Anasayfa /  Sağlık

Okul öncesi dönemde göz kontrolü önemli midir?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklarda görme problemlerinin okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ilerleyen yaşlarda çeşitli zorluklara yol açabileceğini belirtti.

Abone ol
Abone ol 31 Ağustos 2023 14:17

Okul öncesi dönemdeki görme sorunlarının çocukların öğrenme yeteneklerini, okula uyumlarını ve kişiliklerini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, ailelere çocuklarının eğitim hayatındaki başarısını sağlamak için önlemler alması ve gerekli göz muayenelerini yaptırması gerektiğini ifade etti.

Görme problemlerinin okul öncesi dönemde %5 ila 10, okul çağında ise %20 ila 30 oranında çocuğu etkilediğini belirten İpçioğlu, çocukların derslerdeki düşük başarısının öğrenme yeteneklerinden değil, görme bozukluklarından kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

İpçioğlu, çocukların okula başlamadan önce ve okul süresince periyodik göz muayenelerine tabi tutulması gerektiğini vurgulayarak,  en yaygın görülen göz sorunlarının göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma ve konjonktivit olduğunu belirtti. Erken teşhisin önemine değinen İpçioğlu, görme bozukluklarının tedavi edilmediği durumda çocukların tahtayı iyi görememe, satırları atlayarak okuma, kitapları yakından tutma, televizyonu yakından izleme ve ödev yapma gibi sorunlar yaşayabileceğini ifade etti.

Ayrıca, görme bozukluğunun farkında olmayan ailelerin çocuklarının düşük ders başarısını öğrenme yeteneklerine bağladığına dikkat çeken İpçioğlu, öğrenme kabiliyeti olan çocukların iyi göremedikleri için geride kalabileceğini belirtti. Görme bozukluğunun ihmal edilmesi durumunda tembellik durumunun ortaya çıktığını ve bu durumun zamanla çocuğun görme kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini vurgulayan İpçioğlu, çocuk göz sağlığının korunması için 6 ayda bir düzenli göz kontrolünün önemini vurguladı. Erken teşhisin tedavi sürecini kolaylaştırdığını da ekledi.

 

Yorumlar