Anasayfa /  Tarihte bugün

Tarihte bugün neler oldu – Tarihte bugün 2 Ağustos

Tarihte bugün neler oldu – Tarihte bugün 2 Ağustos

Abone ol
Abone ol 02 Ağustos 2016 01:05

Tarihte bugün neler oldu – Tarihte bugün 2 Ağustos . 2 Ağustos günü Türkiye’de neler oldu? 2 Ağustos günü dünyada neler oldu?

Tarihte bugün 2 Ağustos … Tarihte 1 Ağustos günü neler oldu? Tarihte bugün 2 Ağustos ta neler oldu? Dünyada ve Türkiye’de bugün yani 2 Ağustos gününde meydana gelen olaylar? 2 Ağustosta doğanlar ve 2 Ağustosta ölenler, 2 Ağustos ta tatiller ve önemli günler…TRHABERLER ekibi 1 Ağustos gününde meydana gelen önemli olayları, ölüm ve doğumları sizin için haber yaptı… 2 Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 214. (artık yıllarda 215.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 151 gün vardır.

2 Ağustos günü meydana gelen olaylar

MÖ 216 -

Cannae Muharebesi: Romalılar'ın Anibal karşısında bozguna uğradı. Cannae Muharebesi, Kartaca ile Roma arasında yapılan II. Pön Savaşı'nın başlıca üç çatışmasından biridir. Bu muharebe, 2 Ağustos MÖ 216 tarihinde, güneydoğu İtalya'nın Cannae kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir. Muharebe sonunda konsül Lucius Aemilius Paullus ve Gaius Terentius Varro komutasındaki Roma ordusu, Hannibal komutasındaki Kartaca ordusu tarafından imha edilmiş ve başta Capua olmak üzere birkaç şehir devletinin Roma ile bağları kopmuştur. Cannae Muharebesi yenilgisi Roma açısından tam bir yıkım olmuştur. Trebia ve Trasimene Gölü Muharebelerinin kayıpları da eklenince Roma'nın savaşta kullanılabilir insan kaynaklarının neredeyse yüzde yirmisi erimişti. Daha önemlisi bu yenilgi üzerine, askeri ve siyasi baskıyla Roma “müttefiki” durumundaki Yunan siteleri, taraf değiştirdiler. Sicilya’daki ve Güney İtalya’daki Yunan siteleri, Roma’yla köprüleri attılar. Makedonya kralı 5. Philip, Hannibal’a destek sözü vermiştir. Böylece Cannae yenilgisi, Birinci Makedonya Savaşı’na giden sürecin ilk adımına yol açmıştı. Sarakuze sitesine bir kral atayan Hannibal, bu adada bir politik üstünlük elde etmiştir. Hannibal’in süvari komutanı Maharbal, doğrudan Roma üzerine saldırmak görüşündedir. Ancak Hannibal, elinde etkili kuşatma silahı olmaması nedeniyle, Roma’yı kuşatmanın, kısa dönemde bir başarı getirmeyeceği görüşündedir. Bu durumda Roma’nın, eski müttefiklerinin desteğini yeniden kazanması olasıdır. Gerçekte Hannibal’in stratejisi, Roma ordularını İtalya’da yenilgiye uğratarak onu politik ve askeri bakımdan yalıtmak, yalnız bırakmaktır.

1492 -

İspanya'da, Musevilere dinlerini değiştirmeleri, aksi takdirde ülkeden ayrılmaları için verilen sürenin sona ermesinin ardından İspanya Musevilerinin çoğu, Kemal Reis'in kadırgalarıyla İstanbul'a geldi ve Osmanlı Devleti'nce hoşgörüyle karşılandı.

1875 -

Dünyanın ilk buz pateni pisti Londra'da açıldı.

1914 -

Osmanlı ile Almanya arasında gizli işbirliği anlaşması imzalandı, Osmanlı'da seferberlik ilan edildi.

