Anasayfa /  Politika

Torba Yasa'da neleri kapsıyor?

Torba Yasa'da neleri kapsıyor?

Abone ol
Abone ol 24 Mart 2016 17:10

Torba Yasa, gençlerin GSS borçlarının affından, teröre destek veren şirketlere kayyum atamasının önünün açılmasına kadar birçok değişikliği öngörüyor. AK Parti Hükümetinin seçim vaatlerinin bir kısmının yer aldığı Torba Yasa ne zaman yürürlüğe girecek? Detaylar haberimizde…

Hükümet, torba yasa ile sosyal haklar konusunda birçok değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. AK Parti’nin seçimden sonra 3 ay içerisinde gerçekleştirilmesini vaat ettiği değişiklikler torba yasa ile yapılacak. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında yürütülen reform eylem planı yeni hazırlanan torba tasarının TBMM’ye gelmesi bekleniyor.

Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) yapılacak yeni düzenlemelerinde yer aldığı Torba Yasa’da, "İşsiz evlat vergisi" olarak isimlendirilen GSS prim borçları, yeni torba yasa ile ortadan kaldırılacak. 25 yaş altı tüm gençlerin GSS prim borçları silinecek. Ödeme yapanların itiraz etmemesi adına silinme kararı alınmasa dahi GSS primleri tek rakam üzerinden belirlenerek yeniden hesaplanacak. Ayrıca, 25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı da alınmayacak.

İşverenlere yönelik yapılacak yeni düzenlemeye göre, devletten sosyal destek alan kişilerin çalıştırılması halinde, sigorta priminin işveren payını devlet ödeyecek. Bu düzenleme ile birlikte hem istihdam artışı sağlanacak hem de iş dünyasına kolaylık getirilecek.

Teröre destek veren firma ve şirketlere finansal bağlamda kayyum atamasının önünün açılacağı düzenlemede, yaşlılık aylığında da değişikliğe gidilerek,  65 yaş üstü yaşlılık aylığı alanlardaki hane halkı geliri tamamen kaldırılacak.  Torba yasa ile meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitelerde zorunlu staj yapan öğrencilere, asgari ücretin 3’te 1’i oranında maaş bağlanacak.

Torba yasada muhtarlar içinde düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre, Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltilecek. Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Yeni yasa ile 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur eşlerine, 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek. Torba Yasa ile Uzman erbaşların ek göstergesinde artış yapılacak. Buna göre uzman erbaşın ek göstergesi birlikte bu rakam artacak ve 3 bin civarında olacak.

Yorumlar