Anasayfa /  Foto Galeri

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, küçük Alman şehrinin kaderini değiştirdi

Dünyada corona virüse karşı geliştirilen en etkin silahlardan biri olan Pfizer/BioNTech aşısı, ortaya çıktığı küçük Alman şehrinde beklenmedik bir yan etkiye neden oldu. Mainz şehri, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan BioNTech’in küresel başarısından elde edilen vergi gelirleri sayesinde 30 yıldan bu yana ilk kez borçlarını ödeyecek.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, küçük Alman şehrinin kaderini değiştirdi - Sayfa 1

YALNIZCA FAİZİ 30 MİLYON EURO

Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz eyaletinde yer alan yaklaşık 217 bin nüfuslu Mainz kenti, yetkililerin 1,3 milyar euroluk kredi aldığı 90'ların başından bu yana ağır bir borç yükü taşıyor. Salgının ilk yılında, Ren Nehri şehrinin borç yığını, yalnızca faiz olarak 30 milyon euro daha arttı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, küçük Alman şehrinin kaderini değiştirdi - Sayfa 2

Ancak, Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve üretimi için ilaç devi Pfizer ile birlikte çalıştığı BioNTech'in başarısı, Mainz'in kaderini değiştirdi. 

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, küçük Alman şehrinin kaderini değiştirdi - Sayfa 3

BİR YILDA 1 MİLYAR EUROYU AŞKIN BÜTÇE FAZLASI VERDİ

Şehir senatosu bu kış 1,09 milyar euroluk bir bütçe fazlası açıkladı. 2022'de beklenen 490,8 milyon euroluk başka bir bütçe fazlası ile Mainz, kalan borcunu bir yıl içinde temizlemeyi umuyor.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, küçük Alman şehrinin kaderini değiştirdi - Sayfa 4

Alman vergi gizliliği yasaları nedeniyle, BioNTech resmi olarak Mainz senatosunun kurtarıcısı olarak adlandırılmadı. Ancak,  batı dünyasında  yetkilendirilen ilk aşıyı üreten şirketin büyük serveti sır değil.