Anasayfa /  Sağlık

Mide rahatsızlıklarına karşı nasıl beslenmeli

Mide rahatsızlıklarına karşı nasıl beslenmeli

Abone ol
Abone ol 12 Mayıs 2016 12:42

Mide, insan yaşamı için hayati organlardan birisi olup kaslardan oluşmakta.Tabiki  beslenmenin mide sağlığında önemi büyük.

Sindirim zorluğu, stres ve gerginlik gibi ruhsal bozuklukların yanı sıra böbrek ve karaciğer gibi organlardaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, mide rahatsızlıklarına karşı bilhassa mide duvarını tahriş eden yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Mide rahatsızlığı olan kişilere 3 ana öğün 3 ara öğün önerildiğini vurgulayan Özger, uzun süre aç kalmanın mide tahrişine neden olabileceğini kaydetti. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, sindirim problemi yaşayanlara şu önerilerde bulundu: Sindirim zorluğu; stres ve gerginlik gibi ruhsal bozuklukların yanı sıra böbrek ve karaciğer gibi dahil organlardaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle öncelikle sebebin belirlenmesi gerekmektedir. Ancak her durumda beslenmeye dikkat etmek en doğru yol olacaktır. Genel olarak mide rahatsızlığı olan kişilere 3 ana öğün 3 fasıla öğün önerilmektedir. Öğünler az porsiyonlar şeklinde olmalı ve atlanmamalıdır. Uzun süre aç kalmak, aşırı tuzlu yemek ve fazlaca kafein almak sindirim güçlüğüne ve mide tahrişine sebep olabilir. Yemek yerken sıvı alımının azaltılması, sıvıların öğün aralarında içilmesi gerekiyor. Sigaradan kesinlikle uzak durulmalı, besinler yavaş ve iyi çiğnenmelidir.

Beslenme önerileri:

– Soğan, sarımsak, zeytin, çok yağlı ve acılı besinlerden kaçınınız. – Çok ekşi veya tuzlu olmadığı sürece bütün peynir çeşitlerini yiyebilirsiniz. – Çay, kahve gibi içecekleri günde 3-4 fincandan fazla içmeyiniz. Süt, ıhlamur, limonata, ayran, salep ve meyve sularından içebilirsiniz. – Az yağlı çorbaları tüketebilirsiniz. – Tüm sebze ve meyveleri yiyebilirsiniz. Ancak bazı sebze ve meyveler midenizde ağrıya sebep oluyorsa diyetinizden çıkarınız. – Yiyeceklerinizin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat ediniz. – Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyiniz – Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş etleri yiyebilirsiniz. – Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye, kraker ve bisküvi tüketiniz. – Sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. – Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir. Günde en az 6 öğün tüketiniz.”

Etiketler Mide
Yorumlar
Çok Okunanlar