Anasayfa /  Foto Galeri

Uzman doktor açıkladı: Kolesterol nedir? İyi ve kötü kolesterol nedir? Kolesterol neden önemlidir?

Genel kan testleri yaptırıldığında karşımıza çıkan HDL ve LDL’yi yani iyi ve kötü huylu kolesterolü hepimiz kelime olarak biliyoruz. Bilmekle birlikte birçoğumuz da kolesterolünü yönetme çabası içerisinde. Peki bu yönetme eğiliminde nelere dikkat etmeli? Kolesterol sadece kilolu insanlarda mı olur?

Uzman doktor açıkladı: Kolesterol nedir?  İyi ve kötü kolesterol nedir? Kolesterol neden önemlidir? - Sayfa 1

 Genel kan testleri yaptırıldığında karşımıza çıkan HDL ve LDL’yi yani iyi ve kötü huylu kolesterolü hepimiz kelime olarak biliyoruz. Bilmekle birlikte birçoğumuz da kolesterolünü yönetme çabası içerisinde. 

Uzman doktor açıkladı: Kolesterol nedir?  İyi ve kötü kolesterol nedir? Kolesterol neden önemlidir? - Sayfa 2

Peki bu yönetme eğiliminde nelere dikkat etmeli? Kolesterol sadece kilolu insanlarda mı olur? Kilo ve boy orantısına göre zayıf olarak adlandırılan kişilerde kolesterol olmaz algısı kalıplaşmış doğru bilinen yanlışlardan mı? Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Yusuf Emre Uzun yanıtladı.

Uzman doktor açıkladı: Kolesterol nedir?  İyi ve kötü kolesterol nedir? Kolesterol neden önemlidir? - Sayfa 3

Kolesterol nedir? Vücudumuzda ne gibi görevleri vardır?

Kolesterol, vücudunuzun sağlıklı olması için doğru miktarlarda ihtiyaç duyduğu mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Hücre zarının yapısında, safra asitlerinin oluşumunda yer alır ve steroid yapıdaki hormonların (testosteron, östrojen, progesteron, kortizol vs.) sentezinde kullanılır.

Uzman doktor açıkladı: Kolesterol nedir?  İyi ve kötü kolesterol nedir? Kolesterol neden önemlidir? - Sayfa 4

İyi ve kötü kolesterol nedir? 

Vücudumuzun ihtiyacı olan kolesterol kan dolaşımında lipoprotein adı verilen moleküller aracılığı ile taşınır. Lipoprotein adı verilen bu moleküller içerdikleri kolesterol, protein, serbest yağ asitlerinin oranlarına göre isimlendirilirler.