Anasayfa /  Güncel

Türk SİHA'sını hedef alan ABD uçağı, İncirlik Hava Üssü'nden mi hareket etti?

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 252 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Bakanlık kaynakları, Suriye'de Türkiye'ye ait SİHA'yı düşüren ABD uçağının İncirlik'ten kalktığına dair iddiaları yalanlayarak "Uçağın İncirlik'ten kalktığı tamamıyla spekülasyon. Böyle bir durum söz konusu değil." ifadelerini kullandı. Kaynaklar, uçağın nereden kalktığına ilişkin soruya da "Uçak, Ürdün'den kalktı." yanıtını verdi.

Abone ol
Abone ol 12 Ekim 2023 17:00

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 252 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Bakanlık kaynakları, Suriye'de Türkiye'ye ait SİHA'yı düşüren ABD uçağının İncirlik'ten kalktığına dair iddiaları yalanlayarak "Uçağın İncirlik'ten kalktığı tamamıyla spekülasyon.

Böyle bir durum söz konusu değil." ifadelerini kullandı. Kaynaklar, uçağın nereden kalktığına ilişkin soruya da "Uçak, Ürdün'den kalktı." yanıtını verdi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlık içinde düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında İsrail ve Filistin'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederek, şiddetin ve gerilimin yanı sıra sivillere yönelik saldırıların bir an önce sona erdirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Aktürk, Milli Savunma Bakanlığı'nın tüm birimlerinin, devletin sürekliliği, ülkenin savunması ve güvenliği konularında gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğini, Cumhuriyet'in 100. yılına doğru ilerlerken daha büyük ve güçlü bir Türkiye'nin inşası için üzerine düşen görevleri azim ve kararlılıkla yerine getireceğini belirtti.

Aktürk ayrıca son yüzyılın en kapsamlı ve etkili faaliyetlerinin gerçekleştiği bu dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı ülkenin huzur ve güvenliği ile bölgesel ve küresel barışın ve istikrarın korunmasına büyük bir özveriyle katkı sağladığını dile getirdi.

Aktürk, "Terörün kökeniyle mücadele stratejisini kararlılıkla uygulayarak, son bir hafta içinde 252 teröristin etkisiz hale getirildiğini" bildirdi. Böylece, bu yıl içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısının 1640'a, 24 Temmuz 2015'ten bu yana ise toplamda 38,983 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisini paylaştı.

Hava operasyonları

Ayrıca, 1, 3 ve 4 Ekim'de Irak topraklarında, 5, 6 ve 8 Ekim'de ise Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik karadan ateş desteği ile birlikte gerçekleştirilen etkili ve geniş kapsamlı hava operasyonlarına dikkat çeken Aktürk, şu bilgileri aktardı:

"Bu operasyonlar sırasında, PKK/KCK ve PYD/YPG terör örgütlerine ait Suriye ve Irak'taki tüm tesisler ve faaliyet alanları hedef alındı. Toplamda 194 hedef imha edildi; bu hedefler arasında teröristlerin kullandığı mağaralar, sığınaklar, barınaklar, depolar ve örgütün finansal kaynak sağladığı tesisler bulunuyordu. Bu operasyonlar sonucunda terör örgütüne ağır bir darbe indirildi ve ilk belirlemelere göre 229 terörist etkisiz hale getirildi."

Suriyeli sığınmacıların güvenli bir şekilde geri dönüşlerini temin etmek

Aktürk, terör tehdidine karşı düzenlenen tüm operasyonların, uluslararası hukuka uygun olduğunu, sınırlar ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu, meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yürütüldüğünü ve yalnızca bölgedeki terör unsurlarının hedef alındığını vurguladı.

Aktürk ayrıca, TSK'nin siviller dışında herhangi bir hedefi olmadığını, operasyonların önceden dikkatli bir şekilde planlandığını, masum sivillerin can ve mal güvenliği ile tarihi, dini ve kültürel mirasların ve çevrenin korunması için gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

Eli kanlı teröristlerin bu bölgeden tamamen temizlenene kadar terör yuvalarının yok edilme kararlılığının ve iradesinin sürdüğünü, gerektiği anda artan etki ve baskıyla devam edeceğini belirtti. Aktürk ayrıca, 9 Ekim 2019'da başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın 4. yıl döneminde Suriye'de istikrarın en kısa sürede sağlanması ve Suriyeli sığınmacıların güvenli bir ortama geri dönüşlerinin desteklenmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü paylaştı.

