Anasayfa /  Ekonomi /  Enerji

Petrol fiyatlarında dalgalı seyir!

Petrol fiyatlarında dalgalı seyir!

Abone ol
Abone ol 22 Mart 2016 10:53

Petrol fiyatları, OPEC'in, İran'ın üretimin dondurulması anlaşmasına katılmaması halinde bile petrolün "ılımlı" bir seviyeye yükseleceğini kaydetmesinin ardından 41 dolar civarında seyretti.

Mayıs vadeli petrol kontratları, New York'ta, erken saatlerde yüzde 0.7 kadar yükseldikten sonra fazla değişmedi. Nisan vadeli kontrat yüzde 1.2 yükselişle vadesini doldurdu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla El-Badri, OPECdışı ülkelerde üretimin düşmesi ve ABD'de petrolsondaj aktivitelerinin azalmasının,OPEC'in piyasayı dengesini bulması için kendi haline bırakma stratejisinin işlediğini gösterdiğini söyledi. ABD'de petrol stoklarının yükselmesi ve1930'dan bu yana en yüksek seviyesinde kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Sydney'de CMC Markets  baş analisti Ric Spooner, "Piyasa potansiyel olarak daha dengeli bir duruma yaklaşıyor," dedi ve "ABD üretimi doğru yönde ilerliyor. Ancak halen büyük miktarda stok var, önemli miktarda ve süregelem arz var ve mevsimsel olarak zayıf bir döneme giriyoruz. Bu nedenle, volatilte olabilir" şekl,nde görüş bildirdi.

Petrol geçen ay 12 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indikten sonra, güçlenen talep ve ABD'de düşen üretimden dolayı küresel arz fazlasının azalacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. El-Badri, Viyana'da yaptığı açıklamada, tüm OPEC üyeleri gelecek ay Doha'da yapılacak olan üretimin dondurulmasının görüşüleceği toplantıya davet edildiğini, ancak tümünün bu toplantıya katılmayacağını ve 15 ila 16 ülkenin katılmasını beklediğini belirtti.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:33'te varil başına 41.48 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 35 altındaydı. Nisan kontratı Pazartesi günü 47 sent yükselerek 39.91 doalrdan kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent düşerek var,l başına 41.46 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 34 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek 41.54 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 3 sent iskontolu işlem gördü.

Haber kaynağına ait sayfanın adresi

http://www.enerjihaber.com/petrol-fiyatlarinda-dalgali-seyir/1831/    

Yorumlar