Anasayfa /  Ekonomi /  Enerji

Petrol 2014'ten buyana en düşük seviyede

Petrol 2014'ten buyana en düşük seviyede

Abone ol
Abone ol 18 Mart 2016 11:23

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 4.5 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in faiz artırımlarının hızı konusunda beklentilerini azaltmasının ardından, Haziran ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında seyretti. Enerji Enformasyon İdresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol üretimi, 11 Mart kaftası geriledi ve petrol stokları 1.32 milyon varil artarak son beş haftanın en zayıf artışını gerçekleştirdi.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "Fed'in kararı ve dolardaki zayıflık emtiaya bir bütün olarak destek verdi ve petrol bundan faydalandı," dedi ve "EIA raporu, stoklardaki beklenenden daha düşük artış ve ABD üretimindeki düşüş ile birlikte, çok sağlamdı. Halen, fiyatlar sallantıdaki bir grup üreticinin yeniden karlı hale gelmeye başlayacağı seviyelere yaklaşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, güçlenen talep ve ABD'de azalan üretimin küresel arz fazlasını daraltacağı beklentisi ile, Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı'na göre, azalan kaya petrolü üretimi, fiyatlardaki yükselişe, petrol ihraç eden büyük ülkeler arasında ki üretimi dondurma görüşmelerinden daha fazla destek veriyor.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent düşerek, Hong Kong saati ile 08:57'de varil başına 40.10 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 1.74 dolar yükselerek 40.20 dolara çıktı ve 3 Aralık'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 4 üzerindeydi. Fiyatlar bu hafta yüzde 4.2 yükselerek, kazancını beşinci haftaya taşımaya yöneldi.Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent düşerek varil başına 41.33 dolara indi. Kontrat Perşembe günü 1.21 dolar yükselerek 41.54 dolara çıkmış ve 4 Aralık'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti. Küresel gösterge Brente petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 18 sent iskontolu işlem gördü.

Haber kaynağına ait sayfanın adresi

http://www.enerjihaber.com/petrol-2014-ten-buyana-en-dusuk-seviyede/1807/    

Yorumlar