Anasayfa /  Güncel

S-400 menzili ne kadar? S-400 fiyatı ne?

S-400 menzili ne kadar? S-400 fiyatı ne? Milli Savunma Bakanlığı S-400'lerin teslimatının Türkiye'ye başlandığını ve birinci grup malzemenin Ankara Mürted Hava Meydanı'na getirildiğini açıkladı. Peki, S-400 fiyatı ne kadar? İşte süreç hakkında merak edilenler!.

Abone ol
Abone ol 04 Şubat 2020 10:32

S-400 menzili ne kadar? S-400 fiyatı ne? Milli Savunma Bakanlığı S-400'lerin teslimatının Türkiye'ye başlandığını ve birinci grup malzemenin Ankara Mürted Hava Meydanı'na getirildiğini açıkladı. Peki, S-400 fiyatı ne kadar? İşte süreç hakkında merak edilenler!

Türkiye kaç tane S-400 aldı? S-400 fiyatı maliyeti gündemde araştırılan konulardan birisi oldu. S-400'lerin teslimatı başladı ve birinci grup malzemeler Ankara'ya getirildi. Bu gelişmenin ardından S-400 fiyatı ve Türkiye kaç tane S-400 aldı sorularına yanıt aranmaya başlandı. Açıklamada, "Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara'ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır" ifadesine yer verildi.

S-400 FİYATI NE KADAR?

Türkiye, başta Suriye savaşı olmak üzere bölgede yaşanan olaylar sonrası hava sahası güvenliğini arttırmayı hedefledi. ABD'nin Patriot füze savunma sistemi talebine olumlu yanıt vermemesi üzerine Türkiye, farklı alternatiflere yöneldi. Bu kapsamda Rusya'nın teklifini değerlendiren Türkiye, S-400 hava savunma sistemini satın alma kararı aldı.

Bu kapsamda, Türkiye ile Rusya arasında 11 Nisan 2017'de 'S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi' imzalandı. Türkiye, dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak değerlendirilen S-400'leri alarak hava sahasını olası tehditlerden korumayı amaçladı. Türkiye, Rusya'ya toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi için 2,5 milyar dolar ödeyecek.

TÜRKİYE KAÇ TANE S-400 ALDI?

Toplamda 2 sistem yani 4 batarya S-400 satın alındığı biliniyor. İlk iki bataryanın 2019 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanıyordu.

Her bataryada toplamda 9 adet fırlatma aracı bulunurken, Türkiye'ye teslim edilecek toplam fırlatıcı araç sayısı ise 36 olarak belirtiliyor. Sistemlerin tamamı teslim edildiğinde, her bataryada 36 adet atışa hazır füze olacak. Türkiye genelinde ise 4 bataryada toplamda 144 adet atışa hazır füze bulunacak. Ayrıca, 48 adet yedek füze temin edilecek.

 

TOPRAKLARINDA S-400 VE PATRİOT OLAN TEK ÜLKE

Türkiye S-400 savunma sistemine sahip dünyadaki dördüncü ülke olurken, NATO içinde ise tek ülke konumuna yükseldi. Türkiye ayrıca, Amerikan hava savunma sistemi Patriot ve Rus hava savunma sistemi S-400'ü topraklarında barındıran tek ülke olarak da tarihe geçti.

PATRİOT'LAR İNCİRLİK'TE KONUŞLU

Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde NATO kapsamında İspanya'ya ait Patriot Birliği bulunuyor. İspanya, Türkiye'de konuşlu Patriot'larını 6 ay daha tutma kararı almıştı.

İKİ ÜLKE S-400 İÇİN TESLİMAT SIRASINDA

NATO üyesi olmamasına rağmen ABD ile sıkı müttefik olan Hindistan ve Suudi Arabistan ise, Moskova ile S-400'ler için anlaşmayı yaptı ve teslimatı bekliyor.

S400 ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Sınırın 400 kilometre ötesinden koruma sağlayacak Rus yapımı S-400'ler, NATO sistemlerinin yetersiz kaldığı Doğu ve Güneydoğu'daki illere kalkan olacak. Benzer sistemi Atina da kullanıyor.

ABD'nin kriz haline dönüştürmeye çalıştığı S-400 füzeler bulundukları ülkelerin sınırlarının 400 km ötesinden koruma sağlaması ile biliniyor. S-400 füzeleri anlaşması konusunda Rusya ile son aşamaya gelen Türkiye, böyle bir ihtiyacı NATO sistemlerinin yetersiz kalması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'daki çok sayıda ilin savunma kalkanı dışında kalması nedeniyle aldı. Ayrıca benzer bir sistem olan S-300 Rus füzelerini NATO üyesi olan Yunanistan da kullanıyor. Türkiye'nin S-400 füze sistemiyle birlikte ile 600 km tehlike tespit yarıçapı olacak. Bu sistemler, çeşitli türden füzelerin atılmasında da uygunluk gösteriyor. Karada ve denizdeki platformlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. S-400'ler, benzer sistemlere göre daha ucuz ve teknoloji transferi ve ortak üretim gibi seçenekler de sunuyor.

.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar