Anasayfa /  Politika

Sanatçılar, Bakan Ersoy’a ateş püskürdü!

Kültür Bakanı’na 1000 lira öfkesi büyüyor, sanatçılar tepkili

Abone ol
Abone ol 12 Aralık 2020 22:15

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçılara 1000 lira destek vermek istemesi, bunu da şarta bağlaması sanatçıları öfkelendirdi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a tepki gösterenler arasında Ayna Grubu’nun solisti Erhan Güleryüz, Yasemin Göksu ve Mazlum Çimen de vardı. Göksu, “1000 lira için takla atmayacağım” derken, Erhan Güleryüz de ‘biz toplayıp size para gönderelim” dedi. Mazlum Çimen de Göksu’nun sözlerinin slogan olabileceğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın pandemi koşullarında iş yapamayan sanatçılar için başlattığı bir “1000 lira destek” kampanyası daha başlamadan büyük fırtına kopardı, projeye çok sert tepkiler yükseldi. Sanatçılar, kendilerini ‘dilenci’ konumuna düşürdüklerini iddia ederek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a tepki gösterdiler. Üyeler aynı zamanda kendi derneklerine de böyle bir çalışma içinde oldukları için sitem ettiler.

Eserini gönder 1000 lira al
Kültür Bakanlığı, sanatçılara yayımlanmamış bir eserlerini kendilerine gönderdikleri takdirde 1000 lira maddi destek vereceklerini açıkladı. Ve bu kampanya MESAM üzerinden sanatçılara iletildi.

Maddi desteğin 16 Aralık ile 25 Aralık arasında olduğu hatırlatıldı ve web siteleri üzerinden projeye katılmaları istendi.

MESAM, duyurusunda, “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde müzik meslek birlikleri, çeşitli dernek ve sendikalarla gerçekleştirdiği toplantılarda; salgın döneminde temel ihtiyaçlarını karşılayamayan eser sahipleri, müzisyen, yorumcu ve müzik emekçilerine 1.000 TL maddi destek yapacağını açıklamış ve müzik meslek birliği üyelerinin destekten faydalanabilmesi için üyesi olduğu kurumlardan proje oluşturulması istenmiştir. Talep edilen proje kapsamında; üyelerimizin verilecek mali destekten faydalanabilmesini sağlamak amacıyla  daha önce yayınlanmamış eserlerinden oluşacak “MESAM Dijital Müzik Arşivi Projesi”ne karar verilmiş olup projemiz bakanlığa sunulmuştur” denildi.

MESAM, üyelerinden web sitesi üzerinden en az 2 dakika, enf azla 5 dakikalık yayımlanmamış bir eserlerini siteye yüklemelerini, kendilerinin de bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ileteceklerini ve proje uygun görüldüğü takdirde hesaplarına 1000 lira para yatırılacağını açıkladı.


Ayna Grubu’nun solisti Erhan Güleryüz’den sert tepki

İlk tepki Ayna Grubu’nun solisti Ayna Grubu’nun solisti Erhan Güleryüz’den geldi. Erhan Güleryüz, söz konusu yardım projesinin dilencilik olduğunu ve kendisinin bakanlığa yardımda bulunabileceğini söyledi.

Güleryüz, yayımladığı bir videoda Kültür ve Turizm Bakanı’na tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı: Sayın Kültür Bakanım. Bütün müzisyenlere, MSG, MESAM, Miyor 1 ve diğer kurumlar üzerinden mesaj göndermişsin. Demişsiniz ki bir proje kapsamında bize video gönderin, biz de size para verelim. Dilenin demişsiniz yani. Canım Bakanım, sen bana bir video gönder ben sana 1000 lira göndereyim. İnsanların aç yaşadığı bir ülkede sanatı ayakta tutmaya çalışan insanları dilenci yerine koyamazsınız. Bu arada MSG, MESAM, Miyor 1 siz nasıl temsilcisiniz. Beni dilenci yerine koyacaksınız. Ben 40 yıldır müziğe hizmet ediyorum. Atanmış bir insanın beni dilenci konumuna koymasına izin vermiyorum. Biz toplayıp para gönderelim, zaten halktan para toplamayı biliyorsunuz. Müzisyenlerin 83 milyon için canı kurban, sizler gibi değiliz biz.

Erhan Güleryüz’den sonra Yasemin Göksu da ateş püskürdü

Erhan Güleryüz’den sonra sanatçı Yasemin Göksu da, koronavirüs sürecinde müzisyenlere verilecek olan  1000 TL desteğe sert tepki verdi ve geçmişte eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in vatandaşa ‘hadi bir takla at da görelim’ sözlerini hatırlatarak, “yardım için takla atmayacağım” dedi.

İşte Göksu’nun açıklamaları:

“Bugün bağlı olduğumuz meslek birliklerinden mesaj aldık. Sağ olsunlar. Kültür Bakanlığı, biz sefil sanatçılara 1000’er lira bağış lütfunda bulunmuş. Sanatçılara destek bunun adı. Ama bu biner lirayı da karşılıksız vermiyor. Görüşmeye giden meslek birliklerimize demişler ki, ihtiyacı olan müzisyen, şarkıcı, bestecilere para veririz ama karşılığında bir proje hazırlayın. Sanırsınız ki her ay bizi paraya boğacaklar. Hayır! 1 defaya mahsus 1000 TL. MÜYORBİR de bize mesaj atmış. Demiş ki; ‘Bakanlıkla oturup konuştuk. Para verecekler ama durum böyle böyle. Biz de düşündük, taşındık bir proje tasarladık. Adı ‘İlk Sahne İlk Alkış’ Siz sahneye ilk çıktığınız yer, aldığınız ilk alkış konusunda hissiyatınızı anlatın, yanına da fotoğraf koyun varsa, onları da bize yollayın. Biz bunu bir kitap haline getireceğiz.’ Çok parlak bir proje doğrusu. Şu anki durumumuza, içinden geçtiğimiz pandemi sürecine… Her şeye cuk diye oturmuş. Kitaba da basılacak ki, kimler başvurdu, kimler para aldı, onu da herkes bilsin! Hadi arkadaşlar oturun, işsizliği, ödeyemediğiniz faturaları, kiraları, evinize götüremediğiniz ekmeği her şeyi unutun. Deşin hatıralarınızı, geçmişe gidin…”

Yardım için takla atmayacağım

“Ayıp ya ayıp… Ayıp denen bir şey var. Sanatçınıza destek için gerekçe mi arıyorsunuz? İçinden geçtiğimiz, dünyayı sarmış bir pandemi, dağ gibi işsizlik, yoksulluk, yoksunluk falan olabilir mi  bu destek için bir gerekçe acaba? Proje karşılığı tek sefer 1000 TL desteği protesto ediyorum. İdris Naim Şahin vardı hani bir zamanlar içişleri bakanımızdı. Ziyaret ettiği bir yerde, bakanın geldiğine sevinen bir yurttaşa “takla at da sevindiğini görelim” demişti hani. Yardım için takla atmayacağım. Atmayacağım!”

 


Mazlum Çimen de tepkili

Halk müziği sanatçısı Mazlum Çimen de Yasemin Göksu’nun bu tweetlerini alıntılayarak “Müzisyenlere yapılacak olan 1000 tl için yasemin Göksu, 1000 tl için takla atmayacağım demiş.. bu bir slogan olabilir..” dedi. Çimen ayrıca, “Müzisyenlere 1000 tl pandemi yardımı ..!! Ve o da proje karşılığı .!! O 1000 liranın yarısı zaten proje hazırlanırken gider..” açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar