Anasayfa /  Foto Galeri

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan vatandaşlara önemli uyarı!

İşçi işveren milyonlarca kişiyi ilgilendiren kararları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) resmen duyurdu. Hepsi değişti. Emeklilik, ikramiye, hastalık ödemesi...Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı raporda yersiz ödemeden, emekli aylıklarının evde ödemesine, E Devlet'ten yapılan işlemlere kadar her şeye yer verdi. En çok maluliyet kararı verilen hastalıkları ve bayram ikramiyeleri de raporda yer aldı. İşte yapılan yeni düzenlemeler...

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan vatandaşlara önemli uyarı! - Sayfa 1

Sosyal Güvenlik Kurumu raporunda emeklilere yönelik yapılan iyileştirmeler sıralandı. Yapılan düzenleme ile uzman erbaş olarak görev yapmakta iken yaş sınırı nedeniyle ilişiği kesilip memuriyete atanarak emekli olan uzman erbaşların emsali uzman erbaşların yararlandığı aylık derece kademesiyle ilgili ek göstergeden ve 100 TL’lik ek ödemeden yararlanmalarını sağlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan vatandaşlara önemli uyarı! - Sayfa 2

HASTALIK VE ANALIK HALLERİNE İLİŞKİN İYİLEŞTİRME YAPILDI

Hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulacak günlük kazançta, son üç ay yerine son bir yılın dikkate alınması ve son bir yıl içerisinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara ödeneğe esas tutulacak günlük kazancın, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçememesi sağlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan vatandaşlara önemli uyarı! - Sayfa 3

BAYRAM İKRAMİYELERİ ARTIRILDI

Emeklilere ödenen 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi 1.100 TL’ye çıkartıldı.7326 sayılı Kanunda yapılan düzenleme ile; yersiz ödenen iş göremezlik ödeneği, gelir ve aylıklara ilişkin borç asılları ve kanuni faizlerinin yapılandırılması, 4/1-(b) sigorta sürelerinin silinmesi/dondurulması konularını içeren düzenlemeler getirildi.

Bazı vakıf ve derneklerde görev alanların emekli aylıklarının kesilmesine son verildi.

Yapılan düzenleme ile; Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı’nda görev alanların, Kurumdan aldıkları emeklilik ve yaşlılık aylıkları kesilmeksizin çalışmalarına imkân sağlanmıştır. Ayrıca daha önce aylıkları kesilerek yersiz ödeme borcu çıkarılanlardan, borçlarının ödenmeyen kısmının terkin edileceği hüküm altına alındı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan vatandaşlara önemli uyarı! - Sayfa 4

ÇALIŞMA GÜCÜ KAYIP ORANLARININ TESPİTİNDE DÜZENLEMELER YAPILDI

Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği 28/09/2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Yönetmelik ile, 5510 sayılı Kanunun 25 ve 28’inci maddelerinde ifade edilen çalışma gücü kayıp oranlarının tespitinin tek bir Yönetmelik ile yapılması sağlanmış olup, çalışma gücü kayıp oranları ağır, orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı olarak kademelendirildi.

Bu sayede mevcut uygulamadaki aksaklıklara ilişkin olarak birincil mevzuat (kanun) ile ikincil mevzuat (yönetmelik) arasında uygulama birliği sağlanmış, engelli raporlarında karşılaşılan muhtemel suistimaller ile yersiz kazanımlar önlenmeye başlandı.