Anasayfa /  Ekonomi

Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'e yükseltti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yılın altıncı toplantısında, politika faizini yüzde 15'e yükseltme kararı aldı.

Abone ol
Abone ol 22 Haziran 2023 15:22

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) sona erdi. Kurul, merakla beklenen politika faizi kararını açıkladı.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 15'e çıkardı. TCMB bu kararla faizi 650 baz puan artırmış oldu. Banka, Mart 2021'den ilk kez faiz artırdı.

14 Mayıs seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin yenilenmesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığı'na ise Hafize Gaye Erkan getirilmişti. 

"Faiz artışlarına devam" sinyali

Merkez Bankası, faiz kararı sonrası yayımlanan metinde "faiz artırımlarına devam" sinyali verdi. Metinde "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir" denildi.

Enflasyonda yüzde 5 hedefi hatırlatılarak "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir" değerlendirmesi yapıldı.

Yorumlar