Suriye'de, harekat bölgelerinde güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimlerine anında ve misliyle karşılık verildiğini, yıl içinde birliklere yönelik 388 taciz ve saldırı gerçekleştiğini ve buna karşılık son bir haftada dahil olmak üzere toplamda 1246 teröristin etkisiz hale getirildiğini aktardı.

Sınır güvenliği

Son bir haftada sınırı yasa dışı şekilde geçmeye çalışırken yakalanan 637 kişinin içerisinde, 4 kişinin FETÖ üyesi olduğunun tespit edildiğini ifade eden Aktürk, ayrıca 4,771 kişinin sınırı geçmeden engellendiğini bildirdi.

Yıl boyunca sınırlardan yasa dışı geçiş girişiminde yakalanan kişi sayısının 9,230'a ulaştığını aktaran Aktürk, bu kişilerden 373'ünün FETÖ üyesi olduğunu ve 537 terör örgütü üyesinin kolluk kuvvetlerine teslim edildiğini, ayrıca sınırı geçemeden engellenen kişi sayısının 171,382 olduğunu belirtti.

Aktürk aynı zamanda NATO'nun değerlerini ve sorumluluklarını paylaşan Türkiye'nin, ittifakın bir üyesi olarak üstlendiği tüm görevleri başarıyla yerine getirdiğini ve NATO'ya aktif ve yapıcı bir üye olarak devam ettiğini ifade etti.

"Karadeniz'de deniz mayınlarıyla başa çıkmak için "üçlü strateji" planı geliştirilecek"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, 11-12 Ekim tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılımına dikkat çeken Aktürk, şu açıklamalarda bulundu:

"Bakanımız, bu çerçevede Birleşik Krallık ve Ukrayna Savunma Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve ayrıca Romanya ve Bulgaristan savunma bakanları ile üçlü görüşmelerde bulundu. Bu görüşmeler sırasında bölgesel güvenlik sorunları ele alındı ve ikili askeri işbirliği faaliyetleri tartışıldı. Bu bağlamda, Karadeniz'de deniz mayınlarıyla mücadele amacıyla Bulgaristan ve Romanya ile "üçlü girişim" oluşturma konusunda mutabık kalındı, "bölgesel sahiplik" ilkesi çerçevesinde."

Ayrıca, Aktürk, 10 Ekim tarihinde gerçekleşen Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığı devir-teslim törenine de değindi ve bu kapsamda Türkiye'nin İtalya'dan bir yıllık KFOR Komutanlığı görevini devraldığını vurguladı. Yeni dönemin KFOR Komutanlığı'nın, NATO ve Birleşmiş Milletler kararlarına tam uygunluk, tarafsızlık ve şeffaflığı gözeterek uluslararası sorumluluğu başarıyla sürdüreceğini aktardı.

Devam eden ve planlanan tatbikatlar

Aktürk, TSK'nin eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin sürekli olarak devam ettiğine vurgu yaparak, bu bağlamda 30 Eylül-8 Ekim tarihlerinde "Sonsuzluk Tatbikatı"nın başarıyla icra edildiğini belirtti.

Ayrıca, "Milli Anadolu Ankası", "NATO Tiger Meet", "Yıldırım Seferberlik", "Erciyes Hava İndirme-2023", "NATO Steadfast Jüpiter", "Indus Shield", "Deniz Güvenliği", ve "Ateş Serbest-2023" tatbikatlarının devam ettiğini, "Breeze-2023" tatbikatının 13-22 Ekim tarihlerinde, "Ocean Sky-2023" ve "Steadfast Noon" tatbikatlarının ise 13-27 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade etti.

