Anasayfa /  Foto Galeri

Tüm yaşamı etkileyebilen hassas dönem bebeklerde ilk 1000 gün çok önemli

Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu bir dönem olması açısından İlk 1000 gün, bebeğin hayat serüveninde son derece önemlidir.

Tüm yaşamı etkileyebilen hassas dönem bebeklerde ilk 1000 gün çok önemli - Sayfa 1

İLK 1000 GÜN: TÜM YAŞAMI ETKİLEYEBİLEN HASSAS DÖNEM BEBEKLERDE İLK 1000 GÜN ÇOK ÖNEMLİ

Tüm yaşamı etkileyebilen hassas dönem bebeklerde ilk 1000 gün çok önemli - Sayfa 2

Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu bir dönem olması açısından İlk 1000 gün, bebeğin hayat serüveninde son derece önemlidir. Peki aynı zamanda ilk 1000 gün neyi ifade ediyor, başka hangi faktörlerden dolayı önemlidir ve bu dönemde özellikle nelere dikkat edilmelidir sorularını İlk 1 Liv Hospital Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Hastalıkları, Prof. Dr. Cengiz Kara yanıtladı.

Tüm yaşamı etkileyebilen hassas dönem bebeklerde ilk 1000 gün çok önemli - Sayfa 3

“İlk 1000 gün” neyi ifade eder?

“İlk 1000 gün” gebeliğin başlangıcından bebeğin ikinci doğum yıldönümüne kadar olan süreyi tanımlayan ve giderek yaygınlaşan bir terimdir. Gebeliğin 270 günü ile doğum sonrası ilk 730 günün toplamını ifade eder. Günümüzde çocuk ve toplum sağlığını iyileştirmek için hassas bir dönem, bir “fırsat penceresi”  olarak değerlendirilmektedir.

Tüm yaşamı etkileyebilen hassas dönem bebeklerde ilk 1000 gün çok önemli - Sayfa 4

“İlk 1000 gün”ün önemi nedir?
Bu kavrama göre anne karnı ve erken çocukluk dönemindeki olumsuz olaylar, başta obezite, diyabet ve kalp hastalığı olmak üzere sonradan ortaya çıkan kronik hastalıklar için zemin hazırlamaktadır. Kısacası, obezite ve ilişkili hastalıkların temeli anne karnında atılmaktadır.