Anasayfa /  Tarihte bugün

Tarihte bugün : 16 Aralık'ta neler oldu?

Tarihte bugün 16 Aralık günü neler oldu? İşte tarihte 16 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler ve Mustafa Kemal Atatürk kronolojisi..

Abone ol
Abone ol 16 Aralık 2017 09:02

Tarihte bugün 16 Aralık günü neler oldu? İşte tarihte 16 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler ve Mustafa Kemal Atatürk kronolojisi..

1631 - Vezüv yanardağı faaliyete geçti; yaklaşık 4000 kişi öldü.

Vezüv yanardağı Napoli'nin doğusunda bulunan, 1281 m yüksekliğindeki aktif bir yanardağdır. Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır.

Diğer iki benzer yanardağ olan Etna ve Stromboli adalarda yer almaktadır. Vezüv'ün MS 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir. Vezüv yanardağı aynı zamanda Spartaküs'ün başlattığı isyana ilk ev sahipliği yapan yerdir. Spartaküs MÖ 73'te kendisiyle birlikte Capua'daki gladyatör okulundan kaçan 77 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı'na sığınmıştır.




1707 - Japonya'da Fuji Dağı'nın kayıtlara geçmiş son patlaması gerçekleşti.

Fuji Dağı, 3.766 m (12.385 ft) yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Fuji, aynı zamanda etkin bir yanardağ olmasına karşın, 1707-08 yıllarındaki patlamasından bu yana volkanik etkinlik göstermemiştir.

Fuji Dağı, uzun eğimli koni biçiminde bir yanardağdır. Tepe kısımları bir hayli soğuk ve her daim karlıdır.

Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı'nda yer alan Fuji'nin çevresinde pek çok göl ve ormanlık alan bulunmaktadır. Dağ, açık ve nemsiz bir günde, Japonya'nın başkenti Tokyo'dan da görülebilmektedir. Japon halkı, eski çağlardan beri Fuji Dağı’na kutsal bir dağ olarak tapmıştır.

Fuji Dağı 2013 yılında dünya mirasları listesine alınmıştır.




1727 - Osmanlı Devletinde ilk kitap (Vankulu Lugati) basıldı.

Türk matbacısı İbrahim Müteferrika’nın ilk bastığı eser olan Vankulu Lügati hala bazı konularda müracat edilen bir eserdir.

Van doğumlu olduğu için Vani Mehmed Efendi veya  Vankulu lakabıyla anılan bilgin Kanuni Süleyman, II. Selim ve III. Murad devirlerinde yaşamış, ve ilmiye sınıfının  pek çok kademesinde görev almıştır.

Tahsili hakkında ayrıntılı bilgi yoktur fakat tercüme ettiği eserlerden Arapça ve Farsçayla hayli ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Medresede müderrisliğinde, Rodos ve Manisa müftülüklerinde, Kütahya, Medine kadılıklarında bulunmuş Nisan 1592’de burada vefat etmiştir.

Bu görevlerinin yanında edebi eserleri de vermiştir. İmam-ı Gazali’nin Kimyâ-i Seadet adlı eserini Farsçadan Türkçeye tercüme eden Vankulu hiç şüphe yok ki zengin edebi hayatı içerisinde asıl şöhreti El Cevheri’nin “El Şihah” adlı eserini mükemmel bir şekilde Vankulu lügati adıyla Türkçeye çevirmesiyle kazanmıştır.

Bu eser, ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika’nın 1728’de bastırdığı ilk eserlerden biridir ki 1774’te ikinci baskısı yapılmıştır.  Bu eserde kelimeler, asıllarının son harflerine ve son harfleri aynı olan kelimelerde birinci ve ikinci harflerine göre tertiplenerek karşılıkları yazılmıştır. Birçok şerhleri ve hâşiyeleri vardır.




1773 - Boston Çay Partisi: Amerikan Kolonistler çay vergilerini protesto etmek için Boston limanındaki üç İngiliz gemisine girip 300'den fazla çay sandığını denize döktüler.

Boston Çay Partisi ( Boston Tea Party), Amerika'daki kolonistlerin Büyük Britanya'dan gelen yüksek vergili çayı ve Büyük Britanya'yı protesto etmek için 16 Aralık 1773'te Boston Limanı'nda İngiliz gemilerindeki tonlarca çayı Kızılderili kılığına girerek denize dökme eylemidir. Bu eylem Amerikan Bağımsızlık Savaşını çıkartan kıvılcımlardan birisi olacaktır.