Aktürk, ayrıca NATO Müttefik Hava Komutanlığının Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri ile eşgüdümlü olarak 11 Ekim tarihinde Romanya hava sahasında düzenlenen "Entegre Hava Füze Savunması" faaliyetine Türk Hava Kuvvetleri'nin katıldığını bildirdi. Ayrıca, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 kapsamında Fransa Deniz Kuvvetlerine ait "FS SURCOUF" fırkateyni ve İspanya Deniz Kuvvetlerine ait "ESPS PATINO" lojistik destek gemisinin 6-9 Ekim tarihlerinde İzmir'e, Birleşik Krallık Deniz Kuvvetleri fırkateyni "HMS DUNCAN" ve İspanya Deniz Kuvvetleri fırkateyni "ESPS MENDEZ NUNEZ" tarafından ise 7-9 Ekim tarihlerinde Sarayburnu/İstanbul'a liman ziyaretlerinde bulunulduğunu ifade etti.

Aktürk aynı zamanda Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu 1'inci sınıf öğrencilerinin Açık Deniz Eğitimleri kapsamında "TCG Osmangazi" ve "TCG İskenderun" gemileriyle 14 Ekim'e kadar Durres/Arnavutluk'a liman ziyareti yapacaklarını açıkladı.

Savunma sanayi ürünlerinin yerlilik ve millilik oranının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve teşvikiyle yüzde 80'lere yükseldiğini ve bu alandaki marka ürünlerin TSK'yi her geçen gün daha güçlü ve caydırıcı hale getirdiğini belirten Aktürk, "İnsansız Suüstü Araç Sürüsü ile Gemiye Saldırı Kabiliyeti Projesi" kapsamında, Mersin Körfezi açıklarında bir hedef geminin ASELSAN üretimi ALBATROS S-İDA ile başarılı bir şekilde imha edildiğini ve bu başarılı fiili eğitimin Deniz Kuvvetleri Karargahı tarafından izlendiğini paylaştı.

"Afganistan'a kurtarma ekipleri ve insani yardım malzemeleri gönderildi"

Aktürk, deprem bölgelerinde yaşam koşullarının yeniden normale döndürülmesi, orman yangınları ve diğer felaketlerle mücadele konularında, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde ilgili bakanlık ve kurumlarla tam koordinasyon içinde destek sağlama çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Afganistan'daki depremin ardından, AFAD'ın arama-kurtarma ekiplerinin ve insani yardım malzemelerinin askeri nakliye uçakları aracılığıyla bölgeye gönderildiğini hatırlattı.

Aktürk, personel ve askeri öğrenci alım ve temin işlemlerinin planlandığı şekilde devam ettiğini, özellikle 9 Ekim'de başlayan Milli Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini başvurularının 24 Ekim'de sona ereceğini ifade etti. Ayrıca, orduda hizmet etmek isteyen tüm gençleri beklediklerini vurguladı.

Sonuç olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, terörle mücadeleden sınır güvenliğine, uluslararası misyonlardan insani yardım faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede üstlenmiş olduğu görevleri başarıyla yerine getireceğini, dünyanın en güçlü ve güvenilir orduları arasında yer almaya devam edeceğini ve Türk milletinin gurur kaynağı olmayı sürdüreceğini belirtti.

SİHA'yı düşüren ABD uçağının İncirlik'ten kalktığı iddiası

Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye'de Türkiye'ye ait SİHA'nın düşürülmesi iddiasıyla ilgili olarak "Uçağın İncirlik Hava Üssü'nden kalktığı tamamen spekülasyon. Bu tür bir durum kesinlikle gerçekleşmedi." ifadesiyle bu iddiayı yalanladı. Aynı kaynaklar, uçağın kalkış yaptığı yer hakkındaki bir soruya "Uçak, Ürdün'den kalktı." şeklinde yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Bulgaristan ve Romanya ile Karadeniz'de deniz mayınlarına karşı oluşturulacak üçlü girişim hakkında ise şunları ifade etti: "Karadeniz'e kıyısı olan NATO üyeleri üç ülkenin deniz mayınlarıyla mücadele için bir üçlü girişim oluşturma konusunda mutabık kaldı. Bu konuyla ilgili detaylar ve çalışma usulleri belirlenirken, yakın gelecekte yapılacak toplantılarda ve görüşmelerde detaylar kamuoyuyla paylaşılacak."

Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'e yardım gönderilmesiyle ilgili açıklamaları hatırlatılarak, bu konuda bir hazırlığın olup olmadığının sorulması üzerine, Bakanlık kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarına uygun olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yardım taşıma görevine hazır olduğunu vurguladı.

 

 

 

Yorumlar