Anasayfa /  Tarihte bugün

Deniz Gezmiş idam anında son sözleri - Deniz Gezmiş son mektubu

Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1972 tarihinde Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan ile birlikte idam edildi. Ölümünün 49. yıl dönümünde anılan Deniz Gezmiş'in idam anındaki son sözleri merak ediliyor. İşte Deniz Gezmiş idam anında son sözleri ve Deniz Gezmiş son mektubu...

Abone ol
Abone ol 06 Mayıs 2021 12:42

Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1972 tarihinde Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan ile birlikte idam edildi. Ölümünün 49. yıl dönümünde anılan Deniz Gezmiş'in idam anındaki son sözleri merak ediliyor. İşte Deniz Gezmiş idam anında son sözleri ve Deniz Gezmiş son mektubu...

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın infazı, Türkiye'nin idam tarihinde de önemli bir yer tutuyor.

16 Temmuz 1971’de Sıkıyönetim Mahkemesi, Altındağ Veteriner Okulu binasında Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığındaki, Baki Tuğ savcılığında toplandı. Deniz Gezmiş, 9 Ekim 1971’de son bulan mahkeme’de TCK’nın 146. maddesinin ihlali gerekçesiyle 9 Ekim 1971’de idama mahkum edildi. 6 Mayıs 1972 tarihinde Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ile birlikte saat 1.00-3.00 arasında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildi.

Deniz Gezmiş son mektubu (babasına):

Baba,

Mektup elinize geçmiş olduğu zaman, aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben ne kadar üzülmeyin, dersem, yine de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat, bu durumu metanetle karşılamanı istiyorum.

İnsanlar doğar, büyür, yaşar, ölürler. Önemli olan, çok yaşamak değil, yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir. Bu nedenle ben, erken gitmeyi normal karşılıyorum... Ve kaldı ki, benden evvel giden arkadaşlarım, hiçbir zaman ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir. Benim de, tereddüde düşmiyeceğimden şüphen olmasın.

Oğlun, ölüm karşısında âciz ve çâresiz kalmış değildir. O, bu yola bilerek girdi ve sonunun da bu olduğunu biliyordu. Seninle düşüncelerimiz ayrı ama, beni anlıyacağını tahmin ediyorum... Sadece senin değil, Türkiye'de yaşıyan Kürt ve Türk halklarının da anlıyacağına inanıyorum.

Cenazem için avukatlarıma gerekli talimatı verdim. Ayrıca, Savcı'ya da bildireceğim. Ankara'da 1969′da ölen arkadaşım Taylan Özgür'ün yanına gömülmek istiyorum. Onun için, cenazemi İstanbul'a götürmeğe kalkma. Annemi teselli etmek sana düşüyor. Kitaplarımı, küçük kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun, bilim adamı olmasını istiyorum. Bilimle uğraşsın ve unutmasın ki, bilimle uğraşmak da, bir yerde insanlığa hizmettir.

Son anda, yaptıklarımdan en ufak bir pişmanlık duymadığımı belirtir. Seni, Annemi ve Ağabeyimi ve Kardeşimi, devrimciliğimin olanca ateşi ile kucaklarım.»

Oğlun

Deniz Gezmiş.

Deniz Gezmiş son sözleri (idam anında):

Yaşasın, Türk Halkının bağımsızlığı!. Yaşasın, Marksizmin ve Leninizmin Yüce İdeolojisi!. Yaşasın, Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi, kahrolsun emperyalizm!

 

 

 

 

Yorumlar