Anasayfa /  Sağlık

Panik atak nedir? Kimlerde görülür?

Panik atak nedir? Kimlerde görülür?

Abone ol
Abone ol 04 Mayıs 2016 14:46

Panik atak endişe, korku, (ölüm korkusu gibi) sıkıntı duygularını içinde bulunduran, nöbetler şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Uzman Psikolog Özge Genlik, panik bozukluğun; kaygı (anksiyete) bozuklukları arasında yer alan; aniden, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku duygulanımının eşlik ettiği ve yoğun bir içsel sıkıntının hissedildiği duygu durum bozukluğu olduğunu kaydetti. Genlik, “Panik bozukluk; kişinin nefes almayı unutacak kadar kendi benliğinden ayrışma halidir. Ve aynı zamanda panik bozukluk beynin ve kalbin isyanıdır” dedi. Beyine yeterince kan gitmediğinde sürekli olarak sempatik sinir sisteminin uyarıldığını belirten Özge Genlik, bu durumun bedenin aşırı enerji harcamasına sebep olduğunu kaydetti. Genlik, “İfade edilmemiş, hissiyatlara göre eyleme dökülemeyen duygulanımların birikmesi de kalp yorgunluğuna sebebiyet vermektedir. Gönül yorgunluğu ile zihinsel düşünce sistematiğinin sürekli aktif olduğu hal durumlarında; beden isyan ederek organizmayı koruma ve hayatta tutma amaçlı ataklar iletmektedir” dedi.

Gelecek kaygısı ve özgüven sorunu olan kişiler daha yatkın

Genlik, panik bozukluğa genellikle “gelecek kaygısı” taşıyan ve “özgüven” sorunu olan kişilerin daha yatkın olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “’Öz’e güvenmek; her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna tamamen teslim olunduğunda ve bırakabilmeyi öğrendiğimizde gerçekleşir. Sürekli zihinsel boyutta “-meli, -malı” lar ile arkadaş olan ve zihnindeki senaryoyu gerçekleştirmeye çok fazla çaba harcayan kişilerin panik bozukluk deneyimleme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca, araştırmalara göre; birinci derece akrabaları panik bozukluk geçirmiş kişilerin panik bozukluk deneyimleme ihtimali ailesinde hiç panik bozukluk deneyimi olmayanlara göre yüzde 80 daha fazladır.

İçsel diyolog önemli

Panik ataklar öncesinde genellikle, fizyolojik boyutta; terleme, titreme, soluğun daralması gibi semptomlarla birlikte zihinsel boyutta; ‘acaba ölüyor muyum? Kalp krizi mi geçiriyorum’ gibi sorular hakim olurken duygusal boyutta; “ölüm korkusu” deneyimlenmektedir. Panik atak sırasında, ilk yapılması gereken tüm konsantrasyonun “nefes” e yönlendirilmesidir. Kişi, nefes alış süresini uzattıkça ve tüm bilinci ile nefes ile bir olduğunda tüm beden rahatlayacak, beynin parasempatik sinir sisteminin aktif olması ile beraber zihinsel, duygusal ve fizyolojik boyutta “dinginlik” hali deneyimlenecektir. Ardından kişi, kendisi ile konuşmalıdır. Kendi kendisi ile olan içsel diyaloğunda benliğine dair olumlu cümleler kurması duygusal bedeni rahatlatacaktır. İnsan önce kendi sesine inanır, rahimde ilk temas ettiğimiz ses “kendi sesimiz”dir. Bu bağlamda kendimiz ile kurduğumuz içsel diyaloğun rahatlatıcı olması önemlidir.”

Etiketler panık atak
Yorumlar
Çok Okunanlar