Anasayfa /  Güncel

Türkiye'de ilk tarihi eser kaçakçılığı operasyonu başlatıldı!

Türkiye'de, 'Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçılığı' operasyonu başlatıldı. "Anadolu" ismi verilen operasyon kapsamında 76 şüpheli yakalandı. 16 kişi ise halen aranıyor.

Abone ol
Abone ol 10 Ağustos 2021 09:24

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) KOM Daire Başkanlığı tarafından yapılan tespitler ışığında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Adana KOM Şube Müdürlüğü tarafından 10.08.2021 tarihinde eş zamanlı olarak Adana merkezli 30 ilde uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yapan bir suç örgütüne yönelik "Anadolu" kod adlı operasyon gerçekleştirildi.

BİNLERCE KATALOG İNCELENDİ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, şüphelilerin örgütlü bir şekilde hareket ederek kaçak kazıcı, toplayıcı, koleksiyoner ve koleksiyonerliği iptal edilen şahıslardan topladıkları tarihi eserleri, kuryeler vasıtasıyla ABD ve Avrupa'ya kaçırdıkları tespit edildi. KOM Daire Başkanlığınca müzayede evlerine ait binlerce kataloğun incelenmesi sonucunda ülkemize ait kaçırılan tarihi eserler belirlendi.

Tarihi eserlerimize ait yurt dışındaki müzayede evi örnek satış görüntüleri-Gelibolu

ESERLERİN ANADOLU KÜLTÜRÜNE AİT OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Yurt içi ile yurt dışında yapılan yakalamalarda ele geçirilen ve müzayede evlerinin kataloglarında belirlenen tarihi eserlere yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde eserlerin ülkemize ait Anadolu kökenli eserler olduğu tespit edildi.

4 BİN 122 TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ

Örgüt lideri ile örgüt üyelerinin hesaplarına yurt dışından Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin satış bedeli olarak günümüz kuru ile yaklaşık 26 milyon lira değerinde döviz gönderildiği tespit edildi. Operasyon sürecinde Türkiye, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan'da gerçekleştirilen 4 ayrı yakalamada 4.122 adet tarihi eser ele geçirildi.7 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulma talebinde bulunulacağı öğrenildi. Mersin'in Silifke ilçesinde bir otelde gözaltına alınan örgüt elebaşının tarihi eser kaçakçılığından 3 suç kaydı olduğu belirtildi.

78 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Gerçekleştirilen "Anadolu" operasyonu ile 93 şüpheliden 78 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilere ait ikamet, işyerleri ve araçlarında yapılan aramalar neticesinde şuana kadar ülkemizden kaçak kazılar yolu ile çıkartıldığı tespit edilen 9.276 adet tarihi eser ele ile kaçak kazıda kullanılan 9 adet dedektör, 3 adet ruhsatsız tabanca, 3 adet kurusıkı tabanca, 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 425 adet fişek ele geçirilmiş ve operasyon kapsamında ele geçirilen eser sayısı 13.398'e ulaşmış olup, sayım işlemleri devam etmektedir.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Söz konusu operasyon Cumhuriyet tarihinin suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçılığı operasyonu olma özelliğini taşırken, bununla birlikte ülkemizin yıllardır UNESCO gibi uluslararası alanlarda Anadolu'dan kaçırılan eserlerin Avrupa ve ABD'de yer alan müzayede evlerinde satıldığı yönündeki tezleri doğrulayan ve adli soruşturmayla ortaya koyan operasyon olma niteliğini taşıyor. Yapılan açıklamada, "Topraklarımıza ait kültür varlıklarını korumaya devam edip kaçırılan eserlerimizin peşini bırakmayacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." sözlerine yer verildi.

ARALARINDA ÖRGÜT LİDERİ DE VAR

KOM Daire Başkanı Mahmut Çorumlu'nun Haberler.com'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"KOM Daire Başkanlığımız koordinesinde, 10.08.2021 tarihinde Adana merkezli 30 ilde eş zamanlı yapılan "Anadolu" kod isimli operasyonda; 93 şüpheliden aralarında "Örgüt Liderinin" de bulunduğu 78'i gözaltına alınmış, şüphelilerin ikamet, iş yeri ve araçlarında yapılan aramalarda şuana kadar 9 bin 276 adet tarihi eser ve kaçak kazıda kullanılan 9 adet dedektör ile 3 adet ruhsatsız tabanca, 3 adet kurusıkı tabanca, 1 adet ruhsatsız av tüfeği ve 425 adet fişek ele geçirilmiş olup, ele geçirilen eserlerin sayım işlemleri devam etmektedir. Bununla birlikte 8 şüphelinin tüm mal varlıklarına el koyma kararı alınmıştır. Şüphelerin ikamet, iş yeri ve araçlarında yapılan aramalar halen devam etmektedir."

SUÇTAN ELDE EDİLEN GELİR NEDİR?

Suç gelirleri; suçun işlenmesiyle elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi ve dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançlardır.

MÜZAYEDE EVİ TARİHİ ESER SATIŞ SÜRECİ

Satıcı sahiplik belgesi (sahte olarak düzenlenmiş) ile müzayede evine satılmasını istediği eseri verir. Müzayede evi eseri canlı veya süreli açık artırmaya sunar. Belli bir süre aralığında esere en yüksek teklifi veren satın alır. Satılan eser üzerinden müzayede evi aracı konumunda komisyon alır. Komisyon tutarı satış tutarından kesildikten sonra para eseri müzayede evine getiren kişinin vermiş olduğu hesaba müzayede evi tarafından aktarılır.

Yorumlar