Anasayfa /  Dünya

Moskova'da konser salonunda silahlı saldırı! Moskova'da son durum ne?

Moskova'daki bir konser salonuna silahlı saldırı düzenlendiği ve en az 40 kişinin hayatını kaybettiği, 100 kişinin ise yaralandığı bildiriliyor. Bu saldırı sonrasında Moskova'da halka açık olan tüm etkinlikler iptal edildi ve terör soruşturması başlatıldı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 23 Mart 2024 09:00

Moskova'daki bir konser salonuna silahlı saldırı düzenlendiği ve en az 40 kişinin hayatını kaybettiği, 100 kişinin ise yaralandığı bildiriliyor. Bu saldırı sonrasında Moskova'da halka açık olan tüm etkinlikler iptal edildi ve terör soruşturması başlatıldı. İşte detaylar...

Rus basınında yer alan habere göre; Rusya'nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna silahlı kişilerce yapılan saldırıda ölü ve çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda silahlı saldırı meydana geldi.

Saldırının gerçekleştiği konser salonunun bulunduğu binada patlama yaşandığı ve patlamanın yangına neden olduğu bildirildi. 

Binada çıkan yangın helikopterle söndürülmeye çalışılırken, binanın çatısının çöktüğü bilgisi verildi.

Rus Federal Güvenlik Servisi'nden yapılan açıklamada ilk verilere göre konser salonuna düzenlenen terör saldırısında 40 kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı aktarıldı.

İnsanlar tahliye edilirken çevik kuvvet polislerinin bölgeye gönderildiği öğrenildi.

RIA Novosti haber ajansı, savaş kıyafeti giymiş 4 kişinin makineli tüfeklerle ateş açtığını ve saldırganların olayın ardından kaçtıklarını belirtti.

Rusya Federal Ulusal Muhafız Servisi  silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunmasına yönelik operasyonun sürdüğünü bildirdi.

PUTİN SALDIRI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırı hakkında ilk anlardan itibaren bilgilendirildiğini aktardı.

MOSKOVA'DA HAFTA SONU HALKA AÇIK TÜM ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Olay yerine 70'ten fazla ambulans ve acil servis görevlisi sevk edilirken, başkent Moskova'da havalimanlarında güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'den de ilk açıklama geldi. Büyük bir trajedinin yaşandığını söyleyen Sobyanin, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

Sobyanin hafta sonu Moskova'da tüm halka açık etkinliklerin de iptal edildiğini kaydetti.

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov da başkentte konser salonuna yapılan terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.

"TÜM DÜNYA SALDIRIYI KINAMAK ZORUNDA"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Zaharova konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen terör saldırısına ilişkin "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır." dedi.

Zaharova, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların, Crocus City Hall'de düzenlenen saldırıya ilişkin bakanlığa telefon ederek, başsağlığı dileğinde bulunduğunu belirtti.

Arayanların, "tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan ifadeler kullandığını" kaydeden Zaharova, kurbanları kurtarmak için çaba sarf edildiğini kaydetti.

Zaharova, Beyaz Saray'ın Moskova'daki terör saldırısında Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların parmağı olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığı açıklamasına dikkati çekti.

Sözcü Zaharova, "Washington'daki yetkililer bu trajedinin ortasında neye dayanarak herhangi birinin olaya karışmadığına dair bir sonuca varıyorlar? Eğer ABD'nin elinde bu konuda güvenilir veriler varsa, bu veriler derhal Rus tarafına teslim edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Zaharova, ABD'li yetkilileri bilgi paylaşımında davet ederek, "Eğer böyle bir veri yoksa, Beyaz Saray'ın hiç kimseye hoşgörü göstermeye hakkı yoktur. Rus yönetiminin de belirttiği üzere, olaya karışan herkes yetkili makamlar tarafından tespit edilecektir." ifadelerine yer verdi.


