Anasayfa /  Ekonomi

Merkez Bankası'ndan faiz indirim kararı

Merkez Bankası'ndan faiz indirim kararı

Abone ol
Abone ol 24 Mart 2016 17:19

 Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan faiz indirim kararı çıktı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitti. 

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi dolmadan önce gerçekleştirdiği son PPK toplantısında faiz indirimi açıklandı. PPK politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime giderek, borç verme faizi yüzde 10.75'ten yüzde 10.50'ye indirildi.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10.50 seviyesinde. Bu arada geç likidite penceresi faiz oranlarında da borç verme faizi yüzde 12,25'ten yüzde 12'ye indirildi.

PPK sonrası yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

‘Sıkı duruşun korunması gerekiyor’

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

‘PKK kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak’

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Faiz kararı öncesi 2.8850 seviyelerinde seyreden dolar/TL, faiz kararının açıklanmasının ardından 2.8887 seviyesini test etti. Ardından hafif gevşeyen dolar/TL 2.88'in üzerinde işlem görüyor.

MB kararı öncesi 80.300 seviyelerinde işlem gören Borsa İstanbul ise 80.700'ün üzerine çıktı.”

TCMB’den Hükümete Destek

Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, TCMB Para Politikası Kurulu toplantısını şöyle yorumladı: “Merkez Bankası Mart ayı toplantısında faiz koridorunun mevcut üst bandı olan fonlama oranını 10,75’ten 10,50’ye düşürdü. Yani Merkez Bankası kısaca maksimum uygulayabileceği faiz oranını düşürdü. Ancak bu mevcut fonlama faizinin düşeceği anlamına gelmiyor. Sadece uygulayabileceği maksimum faizi kısıtladı. Özellikle son dönemde AMB’nin genişlemeci para politikasını artırmasıyla birlikte, FED’in de Mart ayında faiz artırım beklentilerini düşürmesi TCMB’nin elini güçlendirmiş gözüküyor. Karar faizler üzerinde kısa vadede etkili olmayabilir. Ancak TCMB’nin orta vadeli niyetini yansıtıyor. Yani piyasadaki pozitifliğin devam etmesi halinde, Merkez Bankası faizlerde daha fazla indirim seçeneğini kullanacak gibi gözükmekte. Bunun için kur tarafında da daha düşük seviyeleri görmeyi bekleyecek gibi görünmüyor. Özellikle banka yönetimin değişmesi halinde faizlerde aşağı yönlü baskı daha da hızlı olabilir. Şuan için 25 baz puanlık indirim hem TCMB hem de piyasalar için sembolik bir değer. Önümüzdeki dönemde artık küresel piyasaların etkilerine bağlı olarak faizleri indirme niyetine paralel gelişmeler izlenebilir.”

Gıdahattı.com'dan alıntıdır...

Etiketler Merkez Bankası
Yorumlar
Çok Okunanlar