Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Türkiye’de oy kullanma yaşı kaçtır? Kimler oy kullanabilir? Detaylar..

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin seçme ve oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Ancak oy kullanabilmek için kişilerin belirli bir yaşa gelmesi gerekir. 18 yaşına giren kişilerin oy kullanıp kullanamayacağı merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte oy verme yaşı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Abone ol
Abone ol 25 Eylül 2022 21:16

Her bireyin seçme ve seçilme hakkı bulunmaktadır. Yasalarla belirli olan bu hak herkes tarafından kullanılmaktadır. Biz de yazımızda oy kullanma yaşı hakkında merak edilenleri sizlerle paylaştık.

Oy kullanma yaşı kaçtır?
Kanun ve yönetmeliklerde geçen ifadelere göre bir ya da daha fazla adayın arasında belirli bir veya birkaçını seçme işine seçim denilmektedir. Ülkemizde cumhurbaşkanı ve milletvekili seçilmek için genel seçimler yapılırken Muhtar ve belediye başkanı seçimleri içinde yerel seçimler yapılmaktadır. Genel seçimler 5 senede bir yapılırken, yerel seçimler ise 4 senede bir yapılmaktadır. Ancak yapılan seçimlerde her bireyin oy kullanma hakkı bulunmamaktadır. Oy kullanmak için bireylerin belli şartları taşıyor olması gerekir. Bu şartlardan ilki kişilerin yaşıdır.


Kaç yaşında oy kullanılabilir?
Her bireyin yapılan seçimlerde oy kullanabilmesi için sağlaması gereken yaş şartı bulunur. Buna ise seçmeye adı verilir. Dünyanın pek çok ülkesinde belirlenmiş olan seçme yaşı bulunur. Bu ülkelerde seçme yaşının altında kalan bireyler oy kullanma hakkına sahip değildir. Birçok ülkede oy kullanma yaşı 18 olarak belirlenirken Türkiye'de kaç yaşında oy kullanılabildiği merak ediliyor.

Türkiye'de seçme yaşı kaçtır? 
1876 yılında Kanuni Esasi ile Meclisi Ayan ve meclis-i Mebusan olmak üzere iki meclisli bir parlamento oluşmuştur. Ve burada 25 yaşında bitiren Osmanlı vatandaşları ilk kez seçme hakkına kavuşmuştur. Bu kanun 1923 yılına kadar bu şekilde devam etti.


1924 Anayasası ile 18 yaşını bitiren her erkek seçme hakkına sahip oldu. 1934 yılında yapılan değişiklik sonrasında ise 22 yaşını dolduran kadın ve erkekler seçme hakkına sahip oldu. 1961 yılına geldiğimizde ise 21 yaşını bitiren kişilere seçme hakkı verildi.

1982 Anayasası'nda baktığımızda ise 21 yaşını bitirenlere seçme hakkı verildiği görülmektedir. 1987 yılında düzenlenen anayasa gereğince seçme hakkı 20'ye düşürüldü. 1995 yılında yapılan yeni düzenleme ile anayasa değişikliğine gidilerek seçme yaşı 18'e düşürüldü. Bu değişiklik ile birlikte gençler karar mekanizması içerisinde yer almaya başladı.


17 yaşını dolduran kişiler oy kullanabiliyor mu?
YSK tarafından belirlenen oy verme yaşı gereğince kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Buna göre 31 Mart 2001 tarihinde doğan bir kişi 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı genel seçimlerinde oy kullanma hakkına sahiptir.

Yorumlar