Eylem bir bütün olarak şiddet içermiyordu ve sembolik bir karaktere sahipti. İngiliz kanunları bakımından, parlamentoda temsilci bulundurmadıkları için Kuzey Amerikalı yerleşimcileri diğer Britanya vatandaşları gibi doğrudan vergilendirmek mümkün olmuyordu. İngiliz egemenler de bu maddi kayıplarını çay ve şeker gibi günlük tüketim mallarındaki vergileri büyük oranda artırmak suretiyle telafi etmeye çalışıyorlardı.

Boston Çay Partisi'nin ardından Britanya mallarına ve Britanyalı sömürgecilere karşı bir dizi daha boykot ve protesto eylemi gerçekleştirildi. Büyük Britanya bunun üzerine giderek daha sert politikalar izlemeye başladı; denize dökülen çayların parasının ödenmesine kadar Boston limanının kapanmasından yeni ve daha ağır vergilerin konmasına kadar bir dizi tedbire başvurdu. Amerikalı yerleşimciler ise özgürlüklerinin giderek kısıtlanması karşısında 1774 yılının Eylül ve Ekim aylarında Philadelphia'da topladıkları I. Kıta Kongresi'nde bir ordunun kurulması ve İngilizlere karşı ticari yaptırımlara gidilmesi kararları alındı.

Bütün bu çatışmaların ardından İngiliz sömürgeciliğine karşı genel bir isyan ve 1775-76 Amerikan Bağımsızlık Savaşı başladı.

Günümüzde ise Çay Partisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan Barack Obama'nın değişim vaatlerinin gerçekleşmemesi karşısında yükselişe geçen muhafazakâr/sağcı bir hareketin adıdır.




1876 - II. Abdülhamit'in Cuma selamlığına arabayla gitmesinden sonra, Padişahların törene saltanat arabalarıyla katılmaları gelenek haline geldi.

Cuma Selamlığı, Osmanlı Devleti padişahlarının cuma namazlarına gidiş gelişlerinde yapılan etkinliktir. İslam devletlerinde yaygın bir gelenektir.

Padişahlar, II. Abdülhamid'e kadar, camilere, ata binerek giderlerdi. Rahatsızlığından dolayı, Sultan Abdülhamid'in 16 Aralık 1876'da saltanat arabasıyla cuma namazına gitmesinden sonra, atla gitme alışkanlığı bitmiştir.

Cuma selamlığı merasiminde, askerî, mülkî ve ilmiye sınıfından pek çok kimse bulunur, her sınıf askerden meydana gelen birlikler, namazdan sonra padişahın önünde resmi geçitte bulunurlardı.

Cuma selamlığı yalnızca, sipahilerin sarayı bastığı 1593'ten 1595'e kadar yapılmamıştır.




1902 - Türkistan'da 6,4 şiddetinde deprem; yaklaşık 4500 kişi yaşamını yitirdi.




1918 - Giresun'da, Işık adlı millî gazete çıkmaya başladı.




1920 - Çin'in kuzeybatısındaki Guangzhou eyaletinde 8,6 büyüklüğünde deprem; 200 bin kişi öldü.




1925 - Cemiyet-i Akvam, daha önce saptanan "Brüksel hattını", Türk-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti. Bu karara göre, Musul Irak'a verildi.

Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam da denir), günümüzdeki Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bir organizasyondu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'de, 10 Ocak 1920'de kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmek idi. Bir süre çalıştı; fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

Paris Barış Konferansının 25 Ocak 1919'da yapılan toplantısında; uluslararası barışı ve güveni sağlayacak ve devam ettirecek bir Milletler Cemiyeti kurulmasına karar verildi. Bu kararı yerine getirmek için özel bir komisyon kuruldu.

Komisyon tarafından hazırlanan nihai Milletler Cemiyeti Sözleşmesi, 28 Haziran 1919 tarihinde imzalanan Versay Barış Antlaşması ile kabul edildi.

Versay Barış Antlaşması'nın 10 Ocak 1920 tarihinde, yürürlüğe girmesiyle, Milletler Cemiyeti kurulmuş oldu. Cemiyet altı gün sonra, 16 Ocak1920'de Paris'te ilk konsey toplantısını gerçekleştirdi.

26 yıl süreyle dünya milletlerine hizmet veren bu cemiyet tüm çabalara rağmen II. Dünya Savaşı'nın çıkmasını engelleyemedi. Savaş sonrası 18 Nisan 1946'da Cenevre'de toplanan konferans, XXI. Genel Kurul Toplantısıyla cemiyetin dağılmasına karar verdi.




1932 - Samsun-Sivas demiryolu hattı işletmeye açıldı.




