Anasayfa /  Dünya

Süveyş Kanalı yine tıkandı!

Dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri olan Süveyş Kanalı'nda gelen son dakika bilgisine göre Coral Crystal adlı geminin karaya oturması nedeniyle seferler askıya alındı. Deniz Kuvvetleri'nin olaya müdahale ettiği bildiriliyor.

Abone ol
Abone ol 09 Eylül 2021 14:39

Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalı'nda bir son dakika gelişmesi yaşanıyor.

Edinilen bilgilere göre Coral Crystal adlı konteyner gemisi karaya oturdu. Gemiyi kurtarmak için çalışmalar sürüyor...

Süveyş Kanalı'nda 400 metrelik gemi karaya oturmuştu

Japon firma Shoe Kisen'in sahibi olduğu 400 metre uzunluğundaki (yaklaşık dört futbol sahası) 20 bin konteyner taşıma kapasiteli yük gemisi 24 Mart'ta kanal yolunda yakalandığı kum fırtınası sonrası rotadan çıkıp, kıyıya çarparak kanalda sıkışmıştı. Panama bandıralı gemi, Çin’den Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na giderken karaya oturmuştu.

 

Süveyş Kanalı'ndaki kazanın dünya ekonomisine maliyeti milyarlarca dolar olmuştu

Dünyanın en önemli su yollarından Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta dev konteyner gemisi, ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

Kazanın dünya ekonomisine maliyeti milyarlarca dolar olmuştu. Mısır’a günlük yaklaşık zararı 12-14 milyon dolar olduğu tahmin edilirken, The Ever Given’ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtilmişti.

Mısır ekonomisinin 3'üncü büyük döviz kaynağı: Süveyş Kanalı

Süveyş Kanalı, yılda sağladığı 5-6 milyar dolarlık girdisiyle, Mısır ekonomisinde 3’üncü büyük döviz kaynağı olarak kabul ediliyor.

Süveyş Kanalı, Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan yapay bir su geçidi olarak biliniyor. Kanal, Avrupa ve Asya kıtaları arasında Afrika’nın güneyini dolaşmadan yük taşınması ve deniz ulaşımının sağlanması bakımından dünya denizciliğinin vazgeçilmezleri arasında. 1980 yılından itibaren kanalda çift yönlü geçiş sağlanabilmesi için bazı çalışmalar başlatıldı. Genişletme çalışmalarının en sonuncusunun açılışı 6 Ağustos 2015'te gerçekleştirildi.

Yorumlar