Anasayfa /  Güncel

TÜRKSAT 6A özellikleri neler? TÜRKSAT 6A ne zaman uzaya fırlatılacak?

TÜRKSAT 6A'nın testleri tamamlandı ve uzaya gönderilme tarihi netleşti. Türkiye'nin gurur kaynağı olan yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'nın yapım süreci nihayete erdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, TÜRKSAT 6A'nın fırlatılacağı tarihi açıkladı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 27 Mart 2024 10:00

TÜRKSAT 6A'nın testleri tamamlandı ve uzaya gönderilme tarihi netleşti. Türkiye'nin gurur kaynağı olan yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'nın yapım süreci nihayete erdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, TÜRKSAT 6A'nın fırlatılacağı tarihi açıkladı. İşte detaylar...

TÜRKSAT 6A UZAYA NE ZAMAN FIRLATILACAK?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Çankırı'ya geldi. Bakan Kacır yaptığı açıklamada, şunları söyledi;

"Göktürk görüntüleme uydusunu Türkiye yerli olarak üretti ve nihayetinde yaklaşık 600 kilometreden metre altı çözünürlükte görüntü almamızı sağlayacak elektro- optik kamerası dahil bütün kritik alt sistemleriyle yerli ve milli görüntüleme uydumuz İMECE'yi cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 2023'te uzaya göndermeyi başardık. Ama durmuyoruz, şimdi 8 Temmuz 2024 haftası ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı inşallah uzaya göndereceğiz. Böylelikle bunu başaran 11 ülkeden biri olacağız. İMECE yaklaşık 600 kilometrede yaklaşık 600 kilogramlık bir uydu. TÜRKSAT 6A 36 bin kilometrede görev yapacak ve yaklaşık 4 bin 250 kilogramlık bir uydu."

TÜRKSAT 6A NEDİR?

TÜRKSAT 6A, Türkiye’de yerli olarak geliştirilen ve ülkemizin uzay alanındaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesidir. 1994 yılında göreve başlayan TÜRKSAT 1B ve takip eden TÜRKSAT 1C, 2A, 3A, 4A, 5A ve 5B uyduları ile ülkemizde bu alanda hizmet sağlanmış ve sağlanmaktadır. Ancak bu uydular yurtdışı firmalardan temin edilmiştir. TÜRKSAT 6A projesinde ise TÜBİTAK UZAY, daha önceki RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerinden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformunu geliştirmektedir.

TÜRKSAT 6A NE İŞE YARAR?

TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamış olup, toplam süresi 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.

TÜRKSAT 6A uydusunun; montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ'da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilecektir. 42° doğu GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek uydu TÜRKSAT tarafından işletilecektir.

TÜRKSAT 6A ÖZELLİKLERİ VE GÖREVLERİ

Ku-Bant, Ku-BSS Bant, Ka-Bant ve Q/V Bant frekans bantlarında uplink ve downlink haberleşme kanallarını barındıracak TÜRKSAT 6A uydusunun, teknolojik yetkinliği ile Türkiye'ye güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite artırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.

Yakıt dâhil, 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip olacak olan uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecektir. TÜRKSAT 6A Uydusu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet edecektir. Proje kapsamında, uydu üzerinde kullanılacak yeni geliştirilen birçok alt sisteme uzay ve uydu tarihçesi kazandırılacak ve söz konusu alt sistemler, milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacaktır. Projede son aşama olan Uçuş Modeli testlerine başlanmış, uydunun uzay koşullarına uygunluğu ve işlevselliğine yönelik testler yürütülmektedir.

Etiketler TÜRKSAT 6A Uzay
Yorumlar