1919 -

Milli Mücadele aleyhine yazılar yazan

Ali Kemal

tarafından Peyam adlı gazete yayın hayatına başladı. Peyam, daha sonra Sabah gazetesi ile birleşerek

Peyam-ı Sabah

adıyla yayımlandı.  Ali Kemal (1867 - 1922), İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınmış yazar, gazeteci ve siyaset adamıdır. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dahiliye nazırlığı yaptı, bu esnada Milli Mücadele aleyhine sert tutumlar gösterdi. Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra İstanbul'da tutuklanarak İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askeri birliklerce linç edildi. Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı düşmanlarınca 'Artin Kemal' şeklinde adlandırılır. Mustafa Kemal'e ve Milli mücadeleye karşı düşmanca tutumu ve ağır hakaretleri nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştır.  

1926 -

Bozkurt gemisi ile Fransız Lotus gemisi Ege Denizi açıklarında çarpıştı; Bozkurt gemisi battı, 8 kişi öldü.

1934 -

Adolf Hitler Almanya'nın Führer'i haline geldi. Totaliter rejim süreci başladı.

1939 -

Adalet Bakanlığı halk önünde idam yapılmayacağına dair bir genelge yayımladı.

1945 -

Postdam Konferansı sona erdi: II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'sına yön vermek için Potsdam'da bir araya gelen ABD Başkanı Harry Truman, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Joseph Stalin, görüşmelerini tamamladılar. Almanya, konferansta Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyet komutanlarınca yönetilecek dört ayrı işgal bölgesine ayrıldı. Potsdam Konferansı (Potsdam Conference, Потсдамская конференция, Potsdamskaya konferentsiya), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın teslimiyetinden sonra 17 Temmuz 1945 - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'nin 26 kilometre güneybatısında bulunan

Cecilienhof Sarayı

'nda düzenlenen ve Churchill

(Birleşik Krallık Başbakanı, Temmuz 1945'te İşçi Partisi'nin genel seçimi kazanmasından sonra Attlee), Truman (Amerika Birleşik Devletleri Devlet Başkanı)

ve

Stalin (Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri ve SSCB Halk Komiserleri Kurulu Başkanı)

olmak üzere

"Big Three"

(Üç Büyük)'nin katıldığı konferans. Konferansın başlıca konuları, Nazi Almanyası'nın işgal ettiği topraklarının geri alınması, Avusturya'nın Almanya'dan ayrılması, Almanya'nın "demokratikleştirilmesi", Almanya, Avusturya'nın yanı sıra Berlin, Viyana'nın bölünmesi, savaş suçlularının yargılanması, Oder-Neiße Hattı'nın Almanya ile Polonya'nın geçici sınırı olarak kabul edilmesi, Almanya dışında ikamet eden Almanların Almanya'ya geri gönderilmesi, hâlâ savaşa devam etmekte olan Japon İmparatorluğu'na karşı Potsdam Demeci'nin açıklanması idi.

1950 -

Konya Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1955 -

Zonguldak'ta sel: 3 ölü, 560 ev ve dükkan sular altında.

1958 -

Cumhuriyet tarihinin en yüksek orandaki devalüasyonu yapılarak 1 Dolar 2.80 liradan 9 liraya çıkarıldı. Devalüasyon oranının yüzde 221'i bulduğu açıklandı.

1967 -

Trabzonspor

Kulübü kuruldu. Trabzonspor, 2 Ağustos 1967'de kurulan Trabzonspor  profesyonel futbol ligleri tarihinde şampiyon olan 5 kulüpten biri ve şampiyon olmayı başaran ilk Anadolu kulübüdür. Kulübün başkanlığını

Muharrem Usta

yapmaktadır. Basketbol şubesininse ayrı bir yönetim kurulu olup; bu şubenin başkanlığını

