Anasayfa /  Foto Galeri

Tarihte ve vicdanlarda kara bir leke! Halepçe Katliamı nedir, kim neden yaptı?

Halepçe katliamı, tarihin en acı verenleri arasında yer almaktadır. Halepçe Katliamı'nın üzerinden 34 yıl geçti. Binlerce insanın ölümüne neden olan zehirli gaz saldırısı dünyada insanlığa yönelik yapılan en büyük katliamlardan biri olarak kabul edilir. Halepçe Katliamı nedir? İşte Halepçe Katliamı hakkında merak edilenler...

Tarihte ve vicdanlarda kara bir leke! Halepçe Katliamı nedir, kim neden yaptı? - Sayfa 1

Halepçe katliamı 34 yıl önce meydana geldi. O gün, kentte çıkan isyanı bastırmak için zehirli gaz saldırısı yapıldı. Bu olay sonucu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Peki Halepçe katliamı nedir? Neden yapıldı? Halepçe katliamını kim yaptı? Kaç kişi öldü? Konuya ilişkin detaylar haberimizde...

Tarihte ve vicdanlarda kara bir leke! Halepçe Katliamı nedir, kim neden yaptı? - Sayfa 2

HALEPÇE KATLİAMI NEDİR?

Halepçe Katliamı, İran-Irak Savaşı sırasında yaşanmıştır.

1986-1988 yıllarında Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde yaptırdığı El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçası olan Halepçe katliamında kente zehirli gaz saldırısı gerçekleştirilmiştir.

Tarihte ve vicdanlarda kara bir leke! Halepçe Katliamı nedir, kim neden yaptı? - Sayfa 3

HALEPÇE KATLİAMI NEDEN YAPILDI?
Saddam Hüseyin, İran ordusunun ilerleyişini durdurmak amacıyla Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti'ye zehirli gaz bombaları kullanması talimatını verdi.

Olay 16 Mart 1988 yılında meydana geldi. Zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi.

Tarihte ve vicdanlarda kara bir leke! Halepçe Katliamı nedir, kim neden yaptı? - Sayfa 4

Olayda 5 bin kadar kişinin yaşamını yitirdiği, 7 binden fazla kişinin de yaralandığı öngörülüyordu fakat Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu belirlendi.