Anasayfa /  Güncel /  Son dakika

Nijer'de askeri darbe oldu

Nijer'de askerler, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiğini ve anayasanın askıya alındığını belirten bir darbe bildirisi okuyarak yönetime el koydu.

Abone ol
Abone ol 27 Temmuz 2023 12:04

Nijer'de askerler, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" adını verdikleri bir grup tarafından yapılan darbeyle yönetime el koyduklarını duyurdu. Darbe bildirisi, bir karargahta çekilen ve devlet televizyonu ORTN'de yayınlanan bir videoda okundu. Bildiride, ülkenin içinden geçtiği sosyo-ekonomik kriz ve giderek kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı belirtildi.

Darbenin ardından 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve tüm sınırların kapatılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Bazoum, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuştu. Halk, darbeyi engellemek için protesto gösterileri düzenledi ve Bazoum'un serbest kalması için çaba gösterdi.

Darbenin arkasında ise yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor. Bazoum'un son günlerde, önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyordu.

Nijer, tarihinde daha önce de 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşamış bir ülke. En son darbe, 2010 yılında eski Cumhurbaşkanı Mamadou Tandja'ya karşı yapılmıştı. Bazoum, Şubat 2021'de seçilmiş ve ülkede demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı görevini demokratik yollarla seçilmiş bir halefine bırakmıştı.

Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso'dan sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu. Komşu ülkeler Mali ve Burkina Faso'nun Rusya ile yakınlaşırken, Nijer ise Rus güvenlik şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu. Darbenin ardından ülkenin iç ve dış politik durumu yakından izleniyor.

Etiketler nijer darbe
Yorumlar