Anasayfa /  Yaşam

Mor Çatı Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları raporu yayınlandı!

Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları raporu yayında! Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından hazırlanan Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları raporu şiddetle mücadelede ilk başvuru mercii olarak tanımlanan kolluk birimlerini odağına alıyor.

Abone ol
Abone ol 09 Ağustos 2023 15:16

TÜRKIYE’DE ERKEK ŞIDDETIYLE MÜCADELEDE KOLLUK UYGULAMALARI RAPORU YAYINDA!

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından hazırlanan Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları raporu şiddetle mücadelede ilk başvuru mercii olarak tanımlanan kolluk birimlerini odağına alıyor.  Şiddete maruz kalan kadınların en sık başvurduğu kolluk birimlerinin aynı zamanda kötü uygulamalar ile en çok karşılaştıkları kurum olmasından hareketle raporda kolluğun görev tanımı ve uygulama pratikleri ele alınıyor.

Rapora öncelikli olarak 1 Mart 2022 - 1 Mart 2023 tarihleri arasında Mor Çatı dayanışma merkezinden ya da sığınağından destek alan kadınların ve çocuklarının deneyimleri ve onlarla dayanışma kuran gönüllülerin tanıklıkları kaynaklık ediyor. Raporda ayrıca Mor Çatı’da ve belediyelere bağlı kadına yönelik şiddet birimlerinde şiddete maruz kalan kadınlara bire bir destek sunan kadınlarla yapılan odak grup toplantısının sonuçlarından, ilgili Bakanlıklara yönelik olarak yapılan bilgi edinme başvurularına verilen yanıtlardan ve Dissensus Araştırma şirketinin Mor Çatı için yürüttüğü ve henüz yayınlanmamış olan “Türkiye’de Devletin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelesinin İşleyişi” isimli kamuoyu araştırması kapsamında edinilen bilgilerden faydalanılıyor.

Rapora kaynaklık eden deneyimler kadına yönelik şiddetle mücadelede kilit bir rolü olan kolluk birimlerinin cinsiyetçi bakış açısı ile hareket etmesinin yanı sıra sistemde konumlanış biçiminin temel bir sorun olduğunu ve bu durumun bir dizi kötü uygulamayı tetiklediğini gösteriyor. Kolluk birimlerinin görevlerine bir sosyal hizmet uzmanının sunabileceği hizmetleri tanımlamak, sistemin işlemesini en başından imkansız hale getiriyor. Benzer şekilde kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici çözüm olarak sıklıkla işaret edilen araçlardan biri olarak KADES’in uygulamasını da kolluk birimlerinin işleyişindeki sorunlardan ayrı düşünmek mümkün değil. KADES çağrısına yanıt veren görevliler de yine kadınların sorun yaşadığı kolluk birimleri oluyor.

Rapor ayrıca bütüncül bir izleme ve değerlendirme sistemi ve denetim eksikliğinin de kötü uygulamaları ortadan kaldırmaya engel olduğunun altını çiziyor.

RAPORUN TÜMÜNE ULAŞMAK IÇIN TIKLAYIN

 

Yorumlar