Anasayfa /  Politika /  Gelecek Partisi

Mehmet Emin Arkoç: “Türkiye’nin Faiz Yükü Artmaya Devam Ediyor”

Gelecek Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı, İdari ve Mali İşler Başkanı, Emekli öğretim görevlisi Mehmet Emin Arkoç: “Ülkenin borcu 5.6 trilyon TL’yi geçti. Bu yıl 646 milyar TL faiz ödemesine gidecek.” Dedi.

Abone ol
Abone ol 28 Temmuz 2023 21:50

 

MEHMET EMIN ARKOÇ: “TÜRKIYE’NIN FAIZ YÜKÜ ARTMAYA DEVAM EDIYOR”

Gelecek Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı, İdari ve Mali İşler Başkanı, Emekli öğretim görevlisi Mehmet Emin Arkoç: “Ülkenin borcu 5.6 trilyon TL’yi geçti. Bu yıl 646 milyar TL faiz ödemesine gidecek.” dedi.

Gelecek Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı, İdari ve Mali İşler Başkanı Mehmet Emin Arkoç yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye bakanlığı verilerine göre, borç stokunun 2 Trilyon 576 milyar lirası iç borç 3 Trilyon 41 milyar lirası da dış borçlardan oluşmakta olduğunu söyledi.

275 MİLYAR LİRA FAİZ ÖDEMESİ YAPILDI

“Bu yıl Ocak-Haziran döneminde 275 milyar lira faiz ödemesi yapıldığını kaynaklar bize gösteriyor” diyen Arkoç, “Böylece borç stoku da büyümeye devam ediyor. Son günlerde meclis de kabul edilen torba yasayla Cumhurbaşkanına 2023 yılı için net borçlanma limitini 2.2 trilyon liraya kadar çıkarma yetkisi verilmiş oldu. Bu yıl Ocak-Haziran döneminde bu limitin 415 milyar lirası kullanıldı. Mevcut iktidarın yılsonuna kadar 1.8 milyar liralık bir net borçlanma planlanması yaptığı böylece anlaşılmaktadır” dedi. 

BU YIL YAPILACAK FAİZ ÖDEMELERİ 646 MİLYAR LİRAYI BULACAK

Türkiye ekonomisinin, uzun bir süredir içinde bulunduğu enflasyon, kur ve borç sarmalı iktidarın uyguladığı seçim ekonomisinin ağır faturası yüzünden giderek daha çok içinden çıkılamaz bir hal aldığını söyleyen Mehmet Emin Arkoç, Torba kanunla Cumhurbaşkanına, 2.2 trilyon liraya kadar borçlanma yetkisinin verilmesinin bu yıl iç ve dış borcun katlanarak artacağını göstermete olduğunu söyledi.

“Türkiye borçlarını ve bunlara bağlı borçların faizlerini ödemek için, ayrıca bütçe açığını kapatabilmek için yeniden borçlanmaya gitmek zorunda kalacaktır”  diyen Arkoç, TBMM’ de kabul edilen ek bütçe ile bütçeden bu yıl yapılacak faiz ödemelerinin 646 milyar lirayı bulacağını ayrıca faiz dışı açığında 810 milyar lirayı bulacağı söyledi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 22.3’TEN YÜZDE 58’E YÜKSELTİLDİ

Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bu yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22.3’ten yüzde 58’e yükselttiğini söyleyen Arkoç, “2023 gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 27.9’dan yüzde 61.5’e çıkartıldığı açıklandı. Ayrıca enflasyonun 2024’ün 2. yarısında düşeceği iddia edildi. Açıklamasının sonunda ise ücret artışlarının maliyet artışlarına yol açtığını söyledi. Borcu borç bularak kapatmak akılcı bir yol değildir. Üretim artırılarak, ihracat artırılarak, hem döviz girdisi sağlanır, hem de işsizliğin önüne geçilmiş olur. Borç verenlerde babasının hayrına vermezler, karşılığında mutlaka bir menfaat elde etmek isterler” dedi.

Yorumlar