Anasayfa /  Foto Galeri

Otomobil Piyasası Görünümü Raporuna Göre Otomobil Piyasasında Fiyatlar Geriliyor!

Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunu yayınladı. Sahibinden.com ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ Raporuna Göre Otomobil Piyasasında Fiyatlar Geriliyor. Ortalama satılık otomobil cari fiyatı kasım ayında ekime kıyasla yüzde 2,5 azaldı. Kasım ayında ortalama otomobil fiyatı 879 bin 146 TL oldu. Benzer şekilde, otomobil reel fiyatı da bir önceki aya göre yüzde 6 düşmüştü.

Otomobil Piyasası Görünümü Raporuna Göre Otomobil Piyasasında Fiyatlar Geriliyor! - Sayfa 1

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile birlikte kamuoyuna düzenli veri sağlama misyonuyla çalışmalarının kapsamını genişletti ve ilk  ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunu yayınladı. sahibinden.com’da yayınlanan ilanlardan hareketle hazırlanan ve ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz eden rapor her ay sektöre dair genel bir perspektif sunmayı hedefliyor.

Otomobil Piyasası Görünümü Raporuna Göre Otomobil Piyasasında Fiyatlar Geriliyor! - Sayfa 2

Ortalama satılık otomobil cari fiyatı kasım ayında ekime kıyasla yüzde 2,5 azalmıştır. Kasım ayında ortalama otomobil fiyatı 879 bin 146 TL olmuştur. Benzer şekilde, otomobil reel fiyatı da bir önceki aya göre yüzde 6 düşmüştür.

Otomobil Piyasası Görünümü Raporuna Göre Otomobil Piyasasında Fiyatlar Geriliyor! - Sayfa 3

Mayıs ayından itibaren gerilemeye başlayan yıllık fiyat artışı eylülde bir miktar yükselse de Ekim ve Kasım aylarında düşmeye devam etmiş ve kasımda yıllık artış yüzde 76,2’ye inmiştir (Şekil 1- alt panel). Daha önemlisi Ekim’den itibaren ortalama cari fiyatın düşüşe geçmesi dikkat çekicidir: Ortalama cari fiyat eylülden ekime yüzde 1,5, ekimden kasıma da yüzde 2,5 gerilemiştir.  2023 Kasım verilerine göre otomobil ortalama fiyatı 879 bin 146 TL’dir (Şekil 1 -üst panel).

Otomobil Piyasası Görünümü Raporuna Göre Otomobil Piyasasında Fiyatlar Geriliyor! - Sayfa 4

Şekil 1: Ortalama otomobil fiyatı (TL) (üst panel), ortalama fiyatının yıllık değişimi (%) (alt panel) 

Enflasyondan arındırılmış otomobil ortalama reel fiyatları beş aydır düşmektedir (Şekil 2-üst panel). Haziranda 293 olan endeks kasımda 223’e gerilemiştir. Bu düşüş yıllık otomobil reel fiyat artış oranını Kasım’da yüzde 8,8’e kadar geriletmiştir (Şekil 2-üst panel).