ABD, İNGİLTERE, KANADA DAHİL BAZI ÜLKELER RUSYA'DAKİ VATANDAŞLARINI UYARMIŞTI

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart'ta başkent Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıktan uzak durma uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden 8 Mart'ta yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlarından 48 saat boyunca Moskova'da kalabalık alanlardan uzak durmaları istenerek, "aşırılık yanlılarının" buraları hedef alma planları olduğu kaydedilmişti.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemelerini "şiddetle" tavsiye etmişti.

İsveç, bölgedeki güvenlik durumunun kötüleştiğini savunarak, Rusya'daki vatandaşlarının uluslararası medya ve büyükelçiliklerden gelen haberleri izlemelerini tavsiyesinde bulunmuştu.

Çekya'nın Moskova Büyükelçiliği de "aşırılıkçı grupların olası saldırılarına ilişkin ortaya çıkan raporlar nedeniyle" Rusya'daki vatandaşlarının dikkatli olmasını istemişti.

ABD: SALDIRIDA UKRAYNA'NIN DAHLİ OLDUĞUNA İLİŞKİN EMARE YOK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna silahlı kişilerce yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

John Kirby, olayın "korkunç bir silahlı saldırı" olduğunu ve saldırının kurbanlarına başsağlığı dilediklerini ancak olayla ilgili bir değerlendirme yapabilmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Saldırının Ukrayna ile bir bağlantısının olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Şu anda bu saldırıya Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok, ancak haberler henüz çok yeni. Buna bakacağız, ancak daha ilk saatte bu Ukrayna ile bağlantılı gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın." yorumunu yaptı.

Kirby ayrıca, Rusya içindeki herhangi bir siyasi motivasyon ile bu saldırıyı bağdaştırabilecek herhangi bir emare olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinin bir süre önce güvenlik uyarısı yayımlamasına ilişkin soruya da yanıt veren Kirby, o güvenlik uyarısıyla bu saldırının spesifik bağlantısının olmadığını belirtti.

UKRAYNA: SALDIRIYLA İLGİMİZ YOK

Ukrayna, konser salonuna yapılan saldırıyla ilgisi olmadıklarını açıkladı.

BAKAN FİDAN'DAN MEVKİDAŞINA BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü. Bakan Fidan, Moskova'daki menfur terör saldırısını kınadığını belirterek Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin başsağlığı dileklerini iletti.

EL BOMBASI ATTILAR, YANGIN HIZLA YAYILDI

RIA Novosti haber ajansının olay yerindeki bir gazetecisine göre, kamuflaj üniforması giymiş saldırganlar binaya girdi, ateş açtı ve el bombası veya yangın bombası attı. Yangın, Rusya'nın başkentinin kuzeyindeki Krasnogorsk banliyösünde bulunan, birkaç bin kişiyi ağırlayabilen ve önde gelen uluslararası sanatçılara ev sahipliği yapan Crocus City konser salonunda hızla yayıldı.

Interfax haber ajansının aktardığına göre güvenlik servisleri, "taktik üniforma giyen ve otomatik silah taşıyan" iki ila beş kişinin girişte güvenlik görevlilerine ateş açtığını ve ardından seyircilere ateş etmeye başladığını söyledi. RIA Novosti gazetecisinin, "Salonda bulunan insanlar kendilerini silahlı saldırıdan korumak için 15 veya 20 dakika boyunca yere yatırıldı" dediği aktarıldı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA: PUTİN BİLGİLENDİRİLİYOR

Güvenlik güçlerinin, saldırganları etkisiz hale getirmek için başlattığı operasyon sürerken saldırının yapıldığı binada çıkan yangını söndürmek için çalışmalar devam ediyor. Binanın etrafında çok sayıda polis, güvenlik önlemi alırken bölgeye çok sayıda ambulans yönlendirildi. Kremlin Basın Sözcü Dmitry Peskov, Rus haber ajanslarına verdiği demeçte Putin'in ilgili tüm servisler tarafından olup bitenler ve alınan önlemler hakkında sürekli olarak bilgilendirildiğini açıkladı.

MEDVEDEV'DEN AÇIKLAMA

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Telegram'daki bir gönderisinde "Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse hepsi bulunmalı ve terörist olarak acımasızca yok edilmelidir" diye yazdı ve şunları ekledi: Böyle bir suç işleyen devletin resmi temsilcileri "ayrıca cezalandırılır." ifadelerini kullandı.

'ATEŞ ETTİKTEN SONRA YAKTILAR'

CNN TÜRK Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz, "Şu an Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın önündeyiz. Orası bir fuar alanı. Konser alanına 3 kişi insanların arasına girerek ateş etmeye başlıyorlar. Adil Karaca, Azerbaycanlıların düzenlemiş olduğu konser alanında konsere çıkacaktı. Saldırının olduğu salonun yanındaki salon. Aynı bölgede 10 metre ilerisinde bir başka salon. Yaklaşık 15 - 20 dakika sürdüğünü söyledi. Tamamen olayın yan tarafındaki salonda gerçeleştiğini söyledi. İlk belirlemelere göre ateş ettikten sonra orayı yaktıkları söyleniyor." açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Zelenskiy'nin üst düzey yardımcısı Mihail Podolyak yaptığı açıklamada "Gerçekleşen saldırıda Ukrayna'nın bir alakası bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA TERÖR SORUŞTURMASI BAŞLATTI

Rusya, Moskova konser salonu saldırısıyla ilgili 'terör' soruşturması başlattı. Moskova belediye başkanı Sergei Sobyanin Cuma günü, Rusya'nın başkentinde bu hafta sonu planlanan tüm halka açık etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

ABD VATANDAŞLARINI UYARMIŞTI

Beyaz Saray'dan silahlı saldırı görüntülerinin korkutucu olduğu açıklanırken, Moskova'da yaşayan Amerikalıların bulundukları yerde kalmaları ifade edildi. ABD’nin Rusya Büyükelçiliği, 7 Mart’ta Moskova’daki vatandaşlarına konser alanları da dahil olmak üzere kalabalık alanlardan uzak durmaları uyarısında bulunmuştu.

KRİZ MERKEZİ KURULDU

Makineli tüfeklerle gerçekleştirilen olayda saldırganların seyircileri hedef aldığı aktarıldı. Rus kolluk kuvvetlerinin yanı sıra ambulans ve itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildiği bölgede uzun süreli silah sesleri duyuldu. Konser salonundaki 100 kişi tahliye edildi. Saldırının ardından yangın çıkan binaya ekiplerin müdahalesi devam ediyor. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, olayın hemen ardından bir kriz merkezi kurulduğunu duyurdu. Güvenlik çemberine alınan bölgedeki tüm etkinlikler de iptal edildi. Saldırganların yakalanıp yakalanmadığı bilinmiyor.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, “Şu anda Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların silahlı saldırıya karıştığına dair bir belirti yok.” ifadeleri yer aldı.

YANGIN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Saldırı sonrası çıkan yangın şehrin çeşitli noktalarından böyle görüntülendi. Can kaybına dair ise henüz kesin bir açıklama yapılmadı.

"TÜM DÜNYA SALDIRIYI KINAMALI"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Tüm dünya Moskova'daki saldırıyı kınamalı" açıklaması yaptı.

"HALA REHİN KALANLAR VAR"

İnsanlar tahliye edilirken çevik kuvvet polislerinin bölgeye gönderildiği öğrenildi. Konser salonunda hala mahsur kalanların olduğu belirtiliyor.

ASKERİ KIYAFET GİYEN EN AZ ÜÇ KİŞİ

RIA Novosti haber ajansına göre, savaş kıyafeti giymiş en az üç kişinin silahla ateş ettiğini söyledi.

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİĞİ BİNADA YANGIN ÇIKTI

Tass haber ajansı saldırının gerçekleştiği konser salonunun bulunduğu Crocus Belediye binasında patlama yaşandığı ve patlamanın yangına neden olduğu bildirildi.

Yorumlar