1946 - İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi, Türkiye Sosyalist Partisi, İstanbul İşçi Sendikalar Birliği ve İstanbul İşçi Kulübü’nü kapattı. Ayrıca, Yığın, Noror, Gün, Ses, Sendika, Dost dergi ve gazeteleri yasaklandı. Yarın gazetesi ve Büyük Doğudergisinin yayımı 4 ay süreyle durduruldu.




1949 - Ahmet Sukarno, Endonezya'nın ilk Cumhurbaşkanı oldu.




1949 - Çin Devrimi'nin önderi Mao Zedong’un, iki ay sürecek olan Sovyetler Birliği ziyareti başladı.

Mao hakkındaki tartışmalar ölümünden yıllarca sonra bile hâlâ devam etmektedir. Taraftarlarına göre Mao, büyük bir devrimci önderdir ve görüşleri Marksizm'in gelişmiş yorumunu oluşturur. Çin'deki destekçileri, Mao'yu 20. yüzyıldaki büyük Çin devletini yaratan siyasi ve askeri lider olarak görürler. Günümüz modern Çin'inin Sun Yat-sen'den sonraki mimarı olarak görülmektedir.

Mao; Sağcı Karşıtı Kampanya, Büyük İleri Atılım, Kültür Devrimi gibi isimler verdiği, kolektifleştirmeyi de kapsayan çeşitli sosyo-ekonomik projeler geliştirdi. Bu projeler sayesinde güçlü, müreffeh ve eşitlikçi bir Çin yaratmayı hedefledi.

Günümüzde Çin'de hâlâ resmen saygı görmekle birlikte Çin hükümeti adını nadiren anmakta, Maoist siyasetten gitgide uzaklaşmaktadır. Ölümünden sonra Mao'nun Çin siyaseti üzerine olan etkisi giderek azalmıştır.




1965 - NASA, Pioneer-6 sondasını Delta roketiyle uzaya gönderdi. Sonda ile en son temas 8 Aralık 2000'de oldu.




1967 - Stanford Üniversitesinde bir grup bilim adamı, eşi tekrar yapılabilen DNA'yı ayrıştırmayı başardı.

1969 - İstanbul Boğaz Köprüsü, 303 milyar liraya ihale edildi.

1972 - Sol Yayınları sahibi Muzaffer Erdost'un 7,5 yıllık mahkûmiyeti Yargıtay'da onaylandı. Muzaffer Erdost, Vladimir İlyiç Lenin'in “Ne Yapmalı” adlı kitabını yayımlamaktan yargılanmıştı.

1974 - Televizyon haberlerinde gösterilen Kuzey Amerika haritasının, Vladimir İlyiç Lenin'e benzediği ihbar edilince savcılık soruşturma başlattı.

1977 - Dünya Kadınlar Günü: Birleşmiş Milletler Örgütü, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi'nin önderi ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in önerisiyle 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler'in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York'ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.




1982 - Barış Derneği Başkanı Mahmut Dikerdem tahliye oldu.

1985 - Mafya hesaplaşması: Paul Castellano ve Thomas Bilotti, Gambino ailesinin lideri John Gotti'nin emriyle New York'ta bir restoranın önünde vurularak öldürüldü.

John Joseph Gotti Jr., New York'un Beş Mafya Ailesinden biri olan Gambino Ailesinin 1986'dan 1992'ye kadar liderliğini yapan ünlü İtalyan-Amerikan gangster ve mafya babasıdır. Bilinen diğer isimleri The Dapper Don veya The Teflon Don dır. Gerek açık ve sert konuşmalarıyla düzene meydan okuması, gerekse gösterişli hayat tarzı sürmesi ve Federal Hükümetin kendisine karşı açtığı davalardan beraat etmesiyle ün kazandı. "The Teflon Don" lakabı, Brooklyn Federal Mahkemesinde görülen kendisine karşı açılmış bu davalardan beraat etmesi dolayı basın tarafından yakıştırılmıştır. Bu tavırları John Gotti'yi ölümünden sonra büyük bir efsane haline getirdi.




1986 - Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1986 - Türkiye'ye iltica eden Bulgaristan Türkü halterci Naim Süleymanoğlu Taksim'de karşılandı.

1990 - Jean-Bertrand Aristide, Haiti'nin ilk demokratik seçimlerini kazandı ve seçimle işbaşına gelen ilk Başkan oldu.

1990 - Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı tablosu rekor fiyatla satıldı: 1 milyar 750 milyon lira.

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer, ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.

Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır.Kaplumbağaların esin kaynağının, Lâle Devri'ndeki Sadabad eğlenceleri sırasında, hava karardıktan sonra sırtlarına mum dikilerek serbest bırakılan kaplumbağalar olduğu öne sürülmüştür. Bu yoruma göre, Sanayi-i Nefise, Asar-ı Atika Müzesi, Duyun-u Umumiye gibi birçok kurumu kurmak ve yönetmek görevini üstlenen Osman Hamdi Bey, tabloda kendini terbiyeci, kendi iş yapış biçimine uyum gösteremeyen astlarını ise yemeğe ulaşmaya çalışan kaplumbağalar olarak göstererek, onları hicvetmektedir.

Başka yorumlara göre, düşünceli biçimde dikilen adam, sabır gerektiren zor bir iş olan kaplumbağaları terbiye etme işini, elindeki ney ve sırtındaki nakkareyi çalarak başarmayı ummaktadır.Bu yoruma göre de terbiyeci Osman Hamdi Bey'in kendisidir. Terbiyecinin zorlu işi elindeki müzik aletleriyle halletmeye çalışması, Osman Hamdi Bey'in de değişime direnen bir toplumu sanat yoluyla çağdaş seviyeye getirmeye çalıştığını, bu yüzden sanat okulu ve müze açma girişiminde bulunduğunu vurgular.




1991 - Kazakistan, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.

1991 - Halkın Emek Partisi (HEP) Genel Başkanlığına Feridun Yazar seçildi.

1996 - Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı yeniden açıldı.

1998 - Amerika Birleşik Devletleri, Irak'a "Çöl Tilkisi" harekatını başlattı. Harekatın nedeninin Irak'ın Birleşmiş Milletler'in ülkede yaptığı kitle imha silahlarını kontrolünü engellemesi olduğu ileri sürüldü.

2002 - NATO ile AB arasında, "NATO-AB Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası Ortak Bildirisi" ile stratejik iş birliği anlaşmasına varıldı. Uzlaşma, AB`nin, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) çerçevesinde oluşturacağı askeri birimlerin, NATO`nun lojistik, stratejik ve istihbarat alanlarındaki yeteneklerini kullanabilmesine olanak tanıyor.

TARİHTE BUGÜN ATATÜRK : ATATÜRK KRONOLOJİSİ

1932 - Samsun-Sivas demiryolu hattı işletmeye açıldı.




1931 - Atatürk'ün, öğleyin Gazi Orman Çiftliği'ne gidişi, akşamüzeri Marmara Köşkü'ne gelişi, saat 19.00'da Çankaya dönüşü.




1930 - Atatürk'ün, İstanbul'da bazı fabrikaları gezerek incelemelerde bulunması.




1929 - Atatürk'ün, Yalova'dan Ankara'ya dönüşü.

Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Hariciye Komiser Vekili Karahan'ı kabulü (Karahan, bir ziyaret esnasında Moskova'dan beraberinde getirdiği Semerkant'ta Timur'un türbesini konu alan yağlıboya bir tabloyu Atatürk'e armağan etmiştir).




1926 - Atatürk'ün, izinli olarak Ankara'da bulunan Roma Elçisi Suat (Davaz) ve Atina Elçisi Cevat (Ezine) Beyleri akşam yemeğine daveti. (Yemekte İsmet Paşa da bulunmuştur).




1925 - Milletler Cemiyeti Konseyi (Cemiyet-i Akvam), daha önce saptanan ''Brüksel hattı''nı, Türk-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti. Bu karar uyarınca Musul Irak'ta kaldı.




1921 - Atatürk'ün, Hariciye Vekili Yusuf Kemal Bey'le beraber Akşehir'den Çay istasyonuna gelişi ve Ali İhsan Paşa ile kısa bir görüşmeyi takiben Ankara'ya hareketi.




1920 - Mustafa Kemal ayrılmış olan Batı ve Güney cephelerine telgraf çekerek, Kuva-yı Seyyare'ye karşı tavır alınmasını istedi.




1920 - Demirci Mehmet Efe yenildi. Demirci Mehmet Efe'nin kuvvetleri dağıtıldı.




1920 (15-16) - Güney Cephesi komutanı Refet Bey'in, Demirci Mehmet Efe kuvvetlerini dağıtması ve Demirci Mehmet Efe'nin kaçışı.




1919 - İstanbul'da bazı müntehib-i saniler (ikinci seçmenler) Darülfünun'da bir toplantı yaparak, seçimlerle ilgili bazı sorunları tartıştı. 




1918 - Giresun'da "Işık" adlı milli gazete çıkmaya başladı.




1917 - Mustafa Kemal'e "Birinci rütbeden Kılıçlı Mecidi Nişanı" verilmesi.

