Anasayfa /  Foto Galeri

Türkiye öncü rol üstlenecek: COP26 Zirvesi hakkında her şey

İskoçya'da yapılacak 26'ncı BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26), küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlandırılmasına odaklanılacak. Ekim başında Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan Türkiye, küresel ısınmayla mücadelede öncü rolü üstlenme sözü verdi. İlerleyen yıllarda kuraklık, sel ve şiddetli fırtınalar gibi doğa olaylarının sıklıkla görüleceğini belirten bilim insanları, küresel emisyonların ektiği 2050’ye kadar net...

Türkiye öncü rol üstlenecek: COP26 Zirvesi hakkında her şey - Sayfa 1

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle bir yıl ertelenen konferans, 31 Ekim-12 Kasım'da Glasgow kentinde düzenlenecek.

Türkiye öncü rol üstlenecek: COP26 Zirvesi hakkında her şey - Sayfa 2

120'den fazla dünya lideri, konferansın ilk birkaç gününde bir araya gelecek. Liderler daha sonra ayrılarak yerlerini müzakereleri yapacak başta çevre bakanları olmak üzere üst düzey yetkililere bırakacak.

Türkiye öncü rol üstlenecek: COP26 Zirvesi hakkında her şey - Sayfa 3

Yaklaşık 25 bin kişinin katılması beklenen konferansta görüşmelerin 12 Kasım Cuma günü saat 18.00'de sona ermesi planlansa da geçmiş deneyimler, müzakerelerin cumartesiye ve pazara kadar uzayacağını gösteriyor.

Türkiye öncü rol üstlenecek: COP26 Zirvesi hakkında her şey - Sayfa 4

KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞININ 1,5 DERECEYLE SINIRLANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Bu seneki konferans, ağırlıklı olarak küresel sıcaklık artışının sınırlandırılmasına odaklanıyor. Bu konuda dönüm noktası olarak kabul edilen 2015 Paris İklim Anlaşması'nda ülkeler küresel sıcaklık artışını, sanayi devrimi öncesine oranla 2 derecenin "çok altında" tutmayı taahhüt ederken, bunu 1,5 derece ile sınırlandırmak için çaba göstereceklerini bildirdi.