Anasayfa /  Medya

SÖZCÜ yazdı, SGK yanlıştan döndü!

SÖZCÜ yazdı, SGK yanlıştan döndü!

Abone ol
Abone ol 08 Ekim 2016 00:02

SÖZCÜ yazdı, SGK yanlıştan döndü

SGK, idari para cezalarının zamanında tebliğ edilmemesi nedeniyle ortaya çıkan mağduriyeti giderdi. Buna göre, cezalar 31 Aralık 2016 tarihine kadar tebliğ edilmiş olma şartıyla yapılandırma kapsamında değerlendirilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işverene ait olan yaklaşık 4 milyon TL'lik idari para cezasını zamanında tebliğ etmediği için, bu borçlar yapılandırma dışında kalmıştı. Binlerce esnaf bu yüzden mağdur oldu. SÖZCÜ'nün konuyu gündeme getirmesinin ardından SGK, yaptığı duyuru ile yanlışından döndü. SGK'dan yapılan açıklamada, 19 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”un, SGK alacakları dahil devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırdığı hatırlatıldı. Duyuruda, borç yapılandırmasında yetkilendirilen SGK'nın konuyla ilgili 22 Ağustos 2016'da bir genelge düzenlediği belirtildi.

GEREKÇE İŞ YOĞUNLUĞU

İdari para cezalarının kanun kapsamında yapılandırılması için en geç 3 Ağustos 2016 tarihinde tebliğiedilmiş olması hususunun söz konusu genelgede açıklandığı belirtilen duyuruda, ancak iş yoğunluğu nedeniyle henüz tebliğ edilmeyen, SGK'nın ve diğer kurumların denetim ile kontrol elemanlarınca düzenlenen bazı raporların değerlendirilmemesi nedeniyle idari para cezalarının yapılandıramadığı ve mağduriyet yaşandığının anlaşıldığı kaydedildi. Duyuruda şöyle devam edildi: “Bu itibarla 4 Ekim 2016 tarihli genelge ile yapılan düzenleme 6736 sayılı Kanun uyarınca 31 Ekim 2016 tarihine kadar yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan işverenlerin Haziran 2016 ve öncesi aylara ait olup kanunun yayınladığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan, kurumumuzun ve diğer kamu kurum ve kuruşlarının denetim elemanlarının raporlarından, diğer kamu kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden, mahkeme kararlarından kaynaklanan prim borçlarının en geç 31 Ekim 2016 tarihine kadar tahakkuk etmiş, idari para cezalarının ise 31 Aralık 2016 tarihine kadar tebliğ edilmiş olması şartıyla yapılandırma kapsamında değerlendirilmesine karar verilmiştir.”

31 Ekim'e kadar başvurun

VERGİ Uzmanı Sözcü Gazetesi yazarı Dr. Nedim Türkmen, SGK'nın Sözcü Gazetesi'nde çıkan haber üzerine aynı gün genelge ile sorunu çözmesinin takdire şayan olduğunu söyledi. Türkmen, “Umuyorum ki bu hareket kendi iş yoğunluklarının cezasını vatandaşa çektirmek isteyen diğer kamu kurumlarına örnek olur. Vatandaşların 31 Ekim 2016 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü'ne mutlaka dilekçe vermelerini ve SGK tarafından henüz tebliğ edilmeyen idari para cezalarını titizlikle takip etmelerini öneririm” diye konuştu.

Etiketler sözcü
Yorumlar