Anasayfa /  Güncel

Naci Görür istanbul depremi hakkında yeni bir uyarıda bulundu!

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depremi hakkında yeni bir açıklama yaptı. Görür, "En fazla 7,6 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğini tahmin ediyoruz. Bu deprem, İstanbul'un Avrupa yakasını Asya yakasından daha fazla etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol 25 Ekim 2023 14:11

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depremi hakkında yeni bir açıklama yaptı. Görür, "En fazla 7,6 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğini tahmin ediyoruz.

Bu deprem, İstanbul'un Avrupa yakasını Asya yakasından daha fazla etkileyecektir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, depremin İstanbul'un Avrupa yakasında 9 büyüklüğünde hissedileceğini vurguladı.

Görür, sözlerini "Sadece ekonomik bağımsızlığımızı kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda siyasi bağımsızlığımızı da tehlikeye atacağımızı korkuyorum" şeklinde noktaladı.

Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Kamil Yılmaz, T24 Yıllık Buluşmaları'nın Dördüncü Paneli'nde Marmara depreminin beklenen sonuçları ve ekonomi üzerindeki olası etkilerini tartıştılar.

Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun yaklaşık her 250 yılda bir 7 ve üzeri büyüklükte depremler ürettiğini vurguladı. Ayrıca, "Bugün, bu depremin tekrarlanma dönemi geldi" dedi ve "Marmara Denizi'nde gelecekte bir depremin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusunu bir kenara bırakalım, çünkü bilimsel verilere göre bu deprem gerçekleşecektir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"AVRUPA YAKASINDA 9 ŞİDDETİNDE HİSSEDİLECEK"

Görür, İstanbul'un Avrupa yakasında 9 büyüklüğünde hissedileceğini açıkladı.

Marmara Denizi'nin depremlerle şekillendiğini vurgulayan Görür, "Bu deniz, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun bu bölgede aktif olmasından kaynaklanmaktadır. Fay hareketi ve depremler, bu denizin oluşumunu tetikleyen faktörlerdir. Kuzey Anadolu Fayı'nın belirgin bir özelliği vardır; yıllardır doğudan batıya doğru depremleri taşır. Buna 'depremlerin göçü' deriz" şeklinde konuştu.

Naci Görür, şu hatırlatmada bulundu:

"20. yüzyılda 1939 Erzincan depreminden sonra olan depremler: 42, 43, 57, 67, 99’de 2 tane… Bu depremler Erzincan’dan başlayıp Marmara’ya kadar geliyor. Bu depremlerin her biri 7 civarında ya da daha büyük. Doğudan başlıyor 39’da, 99’da İstanbul’un kapılarına dayanıyor.

1999 depremleri olduğu zaman biz alarm verdik, 'İstanbul’u depreme hazırlayın' diye. 1999’da Kocaeli depremi oldu, onun batısında Marmara Denizi var. Kuzey Anadolu Fayı nerede bir deprem yapıyorsa, bir sonraki deprem onun batısındaki bir alan. Yani stresi transfer ederek kıra kıra geliyor. Marmara Denizi’ne dayandı şimdi ve Marmara Denizinin kırılmasını bekliyoruz.”

 

Yorumlar