştırma amacıyla, 7 binden fazla Amerikalı üzerinde yapılan araştırma, deneklerin sadece %14’ünde kalp hastalığı riski bulunmadığını gösterdi. Diğer yandan, deneklerin %50’si orta ya da yüksek düzeyde kalp damar rahatsızlığı riski ile karşı karşıya.

Sigarayı ve doymuş yağı azaltmalı

Araştırma sonuçları Tsimane yerlilerinin şimdiye kadar araştırılan toplumlar içerisinde damar sertliği ve daralması bulgusuna en az rastlananı oldu. Av eti ve balık tüketimiyle beraber doymuş yağ açısından düşük, işlenmemiş ve lifli karbonhidratlar açısından yüksek beslenme alışkanlığı, sigara tüketiminin olmaması, aktif bir yaşam sürdürülmesi yerlilerin avantajı olarak görülüyor.

Uzmanlar, kentlerde Amazon yerlileri gibi yaşamak mümkün olmasa da, sigarayı bırakmak, doymuş yağ tüketimini azaltmak gibi değişikliklerle bazı sağlık risklerinin düşürülebileceğini söylüyor.


Yorumlar