Atatürk'e, o güne kadarki üstün başarıları nedeniyle "Birinci Rütbe'den Kılıçlı Mecidî Nişanı" verilişi.




1916 - Atatürk'ün, sabah Ergani Madeni'nden hareketle öğleyin Sekerat'ta [Diyarbakır'ın Palu kazasına bağlı bir bucak merkezi (2. Ordu Karargâhı, bir süre burada görev yapmış, daha sonra Diyarbakır'a alınmıştır)]  2. Ordu Karargâhı'na gelerek 2. Ordu Komutan Vekilliği görevini üzerine alışı (Atatürk, Sekerat'a yaklaşırken, İstanbul'a dönmek üzere karargâhtan ayrılmış bulunan Ahmet İzzet Paşa ile yolda kısa bir süre görüşmüştür.

Atatürk'ün, 2. Ordu Karargâhı'nda, öğle yemeğinden sonra, Ahmet izzet Paşa'nın bırakmış olduğu notları okuması ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey'le görüşmesi.




1912 - Londra'da barış görüşmelerine başlanması.




1911 - Atatürk ve arkadaşlarının Defne'den Tobruk'a gelişi. [Kocatürk]

Doğumlar

1775 - Jane Austen, İngiliz yazar (ö. 1817)

1866 - Vasiliy Kandinskiy, Rus ressam (ö. 1944)

1872 - Anton Ivanovich Denikin, Rus general (ö. 1947)

1882 - Zoltán Kodály, Macar besteci (ö. 1967)

1888 - I. Aleksandar, Yugoslavya Kralı (ö. 1934)

1899 - Noël Coward, İngiliz oyun yazarı, besteci ve aktör (ö. 1973)

1905 - Daniel Carasso, Fransız iş adamı (ö. 2009)

1917 - Sir Arthur C. Clarke, İngiliz bilim kurgu yazarı ve mucit (2001: Bir Uzay Destanı ile ünlenen) (ö. 2008)

1928 - Philip Kindred Dick, Amerikalı bilim-kurgu roman ve kısa hikâye yazarı (ö. 1982)

1935 - Nikos Sampson, Kıbrıs Rumu siyasetçi ve EOKA-B Örgütünün lideri (ö. 2001)

1938 - Liv Ullmann, Norveçli oyuncu (Bergman filmleriyle ün kazanan)

1946 - Ümit Meriç, Türk toplum bilimci ve düşünür

1946 - Zerrin Arbaş, Türk bale ve sinema sanatçısı

1951 - Aykut Barka, Türk jeolog (ö. 2002)

1951 - Bill Johnson, Amerikalı aktör

1954 - Carlo Brandt, İsviçreli oyuncu ve komedyen

1960 - Canuto Kallan, Danimarkalı ressam

1961 - Bill Hicks, Amerikalı Stand-Up komedyeni (ö. 1994)

1964 - Celal Kadri Kınoğlu, Türk tiyatro ve televizyon oyuncusu

1971 - Paul van Dyk, Alman Dj ve prodüktör

1971 - Seyhan Kurt, Türk şair, yazar ve sosyolog

1972 - Belma Canciğer, Türk oyuncu

1972 - Željko Kalac, Hırvat asıllı Avustralyalı futbolcu

1975 - Kaba Diawara, Gineli futbolcu

1984 - Theo James, İngiliz oyuncu

Ölümler

1474 - Ali Kuşçu, Türk gök bilimci, matematikçi ve dil bilimci (d. 1403)

1783 - Johann Adolph Hasse, Alman besteci (d. 1699)

1859 - Wilhelm Grimm, Alman masal yazarı (d. 1785)

1897 - Alphonse Daudet, Fransız yazar (d. 1840)

1921 - Camille Saint-Saëns, Fransız besteci (d. 1835)

1922 - Gabriel Narutowicz Polonya Devlet Başkanı (d. 1865)

1956 - Ercüment Ekrem Talu, Türk mizah yazarı ve gazeteci (d. 1886)

1965 - W. Somerset Maugham, İngiliz romancı ve oyun yazarı (d. 1874)

1988 - Hüseyin Kutman, Türk sinema ve tiyatro sanatçısı (d. 1930)

1989 - Silvana Mangano, İtalyan oyuncu (d. 1930)

1989 - Lee Van Cleef, Amerikalı sinema oyuncusu (d. 1925)

2002 - Rakım Ziyaoğlu, Türk gazeteci ve yazar (d. 1906)

2006 - Stanford Shaw, Amerikalı tarihçi (d. 1930)

2009 - Ali Taygun, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve yönetmen (d. 1943)


Yorumlar