Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Türkiye ile Venezuela arasında ortak basın toplantısı düzenlendi

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Venezuela ile ticaret hacmi hedefinin'3 milyar dolar' olduğunu ifade etti. Maduro ise Türkiye'nin önemine vurgu yaptı. Maduro, "Turizm, petrol, gaz, altın için Türk yatırımcıları gelsin. Ben size bütün garantileri veriyorum. İki ülke arasındaki uçuşlar bekliyoruz ki artacak." dedi.

Abone ol
Abone ol 08 Haziran 2022 19:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

İkili ilişkiler, işbirliği ve birçok alanda anlaşmaların imzalandığını belirten Erdoğan, ticarette hedefin 3 milyar dolar olduğunu duyurdu. Ayrıca Erdoğan, Temmuz ayında Venezuela'yı ziyaret edeceğini açıkladı.

Maduro, "Dünyayı jeopolitik olarak değerlendirince Türkiye çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye'nin bizim için yeniden doğan bir potansiyeli var." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Venezuela ve Karayipler bölgesindeki en önemli ortaklarımızdandır. Venezuela'nın 15 Temmuz'un ardından ilk destek veren ülkelerden biriydi. Biz de zor zamanlarda yanlarında olduk. Venezuela'nın maruz kaldığı kuşatmada sayın cumhurbaşkanının cesur tavrının önemi vardır.

Sayın Maduro'nun Filistin konusundaki duruşu takdire şayandır. Maduro'nun bu ziyareti iş birliğimize önem kazandırdı. İş birliğimiz daha ileri taşıma irademizi ifade ettik. Sağlık tarım ve Turizm başta olmak üzere birçok alanda iş alanı potansiyeli bulunuyor.

TİCARETTE HEDEF 3 MİLYAR DOLAR

Mevcut rakamlar bu sene 1 milyar dolara ulaşacağımıza işaret ediyor. Hedefimiz 3 milyar dolara çıkarmaktır.

Türkiye Maarif vakfımızın Karakas'taki 3.okulunun açılışı gerçekleştirildi. Venezuela ile kalkınma iş birliğine önem veriyoruz. THY İstanbul Karakas hattında haftada 7 sefer düzenleyerek köprü vazifesi görmektedir.

ERDOĞAN TEMMUZDA VENEZUELA'YA GİDECEK

İkili ilişkilerin yanı sıra güncel meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Venezuela'ya karşı yaptırımlara karşı olduğumuz ifade ettim. Türkiye olarak bundan sonrada dost ülkenin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Temmuz ayı içerisinde iade ziyareti gerçekleştireceğiz. Bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA NATO VETOSU

Bu konuyla ilgili yanıtlarımız çok verdim. İsveç Fİnlandiya heyetleri geldi, görüşmeler yapıldı. NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO teröre çanak tutan bir örgüt değildir. İsveç PKK PYD YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı ülke konıumunda. Parlamento içinde teröristler var. Caddelerinde terör örgütü liderlerinin posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece, polisin güvencesinde yaptıkları sürece, devlet televizyonunda teröristlerin söyleşileri yayınlandığı sürece, bunlara buyrun diyemeyiz. Aynı şey Finlandiya için de geçerli. Benzer yapılanma içerisindedir. NATO noktasında bizim geçmişte Yunanistan Fransa ile yaşadıkalrımız şimdi bunlarla yaşamak istemiyoruz. Yunanisyan NATOya tekrar girdi, 9 tana Amerikan üstü Yunanistan'da kurulu. Bunlar Rusya ya karşı kurulu diyorlar. Bunu yemezler.

"TÜRKİYE HER ZAMAN YANIMIZDAYDI"

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'nun konuşması ise şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bütüncül bir özet yaptı. Ben sadece şükranlarımı ekleyebilirim. Çünkü en zor anlarda pandemi zamanında Türkiye her zaman yanımızdaydı. ekonomik istikrarımıza doğru yürümeye başladık. Venezuela yeniden doğuyor. Artık sayın Cumhurbaşkanımız ve tüm yatırımcılara diyorum. Gelsinler. Turizm, petrol, gaz, altın için Türk yatırımcıları gelsin. Ben size bütün garantileri veriyorum. İki ülke arasındaki uçuşlar bekliyoruz ki artacak.

Etiketler türkiye venezuela
Yorumlar