Anasayfa /  Politika /  Saadet partisi

"Cihangir İslam'a soruşturma açılması Anayasa'ya aykırı"

Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam hakkındaki soruşturmayı hukukçular yorumladı. AYM eski raportörü Prof. Dr. Osman Can "anayasa ihlali" dedi.

Abone ol
Abone ol 02 Kasım 2018 15:45

Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam hakkındaki soruşturmayı hukukçular yorumladı. AYM eski raportörü Prof. Dr. Osman Can "anayasa ihlali" dedi.

Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam'ın TBMM'de yaptığı konuşmalar nedeniyle rahatsız olan iktidar, kamuoyunun algısını değiştirmek için çeşitli yollar deniyor. Meclis'te AKP'li vekillerin sıra kapaklarına vurarak susturmaya çalıştığı İslam, yandaş medya tarafından karalama kampanyası ile itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Cihangir İslam hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmayı yorumlayan hukukçular, Anayasa'ya dikkat çekti. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) eski üyesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) eski raportörü olan Prof. Osman Can, Prof. Dr. Cihangir İslam hakkında soruşma başlatılmasının "Anayasa ihlali" olduğunu söyledi.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam hakkında, "Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama" ve "suçu ve suçluyu övme" suçlarından soruşturma başlatıldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski raportörü Prof. Osman Can, milletvekillerinin Meclis kürsüsünde yaptıkları konuşmaların mutlak sorumsuzluk kapsamında olduğunu söyledi.

Meclisçe aksi kararlaştırılmadığı sürece, milletvekillerin Genel Kurul'da yaptığı konuşmaları dışarıda da tekrarlayabileceğini ifade eden Can, "Bu konuşmalar nedeniyle başlatılacak bir soruşturma ise mutlak anlamda Anayasa ihlalidir (Anayasa 83/1)" dedi.

Can, "Bu kadar basit ve temel bir bilgiyi dahi yetkililere hatırlatmak zorunda kaldığım için üzülüyorum." ifadelerini kullandı.


Yorumlar