Abiş Hopikoğlu

üstlenmektedir. Trabzonspor, güncel olarak futbol (erkek ve kadınlarda), basketbol ve hentbol dallarında birinci lig düzeyinde temsil edilmektedir. Bu dalların yanında yüzme, judo ve atıcılık olmak üzere üç amatör sporda etkindir. Atletizm şubesinin etkinlikleriyse 25 Ağustos 2008 itibariyle durdurulmuştur. Birinci lig düzeyinde kulübün toplamda 7 şampiyonluğu vardır. Bu şampiyonlukların tümü, erkeklerde 6 ve kadınlarda 1 olmak üzere futbol şubesine aittir. Trabzonspor Futbol Takımı (erkekler), şampiyon olmuş beş takımdan biri ve İstanbul dışından şampiyon olmuş ilk takımdır. Bunun yanında, futbol erkek takımı armasında yıldız olan -yıldız, Süper Lig'de beş şampiyonlukta bir verilir[9]- 4 Türk takımından biridir. Uzun süre bir "futbol kulübü" olarak anılan Trabzonspor, 2008'de TB2L takımlarından Alpella'yı satın alarak, ilk kez futbol dışında bir takım sporunda ikinci lig ve üzeri bir düzenlemeye katılmaya hak kazanmıştır. Trabzonspor Basket, ikinci lige terfi ettikten iki yıl sonra (2010); Türkiye Basketbol Ligi'ne çıkmıştır. 2014-2015 sezonunda, basketbol şubesi EuroChallenge'de finale yükselerek; takım sporları baz alındığında kulüp tarihinin Avrupa kupalarındaki ilk final karşılaşmasını oynamıştır. Trabzonspor, 1984'te kentteki hentbol kulüplerini birleştirerek bir takım kurmayı planlamıştır, ancak daha sonra bundan vazgeçmiştir. Bu olaydan 26 yıl sonra (2010) 24 Şubat Hentbol Takımı'nı bünyesine katarak, Türkiye Erkekler Hentbol Süper Ligi'nde etkinlik göstermeye başlamıştır. Böylece hentbol, kulüpte icra edilen üçüncü takım sporu olmuştur.

1980 -

İtalya'da Bologna istasyonunda bomba patladı; 84 kişi öldü. Eylemi sağcı Devrim Birlikleri örgütü üstlendi.

1987 -

Türkiye'de kan kanserli bir hastaya ilk kez kemik iliği nakli yapıldı.

1990 -

Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak, Kuveyt'i işgal etti. Kuveyt Emiri Şeyh Cabir es-Sabah, Suudi Arabistan'a kaçtı.

1991 -

Şili ve Arjantin bir yüzyıldan fazla bir zamandır aralarında süren sınır anlaşmazlıklarına bir anlaşma imzalayarak son verdi.

1997 -

Muhammed Hatemi İran İslam Cumhuriyeti'nin yeni başkanı oldu Seyyid Muhammed Hatemi, 1997-2005 arasında görev yapmış olan, İran İslam Cumhuriyeti'nin 5. cumhurbaşkanı. 1961 yılında lise öğrenimini tamamladıktan sonra dini eğitim için Kum Medresesi'ne devam etti. İsfahan Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 1969’da lisans derecesi ile mezun oldu. Tahran Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri dalında yüksek lisans eğitimi aldı. Akabinde ünlü Kum Medresesi'nde içtihat eğitimine devam etti. Farsça, Arapça, çalışmalarını sürdürecek kadar İngilizce ve Almanca biliyor. Çeşitli zamanlarda üniversitelerde ders de veren Hatemi'nin, "Velayet Kime Ait" (1979) ve "Gelenek, Modernizm ve Gelişme" (1996) olan birçok makalesinin yanı sıra "Dalga Korkusu", "Şehir Dünyasından Dünya Şehrine", "Tiranlık Kıskacında Düşünce ve İnanç" (2000) gibi kitapları ve konuşmalarının derlendiği Siyasi Gelişme, İktisadi Gelişme ve Emniyet (2000), İslam, Maneviyat ve İslam Devrimi (2000) ve Kadınlar ve Gençler (2000) adlı kitapları bulunmaktadır.

2001 -

Soykırım suçlusu Sırp general Radislav Krstić 1995 Temmuz'unda Srebrenica'da (Bosna-Hersek) binlerce müslümanı katlettiğinden Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 46 yıl hapse mahkûm edildi.  

