Anasayfa /  Sağlık

Şeker tüketmek kanseri nasıl tetikliyor?

Prof. Dr. Mustafa Benekli, kanser ve şeker arasındaki ilişki uzun zamandır bilindiğine dikkat çekti.

Abone ol
Abone ol 25 Ekim 2017 12:00

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir laboratuvar çalışması sosyal medyada hızla yayılarak popüler oldu. Belçikalı bir grup araştırmacı kanserle şeker arasındaki ilişkinin mekanizmasını öne süren bir çalışma yayınladı. Kanserli hücrelerde glikozun bir onkogeni uyardığı ilk defa ortaya kondu.



Kanserli hastalarda hücrelerde glikoz kullanımı normal hücrelerden farklı olduğunu belirten Benekli, "Kanser hücreleri glikoz kullanarak normal yollarla daha çok enerji elde etmek varken, laktik asit üreterek daha az miktarda enerji üretirler. Bu nedenle çok daha fazla şekere ihtiyaç duyarlar. Buna Warburg etkisi adı verilir. Ancak Warburg etkisinin kanserin sebebi mi, yoksa sadece bir belirtisi mi olduğu konusunda net bir görüş mevcut değildir.



Glikoz kanser hücresinde metabolize olarak Fru1,6bisP haline dönüşür. Warburg etkisi Fru1,6bisP aracılığıyla RAS onkogenini aktive ederek bir kısır döngüye sebep olur, böylece fermantasyon artarak kanser gelişimini uyarır. Bu çalışma, metabolik problem ve kanserli hücrelerin kanserleşme potansiyeli arasındaki bağlantıyı göstermektedir. Çalışmanın verileri, kanserli hücrelerin çok miktarda şeker tüketmesinin kanserin gelişmesi ve büyümesine yol açan bir kısır döngüye nasıl sebep olduğunu göstermiştir.



Bu çalışma laboratuvar ortamında maya hücreleri kullanılarak yapılmış olup, aynı mekanizmanın kanser hücrelerinde de yer aldığı bilinmektedir. Ancak labaratuvarda maya hücreleri kullanılarak yapılan böyle bir çalışmanın günlük hayatta kanserle ilişkilendirilmesi henüz güç görünmektedir. Ayrıca şekerle kanser ilişkisini sadece Ras onkogenine indirgemek doğru değildir. Obezite, insülin, insülin direnci gibi farklı pekçok faktör olduğunu gözden kaçırmamak gerekir.



Bu nedenle sadece bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak diyet önerilerinde bulunmak doğru olmayacaktır. Kanserden korunmanın en iyi yolu doğru beslenmeden geçer. Karbonhidratlardan uzak duralım, doğal yağ ve doğal protein ürünleri tüketelim." ifadelerini kullandı. 





Kaynak:GıdaGündemi


Yorumlar