2005 -

Fransız Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, Paris'teki Saint-Vincent-de-Paul hastanesi morgunda saklanılan, doğduktan sonra kısa sürede ölmüş veya ölü doğmuş olduğu belirtilen 351 çocuk cesedinin keşfedilmesi üzerine, bu konuda soruşturma açılmasını istedi. Xavier Bertrand, 2010 yılı itibariyle Saint-Quentin belediye başkanıdır. 2002 yılından itibaren UMP milletvekili olarak görev sürdürmektedir. Sağlık Bakanlığı(2005-2007) ve Çalışma (2007-2009) Bakanlığı ve Sağlık ve Çalışma Bakanlığı (2010-2012) (Jean-Pierre Raffarin, Dominique de Villepin ve François Fillon hükümetlerinde) ile UMP Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştur. 2007 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya sürecinde Nicolas Sarkozy'nin sözcülüğünü yapmıştır. Eskiden Alain Juppé'nin çizgisine yakınlığıyla bilinen Xavier Bertrand kendisini Séguinci olarak tanımlamıştır. 2 Ağustosta Doğanlar 1612 - Saskia van Uylenburgh, Hollandalı ressam Rembrandt van Rijn'in eşi (ö. 1642) 1696 - I. Mahmut, Osmanlı'nın 24. Padişahı (ö. 1754) 1867 - Ali Ekrem Bolayır, Türk şair (d. 1937) 1923 - Şimon Peres, İsrailli siyasetçi ve İsrail'in 9. Cumhurbaşkanı 1924 - James Baldwin, Afrikalı-Amerikalı yazar (ö. 1987) 1925 - John Dexter, İngiliz tiyatro, film ve opera yönetmeni (ö. 1990) 1932 - Peter O'Toole, İrlandalı aktör ("Arabistanlı Lawrance" filmiyle üne kavuşan) (ö. 2013) 1939 - Wes Craven, ABD'li film yönetmeni, yapımcı ve senarist (ö. 2015) 1942 - Isabel Allende, Şilili yazar 1942 - Leo Beenhakker, Hollandalı teknik direktör 1952 - Ahmet Uğurlu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu (ö. 2002) 1955 - Fahreddin Manafov, Azeri oyuncu 1957 - Muharrem Yılmaz, Türk iş adamı ve TÜSİAD'ın 15. Başkanı 1963 - Uğur Tütüneker, Türk teknik direktör ve eski millî futbolcu 1987 - Yura Movsisyan, Ermeni futbolcu 2 Ağustosta Ölenler 1589 - III. Henri, Fransa Kralı (d. 1551) 1799 - Jacques-Étienne Montgolfier, Fransız mucit ve sıcak hava balonu ile uçuşu gerçekleştiren (d. 1745) 1823 - Lazare Carnot, Fransız asker ve devlet adamı (d. 1753) 1849 - Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Mısır valisi ve Mısır ve Sudan'ın ilk hidivi (d. 1769) 1876 - Wild Bill Hickok, Amerikalı silahşor, izci ve kanun adamı (d. 1837) 1921 - Enrico Caruso, İtalyan tenor (d. 1873) 1922 - Alexander Graham Bell, ABD'li mucit ve telefonu icat eden (d. 1847) 1923 - Warren G. Harding, ABD'nin 29. Başkanı (d. 1865) 1930 - Ahmet Fehim, Türk yönetmen, tiyatro ve sinema sanatçısı (d. 1856) 1934 - Paul von Hindenburg, Alman mareşal ve politikacı (d. 1847) 1945 - Pietro Mascagni, İtalyan besteci (d. 1863) 1973 - Jean-Pierre Melville, Fransız film yönetmeni (d. 1917) 1976 - Fritz Lang, Avusturyalı yönetmen, senaryo yazarı ve film yapımcısı (d. 1890) 1996 - Michel Debré, Fransız Devlet Adamı (d. 1912) 1996 - Obdulio Varela, Uruguaylı futbolcu ve teknik direktör (d. 1917) 1997 - William S. Burroughs, ABD'li roman ve deneme yazarı (d. 1914) 2000 - Boran Kaya, Türk şovmen ve sunucu (d. 1965) 2008 - Osman Yağmurdereli, Türk yapımcı ve siyasetçi (d. 1953)

Etiketler ağustos
Yorumlar